in ,

Yang Tidak Benar Tentang Video Viral Aliran Pam Perlahan di Stesen PETRONAS

Baru-baru ini, Budiey ada menonton sebuah video yang tersebar di media sosial di mana video itu menunjukkan meter pam di stesen minyak Petronas bergerak laju tetapi aliran minyak yang keluar perlahan.

Selang beberapa ketika, Budiey ada terbaca pula satu kenyataan rasmi dari PETRONAS mengatakan maklum balas pelanggan telah diambil serius dan untuk melindungi pengguna di mana pihak PETRONAS telah mengalu-alukan pemeriksaan dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Metrology Corporation Malaysia, pihak berkuasa menyelia ukuran semua berat dan peralatan pengukuran yang digunakan secara komersil di bawah Akta Timbang dan Sukat, 1972.

petronas

Selepas ujian oleh Perbadanan KPDNKK dan Metrologi, pam yang dikatakan telah rosak itu sedang diperiksa dan ternyata ianya tidak betul sama sekali dan ia tak bercanggah dengan kuantiti bahan api yang dikeluarkan. Ini bermakna kuantiti minyak diisi tidak berkurangan walaupun kelajuan aliran pam adalah perlahan sebagaimana video ditular baru-baru ini.

Dalam kenyataannya, PETRONAS berkata, “Kami mengambil maklum balas pelanggan dengan serius, terutamanya aduan yang tidak berasas seperti insiden yang melibatkan stesen PETRONAS di Simpang Pulai South Bound yang menjadi tular di media sosial dan Whatsapp.”

Untuk melindungi pengguna, kami mengalu-alukan KPDNKK dan Metrology Corporation untuk menjalankan ujian di stesen PETRONAS berkenaan. Pihak PETRONAS telah menjalankan siasatan segera dan mendapati hanya pam berkenaan sahaja mengalami kerosakan dan ia telah diperbaiki.

Dengan ini, sukacitanya kami mengumumkan masalah teknikal yang dialami adalah berkaitan dengan kadar kelajuan aliran pam dan bukannya perbezaan dalam kuantiti minyak yang diisi seperti didakwa.”

PETRONAS menganggap kejadian itu telah jelas dengan memuaskan pihak berkenaan, dan meminta kerjasama orang ramai untuk tidak menyebarkan dakwaan palsu.

Pelanggan PETRONAS yang memerlukan maklumat lanjut atau ingin membuat aduan adalah dialu-alukan untuk memanggil talian hotline di 1-300-88-8181 atau e-mel [email protected].

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh layari laman web MymesraWritten by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sebelum Menonton WANITA TERINDAH, Ini Fakta Yang Anda Perlu Baca

Gambar Shila Amzah Bertunang dengan Haris Idraki Elias