in , ,

Walau Dikritik di Sosial Media, Apple Sudah Terima Lebih 2.3 Juta iPhone 12 Semasa Pre-Order

Nampaknya orang China sememangnya gemar menggunakan iPhone walaupun di negara mereka terdapat banyak sekali iPhone tiruan. Berdasarkan laporan daripada SCMP, sebanyak 2.3 juta tempahan telah dibuat menerusi laman web popular di China bagi mendapatkan siri iPhone 12 setakat 16 Oktober lalu.

Pada minggu ini Apple telah melancarkan telefon terbaru mereka menerusi siri iPhone 12. Pelancaran model ini telah menimbul kontroversi selepas Apple tidak menawarkan charger dan EarPods bersama iPhone yang dibeli.Sebab yang diberikan oleh Apple adalah kesan positif kepada alam sekitar dan menjelang tahun 2030, Apple mempunyai perancangan untuk memastikan kesemua perniagaan mereka mempunyai 0% kesan kepada alam sekitar.

Dengan tidak menyertakan adapter pengecasan dan EarPods, Kesan kepada persekitaran adalah sangat besar dimana sebanyak 2 juta tan metrik pembebasan karbon daripada dikurangkan setiap tahun yang bersamaan dengan menghentikan pengunaan 450,000 kereta di jalan raya setiap tahun.

Apple Iphone

Jika anda membeli iPhone baharu dan ingin mendapatkan adapter pengecasan, Apple menawarkan adapter 20W pada harga RM 99 manakala EarPods juga ditawarkan pada harga RM 99.

Perkara ini secara tidak langsung membuatkan orang ramai membincangkan soal apakah untuk berbaloi untuk mendapatkan model terbaru Apple ini atau sebaliknya.

Apple Tim Cook Iphone

Dalam pada itu, reaksi pengguna di China sahaja sudah cukup untuk membuktikan siri iPhone sudah berjaya menarik perhatian ramai. Berdasarkan laporan daripada SCMP, sebanyak 2.3 juta tempahan telah dibuat menerusi laman web popular di China bagi mendapatkan siri iPhone 12 setakat 16 Oktober lalu.

Walaupun jumlah tempahan di pelbagai platform terus meningkat, ia tidak diterjemahkan secara langsung ke nombor penjualan kerana tidak ada pembayaran yang diperlukan bagi pengguna untuk melakukan pemesanan.

Pemberitahuan akan dikirimkan kepada pelanggan ketika iPhone tersedia untuk pembelian.

Iphone Apple

Video acara pelancaran, yang tersedia untuk pengguna China melalui laman web rasmi Cupertino, California yang berpusat di California, menarik reaksi pelbagai pihak di media sosial China. Selain tidak disertakan dengan fon telinga dan pengecas, penggunaan 5G yang agak lewat juga dianggap satu kegagalan bagi Apple.

Namun, sebilangan pengguna iPhone tetap setia untuk mendapatkannya. Yonee Chen, seorang pelajar universiti di bandar Zhuhai di wilayah Guangdong, China selatan, telah memutuskan untuk menjual semula iPhone 8 semasa dengan iPhone 12 Mini apabila ia tersedia di kedai Apple di luar talian.

“Saya menggunakan iPhone kerana saya sudah terbiasa dengan sistem operasinya. Reka bentuk interaktif pada telefon pintar Apple adalah yang terbaik.

Huawei dan Xiaomi bertambah baik tetapi secara peribadi saya rasa mereka selalu mengikuti langkah Apple,”

– Yonee Chen
Iphone Apple

Difahamkan iPhone 12 lebih banyak mendapatkan sambutan berbanding model Pro. Permintaan yang tinggi daripada pengguna di China ini secara tidak langsung membuktikan ketiadaan palam pengecas atau EarPods bukan penghalang buat jenama ini menjual produk keluaran mereka.

Lebih hebat, jenama ini optimis untuk menawarkan sebanyak 80 juta unit siri iPhone 12 menjelang akhir tahun ini bagi memenuhi permintaan pengguna seluruh dunia.

Model terbaru ini menjadi kegilaan ramai menerusi penawaran rekaan baharu, sokongan internet 5G serta kualiti kamera yang turut dipertingkatkan. Setakat ini, masih belum diketahui bilakah Apple bakal menawarkan siri iPhone 12 secara rasmi.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Blog Featured 1 | 12

Sudah Lama Tidak Bertemu, Anak Menangis Rindukan Ashira

Tengku Zafrul | 13

Tamat Kuarantin 14 Hari, Tengku Zafrul Berlari 11km Sebelum Kembali Bertugas