in , , ,

Akukah Tanggang & Mahsuri Bakal Ditayangkan di TV3

Siri dongeng rakyat yang dimodenkan kini semakin mendapat sambutan. Setelah Ali-Din, kini dua lagi siri bakal mengisi slot Lagenda di TV3 dan TV9. ’Akukah Tanggang’ dan ’Mahsuri’ merupakan dua siri yang tidak patut dilepaskan oleh penonton. Menampilkan pelakon-pelakon handalan seperti Fasha Sandha, Ady Putra, Aida Radzwill, Jalaluddin Hassan, Wan Hanafi Su, Fizz Fairuz, Almy Nadia dan Fauziah Nawi,

‘Akukah Tanggang’ bakal menemui penonton TV3 mulai 28 Julai 2008. Manakala ‘Mahsuri’ bakal menyusur selepas itu dan mula bersiaran mulai 1 September 2008 dengan menampilkan pelakon-pelakon seperti Memey Suhaiza, Sherry Ibrahim, Norish Karman, Eman Manan, Riezman, Syukery Hashim, Maimon Mutalib, Kartina Aziz, Sharifah Shahira dan Faizal Yusuf.

Pelbagai kisah dan teladan boleh didapati dari kedua-dua siri ini. Dari kisah anak durhaka yang lupa akan jasa ibu dan bapa hinggalah kisah dengki dan penganiayaan kepada mangsa yang tidak berdosa.

[tags]dongeng rakyat, cerita, ali din, lagenda, akukah tanggang, mahsuri, Memey Suhaiza, Sherry Ibrahim, Norish Karman, Eman Manan, Riezman, Syukery Hashim, Maimon Mutalib, Kartina Aziz, Sharifah Shahira, Faizal Yusuf, Fasha Sandha, Ady Putra, Aida Radzwill, Jalaluddin Hassan, Wan Hanafi Su, Fizz Fairuz, Almy Nadia, Fauziah Nawi[/tags]

What do you think?

73 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply
  1. Di Malaysia ni dah kekurangan pelakon drama ke? Balik2 drama melayu muka pelakon yang sama.Perasan tak kalau pengarah tu Aziz M.Osman mesti pelakonnya ‘team’ tu je…Kalau Datuk Yusof Haslam ‘team’ tu je.Kalau Ahmad Idham ‘team’ tu je.Kalau Rashid Sibir ‘team’ tu je??? Kalau TV3 asyik Fasha Sandha…..Fasha je….Boring la dah nak tengok….Kalau boleh ‘variasikan’ la..yang baru dan lama….Ramai lagi pelakon drama hebat seperti Elly suryiati, Nor Khairiah dan lain – lain…Apapun tak sabar nak tengok Erra Fazira berlakon drama pulak kat Astro nanti:-) Suatu perkembangan yang positif !!

  2. mcm best jer lakonan “akulah tanggang” lakonan ady putra…hehe..
    fasha sandha ada juga ka??? borink erk!!!!!..lemaslah tgk muka fasha…
    diharap para pengarah drama..jgnlah ambil fasha jadi heroin…meluat nak tgk… 🙂

  3. Btul tu Nur .. kdg2 knfius tgah tgok crita apa- cth: Gerak Khas? Jnji Diana .. eh bukan . Smbilu Kasih le .. bukan2 .. Airmata Maria lh! … Asyk org sama sbb dpt murah skit kut klau amik pakej! Ahak!

  4. Bukan apa…memang la jawapan standard pengarah ‘senang’ dan sudah ‘kenal hati budi’ ambil pelakon yang selalu berlakon dalam produksi mereka. Macam filem la juga…asyik ‘kroni’ je.Contohnya filem Shuhaimi Baba, Prof Madya A.Razak, Hans, KRU, Khabir Bhatia dan lain – lain…Balik – balik pelakon yang sama.Kesian pelakon lain yang ada bakat tetapi mungkin ‘kurang’ rupa paras dan glamour.Kadang – kadang jujur cakap la…tengok pelakon yang tak popular berlakon lebih menarik daripada tengok yang ‘glamour’ je lebih….Nilai ‘Eksklusif’ tu dah tak ada..
    Apapun tak sabar nak tengok filem SUSUK yang akan di pra – tonton kepada pelajar U jumaat ni:-) Tak payah susah2 pergi panggung

  5. Cmna nk knal hati budi org lain slagi x offer kt depa? Mcm gak bla p intrview keje dlu .. nk yg ada pngalamn .. hbis tu, klau smua intrvwr ckp cmtu .. smpai bila kita nk dpt keje kn? Wah .. best lh Nur dpt tgok preview flm Susuk awal2 .. Nti story telling kt sni ek .. Tgok promo kt tv pn mcm best je esp msa part Adlin duk mnyeru tu .. krong krang krengg ..

  6. drama ni mesti kureng best sbb ada fasha sanda…tak suke la minah sendat bersuara itik tu…byk lg la pelakon…blk2 muka package jerrrrrrrrr.apa payment nyer pakai term rate unt setahun ker..hee..hee..hee

  7. industri filem dan drama kita ni dah xada pelakon lain yg berbakat ke?
    selalu muka yg sama je keluar,patutla yg lain xboleh nak cr makan.
    buat apa amik yg lawa dan famous kalau xboleh nak bg komitmen yg ckup..dorg slalu kata nak amik bakat2 baru la lpas tu buat class la mcm ada satu pertubuhan ni yg orang hadiri xsampai 100 org..buat apa nak pergi nnt bknnya ada peluang nak berlakon sbb pengarah&penerbit xnak amik risiko.amik pelakon baru lpas2 xde org nak tgk..klu pelakon remaja xabes2 erin malek..dah xe org lain ke????klu bsar skit fasha sanda3x..bosan betul.mcam mana lah pelakon lain nak mengembangkan bakat dorg..lagi satu filem yg xabes2 nak cut kos.filem datuk yusof haslam.asyik2 pelakon yg sama.diana,buzen,syamsul,hetty sarlene.mcm dorg je la pelakon yg wujud dlm dunia seni kita ni..lokasi xyah citela dah sah2 tmpat yg sama klu xrmh dia,putrajaya xpun round kl je.hampeh..
    kalau filem prof razak xabes2 fasha,apek,wahida..tp apek ngan fasha mmg ketara..mgkn sbb jln criter tu komedi so dia nak pelakon yg kelakar mcm apek..tp bkn apel sorg je yg boleh buat kelakar..
    skang ni pun lawak apek ntah ape2..mungkin dah xde idea baru kot so bgla peluang org lain plak..buat apa la wujudnya pertandingan raja lawak klu da mng dok rmh je..
    peka la skit,dorg pun boleh wat lawak jgk..nabil,zizan ngan johan tu pun apa kurangnya.klau di bg peluang dorg pun boleh jd mcm apek.
    so berkembangla skit k.

  8. hah betul tu rhushi aku sokong kau…aku cukop x suke gan fasha sandha tu meluat aku tengok muke dia…kalu cantik tapi perangai macm setan nak buat pe…ambek sifat tuhan sombng tu sifat tuhan mahlok x layak pakai sifat tuhan melain kan yang tuhan benarkan saje…sifat yang baek x nak lak pakai yang tuhan x bagi tu yang dia nak pakai bodoh betol..nak masok nerake tu laju je eh?seda la siket kite ni hambe xlayak..kite kat depan tuhan sme je yang membezekan kate amalan ..tapi betol artis mane nak pike tu sume en?yang die tahu nak duit nak glemor betol x..lagi satu ingat kematian tu datang x menentu x kire tua atau mude,saket atau sehat,misken atau kaye….tuhan x pike tu sume kerane tuhan tu x bekurang kalau dia nak ambek sume nyawe mahloknya pon dia x kesah sebab dia x bekurang kalau dia bekurang maknenya dia bukan tuhan la..jadi ingat..seda la sape la kite di sisi tuhan.koreksi diri tu..

  9. fasha sanda 2 dh x cntk muke nk poyo plak””kalu nk blakon jng lah no over lah sngt””’jng lah amik die blakon lagi kalu ad die x best la tka la org lain x leh ke………huhuhuhuh”””””

  10. cte ni kaksu na xbpe tgk sgt,tp rmai mmbe kaksu na ckp bez.. pasu ari ni sk kaksu na de wat ptndingan nyanyi,pasu de sorg 2 nyanyi lgu ni,bez gak r.. agak TERSENTOH la gak.. pape pn cnggret kaksu na ucpkn kt adi putra coz bjaye wat lgu yg mnyentoh pasaan cmni….ol da bez adi!!!

  11. ANAK DERHAKA………BAGUS CITE NIEY SBAB BERI PENGAJARAN KPD ANAK DERHAKA……….GUA NK INGAT LU ORNG JGN SKALI2 DERHAKA KPD IBUBAPA………..KALAU DERHAKA JUGAK..,IKUT KORANG LAH,SENDIRI MAU INGAT,………

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Program Menarik Sempena Sukan Olimpik Beijing 2008

Sekitar Wrap Party Filem Syurga Cinta Arahan Ahmad Idham