in , ,

UNIQLO Serlahkan Fokus Kepada Bakat Seni Kanak-Kanak Autisme

Dengan kerjasama Early Autism Project Malaysia untuk menyokong dan memperkasakan orang kurang upaya

Menyedari kepentingan menyokong orang kurang upaya dalam komuniti, peruncit pakaian global UNIQLO telah bekerjasama dengan Projek Autisme Awal Malaysia (EAP) untuk mencipta reka bentuk baharu untuk UTme terbaharunya! Koleksi. 

UNIQLO Serlahkan Fokus Kepada Bakat Seni Kanak-Kanak Autisme

Reka bentuk baharu ini, berkonsepkan berdasarkan tema “Be Kind’ dan disumbangkan oleh kanak-kanak autisme, menawarkan perspektif yang unik dan bermakna, mempamerkan tafsiran dan ekspresi kreatif kanak-kanak.

UNIQLO Serlahkan Fokus Kepada Bakat Seni Kanak-Kanak Autisme

Bertepatan dengan Hari Orang Kurang Upaya Antarabangsa (OKU) pada bulan Disember, UNIQLO telah bekerjasama dengan EAP, sebuah pusat pendidikan yang memberi tumpuan kepada pemulihan autisme dalam komuniti setempat, untuk meningkatkan kesedaran dan menyerlahkan bakat seni anak muda Malaysia. dengan autisme. UTme! dan Koleksi EAP, merangkumi tujuh reka bentuk, ditawarkan secara eksklusif mulai hari ini di kedai UNIQLO di DA Square, Fahrenheit88 dan Sunway Pyramid.

UNIQLO, dengan kerjasama EAP melalui UTme!, membiayai reka bentuk baharu, menyumbang sokongan ke arah Projek Harapan EAP, yang merupakan satu inisiatif untuk meningkatkan kesedaran, keterangkuman dan menetapkan piawaian kebangsaan dalam bidang autisme. Komitmen ini mencerminkan dedikasi UNIQLO terhadap keterangkuman dan pemerkasaan individu dengan autisme, bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan akses kepada diagnosis dan rawatan yang tepat untuk individu dalam spektrum autisme.

UNIQLO Serlahkan Fokus Kepada Bakat Seni Kanak-Kanak Autisme

“Penerimaan sosial kekal sebagai salah satu faktor utama dalam memupuk persekitaran yang inklusif dan selamat untuk individu autistik dalam masyarakat Malaysia. Sungguh menggembirakan melihat organisasi seperti UNIQLO memperkenalkan inisiatif yang meningkatkan kesedaran tentang komuniti autistik kami,” kata Hannah Yeoh, Menteri Belia dan Sukan Malaysia.

“UTme! ialah perkhidmatan yang ditawarkan oleh UNIQLO yang membolehkan pelanggan memilih reka bentuk tersuai yang dicipta oleh artis dan pereka yang bekerjasama untuk kemeja-T atau beg tote. Kerjasama kami dengan EAP mempamerkan karya seni yang dicipta oleh kanak-kanak autisme, menyediakan mereka platform untuk menyatakan kreativiti mereka dan meningkatkan kesedaran tentang komuniti autistik Malaysia melalui UTme! perkhidmatan. Kesedaran autisme adalah sebab yang sangat bergema dengan kami, kerana kami bukan sahaja mengupah 30 individu kurang upaya, tetapi antara mereka, enam individu yang luar biasa berada dalam spektrum autisme,” kata Evelyn Tan, Undang-undang, Kelestarian dan PR Korporat, Pengarah UNIQLO Malaysia . (中文: UNIQLO马来西亚可持续发展总监 – 陈钻晶)

UNIQLO Serlahkan Fokus Kepada Bakat Seni Kanak-Kanak Autisme

“Inisiatif bukan untung kami, The Hope Project, komited untuk meningkatkan kesedaran dan penerimaan individu dengan autisme serta orang kurang upaya lain, menyediakan perkhidmatan bersubsidi dan sumber yang boleh diakses. Kami benar-benar memuji usaha UNIQLO dalam menyokong kemasukan, kepelbagaian dan akhirnya berdiri sebagai mercu tanda harapan untuk individu autisme dan keluarga mereka,” kata Jochebed Isaacs, Pengarah Projek Autisme Awal Malaysia.

UNIQLO Serlahkan Fokus Kepada Bakat Seni Kanak-Kanak Autisme

Sebagai tambahan kepada perkongsian dengan EAP, UNIQLO menambah baik lagi gedung DA Squarenya untuk mewujudkan persekitaran yang lebih mudah diakses untuk semua. Kedai pada masa ini menawarkan bilik pemasangan universal, tandas orang kurang upaya yang boleh diakses kerusi roda, dan tempat letak kereta yang ditetapkan untuk orang kurang upaya. Selain itu, UNIQLO akan memperkenalkan waktu beli-belah yang tenang eksklusif pada pagi Khamis sepanjang Disember, dari 9.30 pagi hingga 10.30 pagi yang tidak menampilkan muzik dalam kedai, dengan kakitangan UNIQLO tersedia untuk membantu pembeli kurang upaya semasa lawatan mereka.

UNIQLO Serlahkan Fokus Kepada Bakat Seni Kanak-Kanak Autisme

UNIQLO juga menganjurkan bengkel yang bertujuan untuk melengkapkan pekerjanya dengan kesedaran dan pengetahuan untuk menyokong rakan sekerja kurang upaya. Inisiatif ini adalah sebahagian daripada komitmen syarikat untuk memupuk minda inklusif di kalangan semua pekerja, memupuk persekitaran tempat kerja yang menerima, dan memperluaskan nilai-nilai ini untuk memberi perkhidmatan yang berkesan kepada asas pelanggan UNIQLO yang pelbagai. Pada masa ini, UNIQLO menggaji 30 kakitangan yang kurang upaya di seluruh kedainya di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut tentang UNIQLO dan inisiatif kemampanannya, sila layari www.uniqlo.com/my.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

5 Cara Untuk Jadikan Siri Galaxy Watch6 Nampak Eksklusif Milik Anda

Maryam Hendak Berkongsi Perasaan Seorang Mualaf Yang Ingin Ke Mekah