in , ,

Ulasan Soundbar PRISM+ Flow Dengan Harga Mampu Milik Hanya RM799

Setelah mencari speaker tambahan untuk diletakkan di studio podcast Borak Sini Habis Sini, akhirnya Budiey telah menemui sebuah jenama terbaharu dan model yang sesuai! Yang penting sekali, produk ini sepadan dengan bilik yang kecil. Nah! Ini dia PRISM+ Flow!

Kalau sebelum ini, kita dapat saksikan, PRISM+ telah menjadi pemain besar terutamanya dalam pasaran monitor dan TV. Namun, sekarang, segalanya sudah berubah. Ternyata jenama yang kini menjadi pesaing ini terus berkembang!

Budiey melihat ini satu perkembangan yang positif. Jenama ini cukup yakin untuk meneroka taman permainan seterusnya iaitu dalam bidang audio pula. Dengan langkah yang cukup drastik ini, PRISM+ dapat menyempurnakan lagi kehendak pelanggan mereka dengan menyediakan teater rumah yang lebih lengkap. 

Kepada yang belum mengenali, PRISM+ adalah jenama yang terkenal dengan penawaran televisyen dan monitor pada harga lebih mampu milik berbanding pesaing. Jangan terkejut, kepada anda yang tidak biasa mendengar, PRISM+ turut menawarkan pelbagai jenis kaki untuk televisyen, pemegang untuk monitor dan turut mempunyai penyaman udara tersendiri.

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio
PRISM+ Flow

Dua Model Soundbar Yang Bermutu

Terkini, PRISM+ menceburi bidang audio pula dengan pelancaran dua soundbar dengan audio Dolby iaitu PRISM+ Flow dan PRISM+ Symphony. Wah! Hebat betul!

Adik Beradik PRISM+ Symphony

Pada pertengahan tahun 2022, PRISM+ telah memperkenalkan produk baharunya untuk sistem hiburan rumah melalui soundbar PRISM+ Symphony dan PRISM+ Flow. Kedua-dua model ini sebenarnya sudah boleh ditempah melalui laman web rasmi PRISM+, Lazada, Shopee dan juga kedai fizikalnya.

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Apa Yang Ada Dalam Kotak?

Sebelum meneruskan ulasan, apa kata kita tengok dulu apa yang ada dalam kotak, ada dua komponen utama iaitu soundbar dan ada sub-woofer. Selain itu, Budiey dapati ada sebuah kotak berwarna putih. Di dalamnya ada diberikan Wall Mount Kit, disediakan Remote Control, ada buku manual untuk pengguna yang jarang sekali Budiey akan baca, ada kabel HDMI disediakan, jadi tak payahlah kita beli kat kedai ya, ada bateri AAA siap-siap.

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Di bawah soundbar, ada power connector, ada sambungan USB, ada satu lubang sambungan untuk HDMI out dan in. 

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Sekiranya TV anda tidak menyokong Dolby Atmos, jangan risau, anda boleh membeli peranti seperti Apple TV dan menyambungkannya ke Prism+ speaker ini. 

Yang best, Subwoofer boleh dihubungkan dengan tanpa wayar iaitu Bluetooth. Tanpa guna wayar la kan. Ianya sangat minimal!

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Dilengkapkan dengan Teknologi Dolby Audio

Secara personal, apa yang membuatkan Budiey tertarik hati terhadap produk soundbar ini, PRISM+ Flow! dilengkapkan dengan Dolby Audio dan secara tak langsung ia memberikan kuasa yang luar biasa dengan menghasilkan bunyi yang paling jelas, lebih crispy, lebih penuh dengan bass yang paling dalam! Memang impressive! Dah cukup detail soundnya untuk kamar yang kecil. Lagi pula, produk ini direka khas oleh pakar bunyi audio yang profesional dan sangat dipercayai. 

Setelah mendapatkan PRISM+ Flow, Budiey boleh katakan, ia telah memberikan pengalaman yang menyeronokkan semasa menonton filem dan video Youtube di kamar studio. Ini sekaligus mengubah bilik studio menjadi teater peribadi dengan Dolby Audio, Surround soundbar 2.1ch ini.

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Senang Untuk Dihubungkan

PRISM+ Flow! juga senang untuk dipasang kerana mempunyai berbilang pilihan sambungan. Anda boleh menghubungkan soundbar ini samada dengan menggunakan Bluetooth, AC In, kabel HDMI 1.4 ARC, AUX, Optical In, Coaxial In, USB Playback dan USB 5.1.

Sesuai Untuk Siapakah PRISM+ Flow?

Kalau nak ikutkan, PRISM+ Flow sesuai buat semua. Kepada anda yang baru sahaja pindah rumah ke, pindah studio atau pejabat, bolehlah menggunakan soundbar PRISM+ Flow untuk kamar tidur atau studio anda! Ya, sesuai untuk ruangan yang kecil. Tidak terlalu besar. Kalau untuk ruang tamu yang besar, Budiey sarankan anda beli model PRISM+  Symphony. Lebih puas hati! 

Kalau setakat bilik kecil, PRISM+ Flow ini boleh memuaskan hati anda. Budiey jamin, sebab Budiey sedang menggunakannya sekarang. Dan ingin anda juga merasai pengalaman yang sama. 

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Adakah Sesuai Untuk Kaki Gamer?

Untuk kaki gamer pula, Budiey kira soundbar PRISM+ Flow ini sangat sesuai untuk anda juga. Hanya sambungkan melalui Bluetooth pun boleh. Sound tidak lagging. Kadangkala sesi permainan yang sempurna bukan hanya tentang visualnya. Apa kata, anda boleh tambahkan bunyi yang realisme tambahan pada sesi permainan anda dengan bunyi yang sempurna daripada soundbar streaming berkuasa Audio Dolby ini!

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Kenapa Budiey Pilih Prism+ Flow?

Ada sebab kenapa Budiey memilih untuk mendapatkan Prism+ ini adalah ia sangat sesuai untuk diletakkan dalam bilik studio yang kecil. Bagi anda pula, Budiey sarankan jika ada mahu menggunakan di kamar yang kecil dan bilik tidur, bolehlah mendapatkan produk ini.

Kedua adalah kerana harganya yang sangat murah dan sangat berpatutam iaitu RM799. Harga sebenar RM1399. Untuk masa ini, anda ditawarkan dengan potongan harga sebanyak 43%. Kalau korang nak beli model yang lebih premium, boleh beli Prism+ Symphony dengan harga RM1,999. 

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Didatangkan dengan Remote Control

Harus diingatkan, PRISM+ tidak menyediakan sebarang aplikasi untuk anda gunakan untuk menyelaras bunyi melalui di telefon bimbit atau sebarang peranti. 

Namun, dengan adanya remote control yang disediakan dalam kotak telah membuatkan penggunaan menjadi lebih mudah. Anda tidak perlu risau untuk mengendalikan atau setup kerana remote control cukup senang digunakan. 

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Remote control ini boleh menghubungkan terus dengan HDMI ARC atau anda boleh hubungkan dengan external devices seperti TV. Jadi anda boleh mengawal fungsi TV anda dengan menggunakan remote control ini. Anda juga boleh meningkat sound bass dan treble dengan menggunakan remote control ini. 

Apa Lagi Kelebihan Prism+ Flow?

Seperti yang Budiey tekankan sebelum ini, soundbar ini adalah versi mampu milik mereka dengan sokongan Dolby Audio, Dolby Digial dan Dolby Digital Plus. PRISM+ menawarkan audio yang jelas, bass yang dalam serta pengalaman audio menyeluruh untuk pengalaman pendengaran yang imersif. Soundbar ini turut menyokong kawalan ara suara automatik dan mampu memberi audio yang lebih kuat.

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Pada pemacu audio terdapat jaring yang menapis audio untuk memberi kesan akustik yang baik. PRISM+ Flow adalah soundbar dengan saluran 2.1 yang menggunakan 2 pemacu audio, 1x tweeter dengan kuasa 240W serta dipadankan dengan subwoofer 6.5-inci untuk bass yang menjanjikan dentuman yang kuat.

Ia hadir dengan sambungan Bluetooth 5.1 jika ingin digunakan bersama telefon pintar atau sambungan berwayar melalui bicu audio 3.5mm, HDMI ARC, coaxial, USB atau juga optikal. Soundbar ini turut boleh dikawal dengan alat kawalan jauh televisyen PRISM+.

Seterusnya, PRISM+ Flow pula yang juga hadir subwoofer nirwayar turut menawarkan sokongan Dolby Audio untuk pengalaman audio dinamik. Hadir dengan pembesar suara 2.1 dan output kuasa puncak 240W, PRISM+ Flow turut menyediakan sokongan Dolby Digital dan Dolby Digital Plus.

Rekebentuk Yang Anggun

PRISM+ Flow mempunyai rekaan yang futuristik iaitu melengkung pada setiap bucu. Warna hitam adalah warna yang sesuai untuk dipadankan dengan mana-mana tema susun atur di rumah anda. Ianya sangat ringan dan tidak menggunakan ruang yang banyak. 

Pasti adan kagun dengan teknologi serba baharu yang mengeluarkan sistem audio yang jelas, bes yang kaya dan bunyi sekeliling. Di sebalik reka bentuknya yang anggun, bar bunyi ini meningkatkan pengalaman tontonan anda daripada sesi permainan ke filem dan juga parti tarian solo pun boleh!

Terletak betul-betul di bawah bahagian luar hitam anggunnya, Flow menampilkan set pembesar suara yang direka dengan profesional yang mahir. Reka bentuk jejaring yang unik direka bentuk untuk memberikan akustik terbaik untuk memaksimumkan keseronokan mendengar anda.

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Dolby Audio menyediakan bunyi jernih dengan kawalan kelantangan automatik dan kenyaringan yang dipertingkatkan. Pemformatan audio lanjutan dan pemprosesan isyarat meningkatkan sepenuhnya bunyi semua kandungan kegemaran anda.

Bunyi jernih yang bagus. High end hv banyak kejelasannya. Dan hujung rendah sangat hebat. Saya dapat merasakan tingkap saya bergetar apabila tendangan masuk bunyi dari soundbar ini!

Produk ini sememangnya di luar jangkaan Budiey. Bunyi yang sangat kaya dan jelas. Jadi, tidak hairan jika Budiey dapat katakan, produk ini disyorkan kepada semua.

Pembesar suara dan subwufer berkuasa PRISM+ Flow memastikan anda menikmati kekayaan bunyi sekeliling. Pada output yang dirangsang sebanyak 240W, rasakan setiap rentak dengan bass yang lebih dalam dan herotan audio yang lebih sedikit.

Nikmati estetika yang lebih bersih sambil rasai setiap degupan lebih tajam berbanding sebelum ini dengan bes yang hebat datang dari kuasa besar 6.5 inci ini. Subwufer Tanpa Wayar Flow membolehkan anda meletakkannya secara bebas pada mana-mana kedudukan optimum tanpa kerumitan wayar.

Strim lagu atau podcast kegemaran anda dengan mudah pada peranti berdaya Bluetooth anda. Dengan kemas kini Bluetooth 5.1 terkini, nikmati kelajuan penghantaran yang lebih pantas dan julat yang lebih besar.

Selain daripada sambungan Bluetooth, PRISM+ Flow Soundbar mempunyai pelbagai sokongan input lain yang membolehkan anda menyambungkan TV, komputer dan peranti serasi anda yang lain.

Kawal Flow Soundbar dengan alat kawalan jauh TV anda menggunakan sambungan HDMI-ARC. Hidupkan dan matikan kedua-dua peranti atau laraskan kelantangan tanpa perlu menggunakan dua alat kawalan jauh yang berasingan.

Lima Jenis Pratetap

Beralih antara 5 profil audio yang dipilih susun, dioptimumkan untuk format kandungan yang berbeza. Kitar melalui pratetap Filem, Muzik, Berita, Sukan dan Permainan untuk menikmati pengalaman audio terbaik dalam setiap kategori.

PRISM+ Flow hanya berukuran 890 x 82 x 58mm, disasarkan kepada pengguna yang mencari pembesar suara untuk melengkapkan persediaan desktop atau bilik tidur mereka. Tidak seperti Symphony, Aliran 2.1 saluran menyokong Dolby Audio, teknik pengekodan audio digital yang mengurangkan jumlah data yang diperlukan untuk menghasilkan bunyi berkualiti tinggi.

Kebanyakan bar bunyi mempunyai subwufer dan sesetengahnya berada dalam satu fasa. Jika anda mencari soundbar yang berkualiti dan pada masa yang sama, bar bunyi tahan lama dengan subwufer, bar bunyi PRISM+ Flow sesuai untuk anda. 

Ulasan Soundbar Prism+ Flow Dilengkapkan Dengan Teknologi Dolby Audio

Kesimpulan

Prestasi streaming PRISM+ mempunyai pengalaman bunyi mod sinematik yang memberikan bunyi bes yang jelas dan kaya yang boleh anda gunakan pada malam tayangan filem. 

Ia juga serasi dengan banyak peranti dan mempunyai banyak input. Ia juga mempunyai bass yang lebih menonjol dengan sensasi telinga yang berkualiti. Ia mempunyai sambungan Bluetooth wayarles yang lancar, yang boleh anda gunakan untuk menonton filem seumpama di pawagam. Ia juga mempunyai kawalan universal menggunakan alat kawalan jauh dan mengalihkan input berdasarkan keutamaan anda. 

Jika anda tercari soundbar dengan harga mampu milik, model Flow ini pilihan untuk anda!

PRISM+ Flow sesuai untuk pengguna pada bajet. Ia berharga hanya RM799 untuk masa sekarang, menjadikannya salah satu pembesar suara dan subwufer yang lebih mampu dimiliki.

Pesanan boleh dibuat dari laman web PRISM+ iaitu https://prismplus.my, kedai Lazada dan Shopee rasmi, serta kedai runcitnya di Sunway Pyramid.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Nad Zainal Bertudung | 14

“Saya Sangat Hargai Insan Bernama Ungku Ismail,” – Nad Zainal

Profesor Adjung Hj Adam Richman

Anugerah World Muslimpreneur Iktiraf Jenama Milik Muslim Sahaja