in ,

AirAsia Pamer Perjalanan Udara Masa Depan Kepada Perdana Menteri Malaysia

AirAsia pamer perjalanan udara masa depan kepada Perdana Menteri Malaysia, Yang Amat Berhormat Tun Dr Mahathir Bin Mohamad sempena lawatan rasmi beliau ke ibu pejabat AirAsia RedQ pada hari ini.

Lawatan dan pameran tersebut bermula di Makmal Inovasi di mana AirAsia memperkenalkan laman airasia.com, yang kini merupakan sebuah platform perjalanan semua-dalam-satu yang bukan sahaja menawarkan tiket penerbangan malah pelbagai tawaran gaya hidup supaya para tetamu boleh menempah semua keperluan perjalanan mereka daripada penerbangan dan penginapan hingga pengangkutan, lawatan, hiburan dan banyak lagi di satu laman web.

airasia

Pameran pengalaman lapangan terbang digital pula bermula dengan AirAsia FACES (Fast Airport Clearance Experience System), yang membolehkan para tetamu daftar masuk secara digital, daftar masuk bagasi sendiri, mendapatkan pengesahan pelepasan imigresen dan masuk ke pintu perlepasan dengan hanya menggunakan teknologi pengecaman wajah.

AirAsia juga mempamerkan bagaimana penyelesaian kejuruteraan digital seperti teknologi blockchain dan sistem Skywise dapat menyediakan operasi yang lebih baik, cekap dan hijau.

AirAsia juga memperkenalkan komponen-komponen penting yang lain dalam pelan induknya untuk menawarkan pengalaman perjalanan masa depan, termasuklah platform e-dagang OURSHOP, platform kargo dan logistik Teleport, syarikat teknologi kewangan (Fintech) BigPay, dan tawaran gaya hidup seperti Santan dan Yayasan AirAsia.

Selain Perdana Menteri, lawatan tersebut turut dihadiri oleh Menteri Pengangkutan Yang Berhormat Loke Siew Fook, bersama-sama eksekutif utama daripada AirAsia termasuklah Pengerusi Eksekutif Kumpulan AirAsia Berhad Datuk Kamarudin Meranun, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes dan ahli pengurusan kanan AirAsia Malaysia.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Peraduan Menangi HP Spectre Folio di KLFW 2019 Bernilai RM9,999

Pengalaman Seram Fazura di Set Lokasi Filem DENDAM PONTIANAK