in

AirAsia Mantapkan Perkhidmatan Pelanggan untuk Era Digital dengan Salesforce

Syarikat penerbangan tambang rendah terbaik dunia bekerjasama dengan Salesforce untuk memacu pengalaman pelanggan dalam penerbangan

SEPANG, 7 Mac 2018 – AirAsia hari ini mengumumkan pemilihan Salesforce (NYSE: CRM), sebuah syarikat ternama global dalam pengurusan perhubungan pelanggan, sebagai rakan kongsi strategik teknologinya dalam usaha syarikat penerbangan itu untuk memantapkan perkhidmatan pelanggannya untuk era digital.

Syarikat penerbangan itu, yang telah menamakan bahagian perkhidmatan pelanggannya kepada bahagian Kebahagiaan Pelanggan, akan menggunakan produk Salesforce Sales Cloud, Service Cloud, Marketing Cloud dan Community Cloud sebagai sebahagian daripada strateginya untuk menawarkan perkhidmatan yang lebih pantas dan lebih peribadi untuk para pelanggannya.

Ejen perkhidmatan AirAsia merentasi lapan negara kini mempunyai satu pandangan bagi semua kes daripada semua saluran sokongannya sama ada melalui web, telefon, e-mel, sembang langsung, komunikasi lapangan terbang – dan sejarah lengkap mereka; membolehkan mereka menyediakan perkhidmatan peribadi yang lebih baik.

Salesforce Community Cloud memperkasa komuniti sokongan AirAsia dalam lapan bahasa berlainan dan para tetamu untuk melayani diri dengan sistem pangkalan data berpengetahuan, membolehkan AirAsia meningkatkan taraf perkhidmatannya, tahap produktiviti dan keupayaan ejen perkhidmatan mereka, seterusnya memacu industri penerbangan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes berkata, “Tahun ini kami ingin menumpukan kepada kebahagiaan para tetamu kami. Ini bermakna kami akan mengetengahkan para tetamu dan keperluan mereka dalam semua yang kami lakukan. Salesforce adalah pusat pendekatan pelanggan kami kerana ia memberikan pandangan lengkap bagi setiap tetamu menerusi semua saluran, supaya kami boleh memberikan perkhidmatan yang lebih cepat dan lebih peribadi.

“Kami melihat aduan yang dikemukakan sebagai kajian pasaran yang percuma. Mereka berusaha untuk memaklumkan masalah dan bagaimana ia perlu dipertingkatkan. Syarikat lain melabur sejumlah wang untuk pakar perunding memaklumkan mereka perkara yang sama, jadi kami menghargai setiap aduan. Saya menggesa para tetamu untuk menggunakan sepenuhnya saluran sokongan rasmi untuk penyelesaian terpantas oleh bahagian Kebahagiaan Pelanggan kami yang diketuai oleh Mimi Phua.”

“Dalam landskap yang kompetitif hari ini, syarikat penerbangan perlu selaras dengan keperluan pelanggan, kadang kala sebelum mereka mengetahuinya. AirAsia adalah satu contoh yang terbaik bagi syarikat yang berorientasikan pelanggan dan sentiasa berinovasi,” kata Mark Innes, Naib Presiden Eksekutif dan Pengurus Besar, Salesforce Asia Pasifik. “Salesforce berada di kedudukan yang unik untuk membantu AirAsia dalam perjalanannya untuk mengetengahkan para pelanggan dan kami berbangga menjadi rakan kongsi strategik teknologinya.”

Para tetamu boleh mengubungi perkhidmatan sokongan pelanggan AirAsia melalui Sembang Langsung (Live Chat), Twitter, e-mel dan pusat panggilan yang tersenarai di https://support.airasia.com.

Sokongan boleh didapati dalam lapan bahasa – Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia, Bahasa Indonesia, Bahasa Thai, Bahasa Vietnam, Bahasa Cina (Ringkas dan Tradisional), Bahasa Jepun dan Bahasa Korea.*

Sebarang pertanyaan yang dibuat melalui saluran lain tidak akan ditangani.

Untuk promosi dan aktiviti terkini AirAsia, sila ikuti AirAsia di Twitter (twitter.com/AirAsia) dan Facebook (facebook.com/AirAsia).

*Bukan semua saluran boleh didapati dalam semua bahasa.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Drama MONA LISA Adaptasi Drama Korea Lakonan Zara Zya & Nazim Othman

Peraduan Premiere With Budiey – Filem PETER RABBIT