in , , ,

Unit Drama TV RTM Terbit Drama Pendek Rantaian Berjudul A.I IN LOVE

Antara projek khas yang dilaksanakan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, Radio Televisyen Malaysia (RTM) melalui Unit Drama TV RTM tampil menerbitkan drama pendek rantaian bertajuk “A.I In Love” yang bertemakan cinta, kekeluargaan dan teknologi.

Bakal disiarkan setiap Ahad bermula 7 Februari ini, pukul 11.05 pagi di TV1 dan setiap Sabtu bermula 6 Februari ini, pukul 8.30 malam di TV2. Mempunyai empat episod berdurasi 30 minit setiap satu.

Menurut pengarah drama ini, Nor Ashikin Zainal, “Penggambaran drama ini berjalan selama lapan hari iaitu dalam September 2020 dan menggunakan lokasi di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Proses yang paling lama adalah pos produksi animasi yang mengambil masa lebih tiga bulan untuk disiapkan”. 

POSTER A.I IN LOVE

Drama ini mempertaruhkan gandingan Janna Nick dan Dinni Schatzmann sebagai watak utama selain turut menampilkan pelakon Lia Natalia, Sham Visa, Emelda Rosemila, Hana Mohamed, Keith Foo, Ivan Tai dan Sahee Shamsudin.

Ia berlatarkan kisah Audria seorang ‘Sosial Media Influencer’ yang kemurungan akibat dikecam teruk, mengambil keputusan untuk mengurungkan diri di rumah dan memutuskan hubungan dengan dunia luar (termasuk media sosial).

Sejak kecil Iskandar sering dibuli sehinggalah ke zaman kerjanya. Sebagai Jurutera Programmer muda, Iskandar terpaksa akur menghadiri sesi temubual dalam program Selamat Pagi Malaysia mengenai projek Prototaip ‘T-Smartglass’ yang dibangunkan oleh syarikat tempat kerjanya. Melalui program inilah Audria berjaya menjejaki kekasih ‘cinta monyetnya’ dulu.

DSC_2652

Penyamaran Audria sebagai ‘secret admire’ bernama MISSTECHLOVER (melalui e-mel) dapat dihidu oleh Iskandar melalui puisi-puisi indah yang pernah mereka kongsi dahulu. Pertemuan antara Audria dan Iskandar di alam maya mengembalikan kisah kenangan lalu hingga membibit perasaan cinta.

Audria yang kemurungan akibat kecaman netizen kembali bangkit dengan semangat dan motivasi oleh Iskandar. Hubungan antara Audria dan bapanya Tuan Borhan yang renggang selama ini juga turut pulih kembali.

Satu insiden telah membuatkan Audria tersalah sangkaan hubungan Iskandar dan Dania. Iskandar cuba pelbagai cara untuk memujuk dan menceritakan kisah sebenar. Akhirnya Iskandar membangunkan satu program ‘ARLENS’ khas buat Audria yang dapat menghubungkan mereka berdua seperti di alam realiti. Melalui ‘ARLENS’ itu Audria dapat melihat atau berbual dengan Iskandar secara virtual dalam bentuk susuk tubuh hologram. Usaha Iskandar untuk memenangi hati Audria kembali, berjaya.

Namun niat Audria dan Iskandar untuk berumah tangga terhenti apabila mendapat tahu Tuan Borhan dan Jamilah (rakan ‘reunion’ ITM yang sering berkongsi masalah) juga turut mempunyai niat yang sama. Audria dan Iskandar tidak rela ditinggalkan sekali lagi.

DSC_0943

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Fara Salleh Mengaku Tiada Hubungan dengan Shuk Sahar

Santai Ketahui Lokasi Sejarah Dalam Negara di TV1 dalam Kota Warisan Alam