in ,

TV2 Siar Drama Terbaik Terbitan Unit Drama TV

Khas Hari RTM Ke-67 : TV2 Siar Drama-Drama Terbaik Terbitan Unit Drama TV RTM

Radio Televisyen Malaysia (RTM) meneruskan kelangsungan enam dekad berperanan menyalurkan maklumat dan menghidangkan hiburan kepada penonton setia salurannya. Selama tempoh itu juga, RTM melalui pelbagai evolusi selain telah melahirkan beribu bintang popular, beratus personaliti kreatif serta wartawan penyiaran berkaliber.

Stesen yang meraikan ulang tahun ke-67 pada 1 April depan nyata memiliki pengikut setianya yang tersendiri dalam menarik perhatian masyarakat terutama dalam menghidangkan program-program bermutu terutama dalam penerbitan dan penyiaran drama-drama terbaik yang direalisasikan sendiri oleh penerbit-penerbit di Unit Drama TV RTM.

Drama Perempuan Gandingkan Dira Dan Zoey-001

Dalam meraikan Hari RTM tahun ini, RTM kembali menyiarkan empat drama yang mendapat sentuhan penerbit di Unit Drama TV RTM iaitu dua drama bertajuk Perempuan (1 April 2013) dan Akhirnya Kisah Perempuan (2 April 2013) arahan Fahmi Sarindi dan dua lagi diarahkan oleh Kamarudin Ambak iaitu drama Kawan (3 April 2013) dan Dejavu (4 April 2013). Kesemuanya disiarkan jam 2.30 petang menerusi saluran TV2.

Luangkan masa menyaksikan drama Perempuan lakonan Dira Abu Zahar, Syed Ali, Zoey Tan, Tony Eusoff, Syed Aiman, Rozie Rashid dan Azri Iskandar mengisahkan tentang dua perempuan yang mempunyai latar belakang kehidupan berbeza, berlainan agama dan dugaan dalam hidup mereka. Dua perempuan ini telah dipertemukan dalam ruang perasaan secara rohani, namun tidak pernah bersua secara nyata. Dua perempuan ini pada hakikatnya ingin mencari bahagia dalam kehidupan masing-masing. Namun, Ramadan tahun ini memberi hidayah serta petunjuk kepada mereka. Pengalaman yang dilalui selama ini telah menjadi pengajaran bagi dua perempuan ini. Namun, apakah pengalaman lalu benar-benar akan merubah hidup dua perempuan ini?

Saksikan kemudiannya sekual dari telemovie Perempuan bertajuk Akhirnya Kisah Perempuan mengekalkan pelakon Dira Abu Zahar dan Rozie Rashid di samping Ziela Bakarin, Khatijah Tan, Eyka Farhana, Iman Corinne Adrienne, Izzam Shafiq, Tania Zainal dan Ruby Ooi.

Kali ini kisah Perempuan muncul semula setelah 12 tahun perjalanan hidup watak-watak utama Perempuan iaitu Maisarah, Lina, June, Mona dan Christina di mana dahulunya mereka mempunyai perkaitan kisah hidup dalam dan luar sedar mereka.

Akhirnya Kisah Perempuan akan memfokuskan proses hijrah watak-watak ini dalam kehidupan mereka kini. Watak Miasarah yang telah berhijrah meninsafi segala kehidupan masa silamnya. Dia kini menjadi sukarelawan di Yayasan Chow Kit dengan membantu anak-anak terbiar yang tiada ibu bapa.

Menyusul kemudiannya drama Kawan lakonan Fauziah Nawi, Hilal Azman, Emma Akma, Shiela Mambo dan Fadhil Dani selain gandingan pelakon utamanya, Taiyuddin Bakar dan Shasha Al-Khred juga Adam Shah, Maarup Mustafa dan Fauzi Sulaiman. Plot kisahnya berlatarkan kehidupan di sebuah perkampungan nelayan dengan keletah Meon dan Salmah, remaja OKU amat disenangi masyarakat. Mereka berdua berkawan rapat sejak kecil.

Fateh dan Mat Payau telah cuba menoda Salmah, tetapi sempat diselamatkan Meon. Berpunca dari itu, Fateh dan konconya Mat Payau serta Miah Ranggi telah menyebarkan fitnah bahawa Salmah telah mengandung akibat perbuatan Meon. Akibatnya, Meon dibelasah teruk oleh Mat Payau. Usaha Aftah membawa doktor dari bandar untuk membantu Sudin, Kak Piah dan anak mereka Salmah, telah merungkai segala persoalan. Doktor telah mengesahkan Salmah tidak mengandung tetapi mengidap penyakit busung.

Menerusi Dejavu pula kongsikan kisah Dato’ Munir yang tersesat dalam kemewahan yag dimiliki dan menyebabkan kejadian dejavu menghantui hidupnya. Bermula dengan kehidupan sebagai budak kampung, dia berjaya melanjutkan pelajaran ke universiti dan berbekalkan kekuatan, kegigihan serta azam yang tinggi, Munir berjaya dalam perniagaan dan mampu menyandang pangkat Dato’ di usianya 40-an.

Namun kemewahan yang dimilikinya membuatkan dia hilang pedoman, bertindak mengikut hawa nafsu dan perasaan. Perkahwinannya bersama Safiah hancur kerana sikap Munir yang suka berpoya-poya dan langsung tidak menghargai Safiah sebagai isterinya. Safiah tekad untuk berpisah dari hidup Munir. Manala, anaknya Aidil pula terlibat dengan kegiatan sosial dan peras ugut yang menyebabkab dirinya sendiri menjadi mangsa.

Kehidupan Munir menjadi ‘gelap’ apabila dia mendapat tahu dia mengidapi penyakit tumor otak dan hanya berbekalkan 6 bulan untuk hidup. Dia tekad untuk pulang ke kampung berjumpa dengan keluarganya, memohon kemaafan dari Safiah dan keluarganya. Namun, segala-galanya tidak kesampaian kerana ibu bapanya telah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Drama ini dibintangi oleh Shahronizam, Tasha Aziz, Khatijah Tan, Abu Bakar Juah, Tony Eusoff, Mubarak Majid dan Maimon Talib.

Fahmi Sarindi ... Pengarah Drama Akhirnya Kisah Perempuan Ketika Di Lokasi Penggambaran-001Pelakon Utama Drama Akhirnya Kisah Perempuan-001

Drama Kawan-001

Drama Perempuan-001

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Larian Amal Feel Good Run 2013

Michael Buble New Studio Album To Be Loved