in , , ,

Adib Haziem Teruja Berkawan Dengan Kambing Yang Boleh Bercakap!

Sepanjang Ramadan ini, Rangkaian Televisyen Media Prima telah menyusun pelbagai drama menarik bersama barisan pelakon-pelakon mantap khusus buat penonton setianya.

Tahun ini, TV9 memilih untuk berkongsi sebuah cerita santai dan lucu namun memberi kesan di dalam hati kita semua iaitu “Assalamualaikum Mustafa”, sesuai untuk tontonan seisi keluarga.

Judul drama itu pasti anda rasa ia ditujukan kepada seorang lelaki sehinggalah anda menontonnya nanti. Kreativiti Fairuz Loy tidak dapat disangkal lagi apabila beliau sebenarnya mengarah sebuah drama menarik dan unik berkaitan dengan seekor kambing! Mustafa yang dimaksudkan ini adalah seekor kambing peliharaan Atok Budin. Istimewa Ramadan: Assalamualaikum Mustafa yang mengandungi 13 episod ini merupakan terbitan Country & Universal Sdn Bhd dan bakal menemui penonton pada setiap Rabu dan Khamis, pada pukul 9.30 malam bermula 5 Mei 2021.

Adib Haziem

Selaku pengarah, Fairuz Loy akui berhadapan dengan cabaran apabila mengarah “Mustafa” dalam drama bersiri ini. Ini maklum balas daripada beliau sepanjang pengalaman mengarah seekor kambing. “Cabaran saya lebih banyak kepada pelakon kanak-kanak dan kambing. Tak semua kanak-kanak suka kambing dan kita faham situasi itu. Kita kena hidupkan mood dan ekspresi mereka bila berhadapan dengan kambing. Tetapi lebih mencabar apabila nak menunggu mood kambing itu sendiri. Kadang-kadang kambing ni dalam mood yang baik, kadang-kadang tidak, kadang-kadang mengembek saja dan paling risau bila kambing ni diam tak ada ekspresi. Memang lucu tetapi saya dan krew perlu bersabar dan kami cuba sebaiknya untuk memberikan drama terbaik buat penonton,” ujar beliau yang sebelum ini pernah mengarahkan drama yang melibatkan seekor kucing dalam Cerekarama Minki.

Adib Haziem

Assalamualaikum Mustafa mengisahkan tentang seekor kambing peliharaan Atok Budin ( Kazar). Atok Budin terpaksa menjual kesemua kambing peliharaannya kecuali Mustafa, kerana kambingnya sering merosakkan tanaman orang-orang kampung. Amar (Adib Haziem) dan ibunya Aishah (Rozita Che Wan), anak kepada Atok Budin terpaksa berpindah ke kampung halaman iaitu Kampung Imam Lapar setelah kematian ayahnya Shauki. Aishah sangat berharap agar Amar dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran kampung. 

Atok Budin gembira dengan kehadiran anak dan cucunya kerana tinggal keseorangan di kampung kecuali jika cuti semester, anak bongsunya Paksu Harris (Syazwan Zulkifly) akan berada bersamanya. Kegembiraan berganda buat Atok Budin apabila mereka dapat menyambut bulan Ramadan bersama anak-anak dan cucunya buat pertama kali. 

Adib Haziem

Pak Harris suka menyakat Amar dan ini tidak disenangi olehnya. Di kampung pula terdapat tiga orang kanak-kanak yang sebaya dengannya iaitu Yaya, Comel dan Ali. Namun Amar tidak menyenangi mereka kerana bagi Amar mereka ketinggalan zaman tidak seperti dia yang datang dari bandar. Amar sentiasa melihat Atok Budin bercakap dengan Mustafa. Dia pelik tetapi tidak mengendahkannya sehinggalah suatu hari dia seperti mendengar Mustafa memanggil namanya. 

Dia menceritakan perkara itu kepada Atok Budin, ibunya dan Paksu Harris tetapi semua tidak percaya dan membuat kesimpulan yang Amar terlalu rindukan arwah ayahnya. Amar sedih dan akhirnya Amar menjadi akrab dengan Mustafa. Mustafa seolah-olah memahami masalah yang dihadapi oleh Amar dan menasihati Amar untuk berbaik dengan kawan-kawan baharunya. Bagaimana kesudahan Amar dan Mustafa? Adakah orang sekeliling mempercayai kata-kata Amar yang Mustafa boleh bercakap?

Jom kita saksikan Istimewa Ramadan: Assalamualaikum Mustafa, yang penuh dengan aksi lucu ini pada setiap Rabu dan Khamis, pukul 9.30 malam bermula 5 Mei 2021 hanya di TV9.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini tentang program TV3 & TV9, layari www.xtra.com.my dan ikuti laman media sosial rasmi Facebook, Instagram & Twitter di @TV3Malaysia @TV9Malaysia Gunakan #SalamSayang untuk menghangatkan lagi perbualan di laman media sosial. 

Adib Haziem

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Neelofa | 16

Hanya Salah Faham Dan Nafi Sindir, Neelofa Ikhlas Mahu Bantu ‘Abang Burger’

Siti Nurhaliza | 17

Single ANAKANDA Buat Anak Kedua Dato’ Sri Siti Nurhaliza