in , ,

Viu Malaysia Perkenal Rancangan Akan Datang di Acara Viu Together Gather

Viu Malaysia, perkhidmatan penstriman video OTT pan serantau terkemuka oleh PCCW baru-baru ini mengadakan Viu Together Gather @ Pavilion KL.

Acara ini membawa orang ramai bersama-sama meraikan Ramadan, pada masa sama menikmati pelbagai tawaran di platform tersebut. Dipersembahkan oleh V27, Viu menyiarkan acara tersebut secara langsung di TikTok, dan ia merupakan satu kejayaan besar yang berjaya menarik ramai penonton Viu untuk turut serta.

The Cast Members On Stage

Viu Together Gather @ Pavilion KL mengetengahkan pelbagai persembahan menarik daripada selebriti tempatan, termasuklah Masdo, Fimie Don dan Amir Masdi. Selain itu, terdapat aktiviti permainan, bual bicara dan tayangan ‘sneak peek’ untuk rancangan Viu Originals akan datang.

Amir Masdi Performing Ilusi Keliru

Acara ini dihadiri oleh barisan selebriti  terkemuka, termasuk Nabila Huda, Faizal Hussein, Alvin Chong, Tony Eusoff dan ramai lagi. Acara Together Gather @ Viu menyediakan peluang terbaik kepada peminat dan media untuk berinteraksi dengan selebriti kegemaran mereka. Ia juga menyediakan platform untuk penonton Viu mengetahui lebih lanjut tentang siri Viu yang akan datang, seperti Alter-naratif, Dear Karma, Journal Sarahaeyo, dan adaptasi K-drama Malaysia yang sangat dinantikan iaitu W: Two Worlds.

Semasa acara tersebut, Viu juga mengumumkan tentang penglibatan Ikmal Amry dalam Dear Karma. Selain itu, Mierul Aiman pula telah bersetuju untuk menjadi antara barisan pelakon yang membintangi W: Two Worlds.

Liyana Jasmay, Nabila Huda And Gambit Saifullah

Secara keseluruhan, acara Viu Together Gather @ Pavilion KL merupakan satu kejayaan yang berjaya menunjukkan komitmen Viu dalam menghasilkan kandungan tempatan berkualiti tinggi dan menyumbang kepada pembangunan industri hiburan tempatan. Dedikasi platform ini untuk meningkatkan industri seni tanahair dapat dilihat melalui pelaburannya dalam menghasilkan dan mempromosikan kandungan tempatan dan usahanya dalam menjalin kerjasama dengan pembuat filem dan penerbit tempatan bagi mewujudkan pengalaman menonton yang cukup istimewa.

Cast Members Enjoying The Show

Sebagai sebahagian daripada kempen Viu Together Gather, penonton Viu juga boleh membuat pilihan drama dan filem yang ingin ditonton, termasuk Viu Original tempatan seperti Hilang, Nenek Bongkok Tiga dan Seribu Nina. Platform tersebut turut menyediakan K-drama terbaik seperti Taxi Driver 2, Kokdu: Season of Deity, True Beauty dan Reborn Rich

The Cast Members On Stage (1)

Kempen Viu Together Gather menampilkan program berikut.

Seribu Nina

Amar, seorang pensyarah sejarah yang skema, mula mempersoalkan keputusannya untuk berkahwin dengan teman wanitanya yang berjiwa bebas, Nina. Keraguannya bertambah apabila Nina menghilang, meninggalkan Amar untuk mencarinya merentasi pelbagai dimensi.

Sepanjang perjalanan, Amar menemui versi Nina yang berbeza, masing-masing dengan personaliti yang tersendiri – ada yang lebih gila, ada yang lebih berbahaya dan ada yang kelihatan sempurna. Semasa Amar melalui realiti alternatif ini, dia mesti menerima hakikat bahawa Nina yang dia kenali dan sayangi adalah yang dia benar-benar inginkan.

Filem romantik komedi sains fiksyen, Seribu Nina, yang dibintangi oleh Adriana Adnan, Syafiq Kyle, dan Marsha Milan, memenangi anugerah Pemenang Peringkat Nasional Program Original oleh Platform Penstriman/OTT Terbaik (Malaysia) di Anugerah Kreatif Akademi Asia (2022), yang pastinya menjanjikan penonton dengan pengembaraan menyeronokkan dan mendebarkan melalui pelbagai dimensi.

Hilang

Dalam filem thriller jenayah ghaib ini, pembunuhan seorang remaja di pekan kecil Seri Daik membawa Inspektor Munir kembali ke tempat kelahiran yang ditinggalkannya 17 tahun lalu.

Dia terserempak dengan Ustaz Yusof, seorang guru agama yang pernah menjadi kawan Munir dan Munir menyalahkannya atas kematian kakaknya semasa proses rawatan yang gagal. Yusof percaya penjenayah yang mereka cari mungkin bukan dari dunia ini.

Apabila seorang lagi remaja hilang secara misteri, Munir dan Yusof terpaksa menjalin kerjasama untuk membongkar rahsia gelap di tengah-tengah bandar kecil ini.

Hilang menghimpunkan barisan pelakon hebat seperti Aqasha, Khir Rahman, Siti Saleha dan Jasmine Suraya.

Nenek Bongkok Tiga

Filem thriller fantasi gelap arahan Datuk Yusry Abdul Halim, terbitan Zurina Ramli dan ciptaan Azhar Amirulhisyam, Nenek Bongkok Tiga mengisahkan lapan orang yang diculik dan dijadikan tebusan di sebuah rumah agam di hutan mistik Bukit Luruh yang terkenal dengan banyak kes orang hilang.

Penghuni tunggal rumah agam tersebut, Nenek, menuduh kumpulan tersebut menceroboh tanah milik entiti yang dikenali sebagai Tuan Tanah. Untuk dibebaskan, mereka mesti melakukan beberapa siri cabaran.

Ia merupakan Viu Original pertama dikeluarkan tahun ini dan thriller fantasi gelap yang menghimpunkan barisan pelakon yang terdiri daripada Hun Haqeem, Meerqeen, Sara Ali, Syafie Naswip, Sara Mack Lubis, Fimie Don, Syazwan Zulkifly, Ashraf Muslim, Sherie Merlis, Sofia Jane dan Rykarl Iskandar.

Taxi Driver 2

Drama thriller Korea yang popular kembali untuk musim kedua! Jika Musim 1 kebanyakannya menampilkan misi balas dendam solo oleh Do Gi, Musim 2 membawa peluang untuk lebih banyak kerja berpasukan dan penglibatan daripada ahli pasukan Rainbow Taxi.

Setelah diburu dengan kejam oleh Godmother, Ketua Pegawai Eksekutif Jang Seong Cheol kini muncul sebagai peserta yang bersemangat selepas kehilangannya. Episod musim ini menyaksikan aksi solo Do Gi dan misi rakan-rakan bersama Go Eun, dengan sedikit sebanyak campur tangan berani mati oleh ahli pasukan yang tidak dijangka demi kebaikan bersama.

Taxi Driver 2 yang menghiburkan ini menghimpunkan Lee Je Hoon, Kim Eui Sung, Pyo Ye Jin, dan Jang Hyuk Jin dalam drama misteri aksi yang tidak akan mengecewakan ini.

Kokdu: Season of Deity

Dalam K-drama fantasi romantik ini, Kok-Du ialah seorang bekas manusia yang menjadi malaikat maut dan memiliki tubuh Do Jin-Woo (lakonan Kim Jung-Hyun), seorang lelaki muda yang mempunyai masa lalu yang teruk. Tugasnya adalah untuk mengiringi roh orang mati ke alam akhirat, satu tugas yang dia lakukan dengan cekap tanpa belas kasihan. Tetapi segala-galanya berubah apabila dia bertemu dengan Han Gye-Jeol, lakonan Lim Soo-Hyang, seorang doktor pelawat yang mempunyai kebolehan unik untuk melihat hantu.

Walaupun berbeza, Kok-Du dan Gye-Jeol membentuk satu ikatan yang mustahil kerana mereka bekerjasama untuk membantu jiwa yang hilang mencari ketenangan. Walau bagaimanapun, apabila mereka semakin rapat, Kok-Du mula mempersoalkan peranannya sebagai malaikat maut dan tertanya-tanya jika dia boleh benar-benar menebus dirinya.

Tetapi hubungan mereka penuh dengan cabaran. Tugas Kok-Du sebagai malaikat maut sering menyebabkan dia bertentangan dengan tugas perubatan Gye-Jeol, dan perbuatan buruknya yang lalu terus menghantuinya.

Sementara itu, Gye-Jeol mesti berdepan dengan prasangka dan diskriminasi yang dihadapinya sebagai doktor dari sekolah perubatan yang kurang berprestij.

Dalam menghadapi perasaan rumit mereka untuk satu sama lain dan tugas masing-masing, mereka mendapati bahawa hubungan mereka semakin mendalam daripada yang mereka bayangkan. Tetapi mampukah cinta mereka mengatasi sempadan hidup dan mati?

True Beauty

Pelajar sekolah menengah, Lim Joo Kyung yang berasa rendah diri tentang penampilannya sejak kecil, menyembunyikan wajahnya yang sebenar dengan solekan tebal.

Kemahirannya yang sangat baik menjadikannya cantik dan meyakinkan orang lain telah membuatkan ramai orang beranggapan ini adalah penampilan semula jadinya. Dia berkawan dengan rakan sekolah menengahnya Su Ho, seorang lelaki kaya tetapi dingin, dan Seo Jun, seorang pelajar yang agresif yang berbakat.

K-drama romantik komedi ini mengikuti Joo Kyung menjalani kehidupan sehariannya dengan cita-cita menjadi pakar kosmetik, dibintangi oleh Cha Eun Woo, Moon Ga Young, Hwang In Yeob dan Park Yoona.

Reborn Rich

Berdasarkan novel web popular, Reborn Rich mengikuti kisah Yoon Hyun Woo, pekerja setia Kumpulan Sunyang yang dibunuh semasa menjalankan tugas. Seperti yang ditakdirkan, Hyun Woo bangun dalam tubuh Jin Do Joon, anak bongsu dari keluarga kaya. Dengan identiti barunya, dia menggunakan peluang untuk membalas dendam terhadap konglomerat yang pernah dia berkhidmat. Walau bagaimanapun, keadaan menjadi rumit apabila Hyun Woo mula mempunyai perasaan terhadap anak perempuan keluarga itu, Ji Na, sambil meneroka dinamik rumit dalam keluarga kaya itu. Semasa Hyun Woo bergelut dengan dua identitinya, dia mesti menghadapi masa lalu dan masa kini untuk menjamin masa depannya.

Siri ini dibintangi oleh Song Joong Ki, salah seorang pelakon Korea yang paling diminati yang terkenal dengan wataknya dalam Descendants of the Sun dan seorang pelakon yang sedang meningkat naik, Shin Hyun Been yang disayangi kerana wataknya dalam siri Hospital Playlist.

Royal Doctor

Dalam drama sejarah romantik ini, pelajar perubatan, Bua tiba-tiba dibawa kembali ke zaman pemerintahan Raja Rama III, di mana dia menemui dunia perubatan tradisional Thai dan bertembung dengan tradisi lama. Di sana, dia bertemu dengan dua anak lelaki doktor yang paling dihormati di negara itu, Thong-Tae dan Thong-Ohn.

Walaupun reputasi Thong-Ohn sebagai kambing hitam keluarga, Bua tertarik dengan kebaikan dan kebijaksanaannya, dan mereka mula menjalin cinta yang boleh dianggap mustahil. Namun, ketika Bua bergelut menempuh dunia asing ini dan bergelut dengan keputusan untuk kembali ke masanya sendiri atau tinggal demi cinta, dia juga membongkar rahsia yang boleh mengubah semua yang dia fikir dia tahu tentang masa lalu.

Royal Doctor membawakan bintang terbaik Thailand seperti Mario Maurer dan Kimberly Woltemas, yang sebelum ini sama-sama membintangi Thong EK: The Herbal Master.

Bidadari Bermata Bening

Bidadari Bermata Bening dari Indonesia ini merupakan kisah yang menyentuh hati tentang seorang gadis berusia 17 tahun bernama Ayna yang kehilangan ibunya pada usia muda.

Semasa menjalani kehidupannya, dia mendapati dirinya dalam dilema antara tiga pelamar yang telah jatuh cinta kepadanya: Gus Afif, Yusuf, dan Yoyok. Semasa Ayna cuba membuat keputusan yang mana satu untuk dipilih, dia belajar tentang cinta, kehilangan, dan kepentingan untuk mengikut kata hati.

Dibintangi oleh Zoe Abbas Jackson dan Ari Irham, siri Viu Original Indonesia ini menerokai kerumitan cinta remaja dan cabaran dalam memilih orang yang tepat.

Mantan Tapi Menikah

Dalam komedi romantik Indonesia, Mantan Tapi Menikah, Ana terkejut apabila mendapati bos baharunya ialah bekas teman lelakinya, Saka, yang telah ditinggalkannya. Semasa mereka bekerja, perasaan lama mula timbul semula, dan Ana mula menyesali keputusannya. Namun, Saka masih menyimpan dendam terhadapnya kerana telah menghancurkan hatinya.

Semasa mereka mengemudi perasaan rumit mereka antara satu sama lain, Ana dan Saka juga mesti menangani gangguan daripada rakan dan keluarga mereka, yang mempunyai pendapat mereka sendiri tentang hubungan mereka.

Dibintangi oleh Aurelie Moeremans, Omar Daniel, Cassandra Lee dan Dimas Beck, Viu Original ini adalah kisah lucu dan menyentuh hati tentang peluang kedua dan cinta yang tidak dijangka.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Haziq Husni | 8

Selebriti Popular Jayakan Melodi Raya 2023, Disiar Pada 23 & 30 April Ini

Mierul Aiman

“Kalau Sayang Cakap Je Lah!” – Mierul Aiman Bagi Qasrina Pick-Up Line