in ,

Acara Yayasan Sime Darby Arts Festival (YSDAF) 2023 Pada Ogos Ini!

Festival Seni Percuma-untuk-Semua Terbesar di Malaysia Kembali Selepas 5 Tahun!

Festival Seni Yayasan Sime Darby (YSDAF), festival seni percuma untuk semua terbesar di Malaysia akhirnya kembali semula selepas lima tahun yang panjang. 

Dipersembahkan oleh Yayasan Sime Darby dan The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac), YSDAF 2023 bertemakan “Shout it Out: Yesterday, Today & Tomorrow,” bermula pada Februari dan berakhir dengan festival terakhir pada 19 dan 20 Ogos 2023.

Selepas lima tahun, Yayasan Sime Darby Arts Fest kembali ke KLPac

Satu kemuncak dalam kalendar seni tempatan sejak 2014, festival dwitahunan itu telah membawa kesenian kepada 50,000 pengunjung festival dan mewujudkan 2,600 peluang pekerjaan untuk artis dan pekerja seni.

YSDAF edisi ke-4 ini istimewa kerana ia adalah edisi kemunculan semula. 

Selepas YSDAF 2018, kerja-kerja bermula serta-merta untuk edisi seterusnya, namun wabak itu memaksa pelancaran festival yang dirancang pada Februari 2020 ditangguhkan. Tahun ini, YSDAF 2023 akan mengisi kekosongan dengan bangkit kembali lebih kuat dari sebelumnya.

Melangkaui Seni

Dua tahun kebelakangan ini telah menjadi panggilan kebangkitan, sama ada mengenai keadaan seni atau negara kita. YSDAF 2023 ialah jemputan untuk ‘Shout It Out’ mengenai isu-isu yang digemari kita – sama ada seni, komuniti, kesihatan, pendidikan atau alam sekitar – dan mempertaruhkan tuntutan dalam masa depan kolektif kita.

YSDAF 2023 akan terus membawa kembali segala-galanya yang sangat digemari dan juga meluaskan jangkauannya kepada komuniti dan isu yang lebih pelbagai.

Sebagai satu-satunya festival di Malaysia yang mempunyai krewnya menjalani Latihan Kesaksamaan Orang Kurang Upaya (DET) dan Latihan Perkhidmatan Berkaitan Orang Kurang Upaya (DRST), YSDAF terus membina usaha lepasnya mengenai kepelbagaian dan keterangkuman selaras dengan semangat ‘seni untuk semua’.

Y.A.M. Tunku Tan Sri Imran Ibni Almarhum Tuanku Ja’afar, Pengerusi Yayasan Sime Darby, menyatakan bahawa “Yayasan Sime Darby teruja untuk mengalu-alukan kepulangan Festival Seni YSD setelah sekian lama terhenti COVID. Selain daripada meraikan kesenian, festival ini telah dan akan terus menjadi representasi dan platform yang hebat untuk keterangkuman dan kepelbagaian masyarakat kita melalui persada seni tempatan kita, menonjolkan pelbagai sebab penting yang Yayasan Sime Darby sokong di bawah 5 tonggak kami. Kami tidak sabar-sabar untuk memperkenalkan pameran, persembahan dan pameran yang bermakna yang akan menjangkau khalayak yang lebih luas melalui akses mudah, dan kerjasama yang lebih besar dalam industri seni.”

For Malaysian by Malaysian

YSDAF 2023 menampilkan kontinjen seluruh Malaysia, daripada bakat muda segar yang bekerjasama dengan personaliti berpengalaman, kepada penerbit muda yang dilatih oleh penerbit berpengalaman. Membangkitkan satu sama lain, festival ini bertujuan untuk memulihkan industri seni Malaysia daripada krisis kekurangan bakat yang kita hadapi.

Penerbit Eksekutif & Pengasas Bersama klpac, Dato’ Faridah Merican berkata festival tahun ini menjanjikan sambutan yang indah untuk semua orang dalam keluarga Malaysia.

“Kami mempunyai hampir 350 pameran dan aktiviti yang dirancang di 19 lokasi poket sekitar klpac. Ia melibatkan kira-kira 1,000 artis dan krew dan dijangka menarik sekurang-kurangnya 18,000 pengunjung festival.”

“Tiada tempat lain yang akan anda dapat merasai pelbagai jenis persembahan seni tempatan daripada yang tradisional kepada kontemporari, tarian ke teater, arus perdana hingga eksperimen. Perayaan itu juga termasuk bengkel praktikal, demonstrasi, pemasangan, tayangan dan banyak lagi, yang tersebar selama 48 jam,” tambahnya.

Permulaan Padang

YSDAF 2023 memulakan enam bulan aktiviti dengan panggilan terbuka untuk idea projek melalui Pitch Start.

Pitch Start ialah platform untuk artis dan kumpulan seni mengemukakan idea asli dan inovatif mereka untuk pengalaman media campuran interaktif yang dipilih susun, dalam mana-mana bahasa atau genre, untuk peluang memenangi geran sehingga RM20,000 dan membuat tayangan perdana karya di akhir perayaan.

Menjelang ke peringkat akhir, sorotan lain termasuk uji bakat terbuka untuk Malam Gala festival, program latihan seni persembahan untuk orang kurang upaya, penghormatan Radiohead dan banyak lagi.

Jadi begitulah. Sambutan seni yang menyeronokkan dan bahagian yang terbaik, ia adalah percuma untuk semua.

Untuk maklumat lanjut, log masuk ke:

WEB www.ysdartsfestival.com.my

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Stress Buster! KAU PILIH SIAPA? Filem Komedi Santai Yang Mencuit Hati

TRAVEL

Senarai Destinasi Percutian Keluarga Terbaik di Australia Barat