in ,

Airasia Ride & Perhebat Kini Sebagai Rakan Kongsi Pemandu

airasia ride bekerjasama dengan PERHEBAT untuk mengambil lebih ramai veteran tentera sebagai rakan kongsi pemandu

airasia ride, platform e-panggilan yang berkembang pesat telah mengumumkan kerjasamanya bersama Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (PERHEBAT) untuk menawarkan lebih banyak peluang pekerjaan dalam sektor e-panggilan untuk veteran tentera di Malaysia.

Kerjasama ini merupakan salah satu inisiatif di bawah Program Pasca Latihan Peralihan oleh PERHEBAT yang melatih dan membimbing veteran ATM untuk kerjaya kedua mereka setelah menamatkan perkhidmatan bersama ATM.  

Melalui kerjasama ini, airasia ride dan PERHEBAT akan bekerjasama untuk menghasilkan modul latihan yang bersesuaian untuk membantu membangunkan kemampuan sara diri mereka, pengetahuan operasi e-panggilan dan pemanduan selamat. airasia ride juga akan membimbing peserta dalam proses memohon lesen dan permit yang diperlukan.

Airasia Ride &Amp; Perhebat Bekerjasama  Sebagai Rakan Kongsi Pemandu

Lim Chiew Shan, Ketua Pegawai Eksekutif Serantau airasia ride, berkata, “Kami berbangga untuk mengumumkan kerjasama ini dengan PERHEBAT dan berkhidmat kepada bekas tentera kami. Sebagai rakyat Malaysia, saya akan sentiasa berterima kasih atas jasa mereka kepada negara, dan inisiatif ini akan membantu mereka membuat peralihan kembali kepada kehidupan awam lebih mudah dengan lebih lancar. Industri e-panggilan semakin pesat seperti yang pernah berlaku, dan kami sentiasa mahu menjemput lebih ramai pemandu terlatih dan profesional yang boleh memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan kami. Dengan program Pemandu Sepenuh Masa kami, bukan sahaja bekas tentera dapat memperoleh pendapatan lebih, tetapi juga diberikan faedah yang lebih baik dan prospek kerjaya yang lebih baik dengan airasia.”

Pemandu sepenuh masa akan memperoleh pendapatan asas bulanan RM2,500 hingga RM3,500 termasuk faedah bahan api, dan peluang untuk memperoleh jumlah pendapatan sehingga RM8,000 dengan skim insentif pemandu tambahan, di samping faedah pekerja sebagai Allstar termasuk KWSP, PERKESO, perlindungan perubatan yang melindungi pasangan dan anak mereka, cuti tahunan, dan faedah perjalanan lain seperti kadar diskaun kakitangan yang banyak untuk penerbangan AirAsia. Selain itu, Pemandu Sepenuh Masa juga akan diberi keutamaan tugasan kerja di lapangan terbang untuk membolehkan mereka memperoleh pendapatan lebih daripada pemindahan lapangan terbang memandangkan permintaan pelancongan terus meningkat di seluruh rantau ini.

Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (PERHEBAT) ditubuhkan melalui Perintah Lembaga Tabung Angkatan Tentera pada 1994 dengan fungsi; Menjalankan dan menguruskan program latihan bagi Bakal Pesara dan Veteran ATM dan Menawarkan kemudahan latihan dan mengawal selia pelaksanaan program latihan tersebut.

Hari ini, PERHEBAT terus menjadi nadi penggerak dalam menggilap potensi Bakal Pesara dan Veteran ATM untuk berjaya dalam kerjaya kedua yang diceburi setelah tamat perkhidmatan. Latihan Peralihan adalah program khas yang disediakan Kerajaan kepada anggota ATM yang akan menamatkan perkhidmatan agar mereka memperolehi kemahiran dan pengalaman supaya dapat menyesuaikan diri dengan corak penghidupan baharu setelah tamat perkhidmatan.

Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir Baharom (Bersara), Pengerusi PERHEBAT, berkata, “Sebagai sebuah institusi latihan yang responsif dan dinamik, PERHEBAT sedar dan bergerak seiring dengan perubahan dan permintaan pasaran. Kami amat teruja dengan kerjasama bersama airasia ride untuk meneroka pelbagai peluang demi manfaat bersama. Kolaborasi dengan airasia ride adalah antara inisiatif di bawah Program Pasca Latihan Peralihan untuk melatih dan membimbing Veteran ATM yang sukar mendapat pekerjaan melalui program reskilling dan upskilling”. 

PERHEBAT juga berperanan memantau kerjaya kedua veteran selepas 6 bulan tamat perkhidmatan sehingga 5 tahun selepas tempoh tersebut. Veteran dibimbing melalui kaedah khidmat nasihat, coaching, mentoring serta jaringan dengan pelbagai agensi kerajaan dan syarikat swasta. 

Veteran yang berminat untuk menyertai airasia rider boleh mendaftar dengan PERHEBAT melalui pautan ini bit.ly/JOBSATPERHEBAT 

Ditubuhkan pada Ogos 2021, airasia ride kini mempunyai 53,000 pemandu berdaftar di platformnya dan telah menyelesaikan lebih dua juta tunggangan setakat ini. Platform e-panggilan yang paling pesat berkembang di Malaysia telah memperjuangkan tambang yang berpatutan – kepada kedua-dua penumpang dan pemandu dan sentiasa mempertimbangkan apa yang penumpang mampu bayar sambil masih memberi pampasan kepada pemandu untuk sebarang masa perjalanan tambahan yang disebabkan oleh trafik yang sesak.

Ikuti perkembangan terkini untuk segala-galanya daripada airasia Super App dengan mengikuti @airasiasuperapp di Instagram/Facebook atau @airasia di WeChat/Weibo untuk mendapatkan kemas kini terkini. Untuk pengalaman yang lancar dan dipertingkatkan, muat turun airasia Super App anda daripada Apple App Store, Google Play Store, atau Huawei AppGallery.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Azhari Zain

Pengarah Filem Azhari Zain Meninggal Dunia di Usia 50 Tahun

Tony Fernandes Airasia-2020

AirAsia Mengesahkan Sistem Mereka Menjadi Mangsa Serangan Siber