in

Tips Video Untuk Jadi Pemenang SAMSUNG GLOBAL BLOGGER

KL – London. London – KL. Itu yang bermain dalam kepala minda Budiey sekarang ni. Rasa macam London tu dekat je dengan Malaysia. Walaupun hakikatnya kota metropolitan itu sangat jauh dan memerlukan kos yang tinggi. Tapi ia bagaikan melambai-lambai untuk Budiey terbang ke sana.

Korang nak join Budiey ke London tak? Kalau nak join, jom lekas-lekas buat & hantar video paling bermutu & kreatif tahap maksima untuk menjadi salah seorang pemenang SAMSUNG GLOBAL BLOGGER.

Buat video dan hantar ke laman web ini. Klik: www.samsungglobalblogger.com

Samsung

Dengan adanya peraduan SAMSUNG GLOBAL BLOGGER ni menjadikan Budiey rasa Sukan Olimpik 2012 dah makin dekat. Bermakna korang tak boleh berlengah-lengah lagi. Kalau betul mahu ke London secara percuma dan ditaja oleh Samsung, inilah peluang keemasan yang tak boleh korang lepaskan. Orang kata, tengok Sukan Olimpik kat TV, tak best sangat kalau nak dibandingkan dapat melihat dengan mata sendiri dan merasainya secara LIVE. Pergh! Best kan?

Sekarang ni, masa dah makin suntuk. Masa itu dirasakan sangat singkat dan kita sentiasa dihimpit oleh masa. Setiap hari, jarum jam sentiasa berputar. Melihat pada tarikh dan jarum jam, Budiey pasti ramai blogger diheret rasa tertekan sebab tarikh tutup untuk menghantar video Samsung Global Blogger makin hampir.

Adoi, macamana nak buat video lebih kreatif dari peserta yang lain ni ya? Korang ada idea? Itu yang bermain-main dalam kepala sekarang ni.

Untuk buat video yang bermutu dan kreatif, ada sesetengah orang mengambil masa yang agak lama. Tapi, sesetengah orang hanya ambil masa 2 jam je. Budiey pula, kadang-kadang ambil dalam masa sehari untuk siapkan video. Tapi taklah kreatif mana pun. Kadang-kadang rasa malu nak upload dalam youtube.

Oh ya, kat sini, Budiey nak share dengan korang video travelog semasa di Manchester baru-baru untuk menyaksikan perlawanan antara Manchester United menentang Liverpool. Budiey suka buat video semasa travel kerana dengan merakam video sahajalah kita dapat memberi gambaran yang sangat jelas dan bukti kita betul-betul berada di tempat kejadian. Budiey juga suka buat vlog semasa melancong kerana ia dibuat secara spontan dan tanpa mengikut sebarang skrip. Sempoi je.

Mungkin video yang Budiey buat ini boleh dijadikan sedikit contoh dan mungkin ini yang akan korang buat semasa di London nanti. Kerja korang tak lain tak bukan, kena melaporkan apa yang berlaku di tempat kejadian, cari orang untuk ditemuramah dan memberikan gambaran jelas apa yang menarik di sana nanti.

Kepada blogger kat luar sana, jangan lupa peluang untuk ke London masih lagi terbuka luas untuk anda. Mana tahu, idea di saat-saat akhir ini akan membuahkan hasil dan melayakkan anda menang Trip Ke London untuk menyaksikan sukan berprestij di dunia, Sukan Olimpik!

Budiey juga dah pun siap video penyertaan untuk Samsung Global Blogger:

Cara yang mudah tapi sebenarnya memerlukan sedikit usaha keras dan memerlukan idea yang bernas untuk menghasilkan video 30 saat yang boleh menarik para juri untuk menerima anda sebagai pemenang.

Bagaimana caranya untuk buat video yang sempurna, kreatif dan bermutu? Samada anda tergolong di kalangan beginners atau dah pro, Budiey rasa anda perlu belajar dan tahu perkara asas buat video.

Pertama sekali, anda kena betul-betul berminat dan ada keinginan untuk buat video. Cari mood untuk kita betul-betul bersedia. Video akan jadi hambar kalau kita buat video secara paksa dengan hati yang tak ikhlas.

Kedua ialah, jalan cerita atau impak kenalah ada. Takkan mendatar je kan. Nanti boring dan orang takkan menontonnya sampai habis. Jadi, ciptakan satu kejutan kepada penonton. Lakukan perkara yang aneh, ganjil dan pelik agar video anda unik, lain dari yang lain. Video yang bermutu ialah video yang ada jiwa.

Aspek lain yang perlu diutamakan seperti peralatan video, cara editing, cara kita bercakap depan video dan gaya persembahan pun penting juga.

Jalan paling singkat untuk anda pelajarinya, ialah dengan melayari laman web ini: http://samsungglobalblogger.my.msn.com/tips/ProducingGreatVideo. Di mana kat laman web ini, anda boleh belajar sikit macamana untuk buat video yang hebat.

Bagi Budiey, video yang hebat terletak pada idea dan mesej yang ingin disampaikan. Kreativiti adalah soal nombor dua di mana korang kena fikir tentang bagaimana untuk menarik minat penonton supaya menonton video sampai habis dan mereka akan berkata WOW selepas menonton.

Pasti ramai yang nak tahu macamana nak join peraduan Samsung Global Blogger ini. Okay, caranya sangat senang di mana anda cuma diminta untuk menghantar video berdurasi selama 30 saat dalam bahasa Inggeris dengan cara yang kreatif dan menarik. Mana tahu, dengan hanya video yang terbaik dari anda ini melayakkan anda ke London untuk merasai kenangan terindah menyaksikan sukan terbesar dalam sejaran ini.

Kemudian, hantarkan video anda itu secara online melalui global digital platform MSN iaitu www.samsungglobalblogger.com.

Okay, tarikh tutupnya 29 April 2012. Dah tak lama lagi dah.

Jadi, jom lekas-lekas lah kita join peraduan ini, selagi masa masih ada ni.

Samsung

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Peserta Ujibakat Imam Muda Musim Ketiga Kini Bersedia

Promise of Exclusive Sale