in ,

Vina Morales Juara Ikon Asean Kalahkan Jaclyn Victor & Judika

Ikon Filipina kategori solo, Vina Morales dan Ikon Filipina kategori berkumpulan, Kjwan telah berjaya memenangi Ikon Asean kali pertama. Mengalahkan Ikon Malaysia dan Ikon Indonesia (Judika & Tahta), tidak menggambarkan Ikon dari Malaysia dan Indonesia tidak menyerlah pada malam itu. Semua hebat-hebat. Namun, saya kira Jaclyn Victor silap memilih lagu pada malam tersebut. Sekiranya Jaclyn membawa satu lagu rancak yang membolehkan beliau menunjukkan skill tariannya, pasti kemenangan berpihak pada Ikon Malaysia kategori solo ini. Tidak dapat dinafikan, sekiranya diukur dari segi vokal, memang suara Jaclyn lebih menyerlah pada malam itu, cuma pakej tidak lagi nampak sempurna. Dengan pakaian serba putih yang ketat, Vina Morales nampak terlalu seksi ketika show kedua.

Berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), Ikon Asean telah menjulang Vina Morales sebagai Ikon Asean dan membawa pulang wang tunai sebanyak USD 25,000 (RM 86,925). Begitu juga Kjwan yang mengalahkan grup OAG dan kumpulan Tahta yang mengibarkan bendara negara mereka ketika slot persembahan pertama.

Jaclyn membawa lagu-lagu medley Allahyarham Tan Sri P.Ramlee iaitu Tunggu Sekejap, Kau Laksana Bulan dan Getaran Jiwa serta lagu yang menjulang namanya di One In A Million, Gemilang. Satu persembahan vokal bertenaga namun Jaclyn lupa untuk memukau penonton dengan tarian dengan lagu yang rancak. Kesilapan kedua, Jaclyn terlalu memfokuskan pada vokal dengan memilih lagu medley. Seharusnya Jaclyn membawa sebuah lagu Inggeris memandangkan siaran ini dipancarkan terus ke Filipina dan Indonesia.

Juri yang mengadili Ikon Asean ialah Hetty Koes Endang, komposer dari Malaysia Mac Chew, penyanyi dari Filipina, Eugene R. Villaluz dan komposer dari Singapura, Iskandar Mirza Ismail. Ramai peminat Malaysia kecewa dengan keputusan juri pada malam itu, namun saya kira Vina Morales dan Kjwan layak untuk gelaran tersebut.

[tags]ikon malaysia, ikon asean, gambar ikon malaysia, keputusan ikon asean, pemenang ikon asean, vina morales, photo vina morales, biodata vina morales, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, ikon filipina, ikon indonesia, juri ikon asean, oag, kjwan, gambar kjwan, kjwan songs, lagu tunggu sekejap, profile mac chew, profile eugene r. vilaluz, iskandar mirza ismail, showcase vina moralez, pangako sayo vcd, gossip vina moralez, one in a milion, tawaran aiskrim, rogol, mat sabu kemalangan, ltp, lcct, Abdul Razak Ahmad meninggal dunia, medley songs, konser judika, profile judika, foto judika, indonesian idol, gadis gerek, anak dara tua, syed idid, dasar ekonomi baru, merdeka, benjol 3, karnival keluarga, filem I’m not single pierre andre, sinopsis i’m not single, drama dinasti bilut, rosyam nor, sinopsis dinasti bilut, bade, studio bintang kecil, karnival sukan remaja tv3, blood brothers[/tags]

Vina Moralez Ikon Asean
kredit foto: The Star

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Audition Ujibakat One In A Million Musim Kedua (OIAM 2)

Bekas Tunang Mawi, Ina Naim & Suhaimi Kahwin