in , ,

Achey Lancar Single SEMBUH, Kesinambungan Lagu SAKIT

Single Sakit yang dilancarkan tahun lalu mencecah 34 juta tontonan di laman YouTube Seventeen Eleven Music. Malah, sebelumnya lagu itu berjaya meraih satu juta tontonan dalam masa sehari dan berlanjutan sepanjang seminggu selepas ia dilancarkan.

Single Sakit yang dilancarkan tahun lalu mencecah 34 juta tontonan di laman YouTube Seventeen Eleven Music. Malah, sebelumnya lagu itu berjaya meraih satu juta tontonan dalam masa sehari dan berlanjutan sepanjang seminggu selepas ia dilancarkan.

Kejayaan itu tidak terhenti setakat itu apabila Achey melancarkan pula lagu berjudul Sembuh yang mana ia adalah kesinambungan lagu Sakit.

Lagu Sembuh yang juga hasil ciptaan sepenuhnya Achey dilancarkan secara rasmi pada 5 Jun lalu di saluran YouTube Seventeen Eleven Music.

Achey Lancar Single Sembuh, Kesinambungan Lagu Sakit

Selepas lima hari dilancarkan, video muzik rasmi Sembuh sudah mencecah hampir 400,000 tontonan dan kekal berada di kedudukan carta trending.

Masih mengekalkan genre sama dengan single terdahulu, Achey berkata lagu Sembuh mempunyai sedikit kelainan dari segi bunyi dan penghayatan lagu itu.

“Komposer dan lirik lagu ini daripada saya sepenuhnya. Cuma gubahan muzik oleh Baby Majistret bersama pasukannya. Syarikat rakaman 17 Eleven menggalakkan saya cipta dan buat lirik.

“Dalam masa sama, saya sebenarnya suka pada sentuhan sendiri. Sebab kalau menjadi dan diterima baik, ia adalah hasil kerja saya dan ia satu rahmat. Kalau sebaliknya, ia tetap hasil kerja saya dan tidak membabitkan orang lain.

“Genre lagu ini balada, sama macam lagu Yang Terindah dan Sakit. Tapi, warna dalam lagu ini adalah kesinambungan daripada lagu Sakit. Penghayatan juga lain daripada lagu sebelum ini. Jadi, ia sedikit berbeza,” katanya.

Achey Lancar Single Sembuh, Kesinambungan Lagu Sakit

Berkongsi mengenai lagu Sembuh, Achey berkata ia adalah kesinambungan lagu Sakit. 

“Menerusi lagu Sembuh ini ia menceritakan bagaimana kisah selepas lelaki itu meninggalkan wanita terbabit menerusi lagu Sakit. Lagu ini memaparkan yang mana dia sebenarnya masih terkesan. 

“Dalam pada terluka, dia tidak sedar ada seseorang yang sanggup menerima dirinya seadanya dan sanggup berkorban dalam apa cara sekali pun. Luka yang masih ada itu memberi kesan kepada kerjaya dan orang sekeliling. 

“Jadi, disebabkan itu kehadiran wanita itu adalah untuk menyelamatkan diri lelaki terbabit dan orang sekeliling supaya tidak terus tejejas. Pendek kata, luka lama sembuh disebabkan wanita ini yang mana tanpa disedari pun,” katanya.

https://youtu.be/2BecEBpSMB0

Sama seperti lagu lain, Achey meletakkan diri dalam lagu Sembuh agar penghayatan dan jalan cerita lagu itu lebih dirasai.

“Lagu ini berkaitan degan kehidupan saya. Sebab saya suka meletakkan diri saya dalam lagu. Macam lagu Sakit, saya dapat rasakan pengalaman orang lain yang diceritakan pada saya. 

“Dari situ saya cuba selami perkara itu dan terhasillah lagu Sakit. Apabila nak menjadikan kesinambungan lagu itu, saya kena letakkan diri sendiri dalam lagu ini. Saya berasakan ia adalah diri saya. Apabila ia berkaitan kisah diri sendiri, maka ada ‘feel’ dan mudah diselami apabila menyanyikan lagu ini. Itu yang saya praktikkan dalam setiap lagu saya,” katanya.

Dalam masa sama, Achey tetap menyimpan hasrat agar suatu hari nanti dia dapat berkaksi di pentas pertandingan nyanyian seperti Anugerah Juara Lagu (AJL).

“Saya sebenarnya menyimpan hasrat dari lagu pertama lagi. Sudah masuk pencalonan Muzik Muzik, tapi tak lepas. Saya beranggapan mungkin saya bukan penyanyi profesional. Tapi apabila diterima di media sosial dan YouTube ia sudah cukup baik. 

“Tontonan sehari satu juta untuk setiap lagu, ia sangat memberangsangkan. Syarikat rakaman pun agak terkejut sebab sambutan sangat bagus dan kekal selama seminggu. 

“Harapan untuk lagu ini tak banyak, cuma lebih kepada ia mendapat sambutan baik dan tontonan yang tinggi. Malah, paling penting nak orang faham lagu ini adalah kesinambungan daripada lagu Sakit. Sembuh adalah penutup cerita itu. Selepas itu baru buat lagu lain pula,” katanya.

Achey Lancar Single Sembuh, Kesinambungan Lagu Sakit

Bercerita mengenai kerjaya nyanyiannya, Achey berkata gelaran pelawak yang dibawa pada mulanya membuka ruang untuk dirinya meneroka cabang seni lain.

“Saya pada mulanya nak hasilkan karya atau lagu ini sebagai satu lagi cabang lain dalam diri. Jadi, bidang nyanyian ini adalah sesuatu yang saya suka. Alhamdulillah, ia diterima. Walaupun saya bermula sebagai pelawak, tapi saya diterima baik. 

“Mungkin juga disebabkan kisah hidup saya dan keluarga atau suara saya ketika membuat komedi, saya diterima ramai. Alhamdulillah, bermula dengan lagu pertama sampai sekarang, masih diterima. Sangat positif perkembangan.

“Tapi untuk menjadi penyanyi profesional, saya berasakan belum layak. Sebab mungkin dari sudut pandangan orang, saya asal pelawak. Tapi kalau diterima, mungkin ia boleh. Macam Allahyarham Tan Sri P Ramlee, dia juga pelawak dalam setiap filem lakonannya dan juga penyanyi profesional. 

“Jadi, tak salah jika saya mengambil inisiatif sama dan mengambil konsep itu. Walaupun saya pelawak, mungkin boleh menjadi penyanyi profesional. Tapi, saya kalau diterima, saya mungkin kena belajar banyak perkara terutama teknik nyanyian,” katanya.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ismail Sabri Menteri Pertahanan | 12

Ramai Kecewa PKP 3.0 Disambung 2 Minggu Lagi, Ismail Sabri Jelaskan Sebab Kenapa

Elizabeth Tan | 13

Elizabeth Tan Ucap Selamat Tinggal Buat Warner Music Malaysia