in ,

Tiga Jenis Kuih Raya Kegemaran Remy Ishak

Pelakon Remy Ishak memberitahu tiga jenis kuih yang menjadi kegilaannya pada Hari Raya adalah tat nanas, almond London dan semperit. 

Remy atau nama sebenarnya Mohammad Zalimie Ishak, 34, berkata, tiga jenis kuih raya itu mampu dihabiskannya berbalang-balang tanpa sedar kerana makanan berkenaan anatara yang mempu membuka seleranya setiap kali Aidilfitri.

Remy Ishak

“Kalau sesiapa tahu saya nak datang beraya, pesan saya tolong sorok ketiga-tiga kuih ini kerana saya akan makan dengan kuantiti yang banyak tanpa sedar dalam waktu yang singkat sahaja.

“Pernah waktu kecil dulu sambil menonton televisyen saya habiskan kuih-kuih ini membuatkan saya dibebel oleh emak.

“Bila ingatkan semula kenangan tu, saya boleh tersenyum sendiri,” katanya.

Berkongsi tentang persiapan dan sambutan rayanya pula, Remy bercadang untuk bercuti selama seminggu dan akan pulang ke kampung halamannya di Masjid Tanah, Melaka.

“Lazimnya itulah rutin bila tiba Hari Raya selagi masih berstatus solo ni. Kami sekeluarga akan berkumpul dan sama-sama menyiapkan juadah seperti rendang ayam, lontong, nasi himpit dan lemang.

“Mengikut pengalaman raya sudah-sudah, tetamu yang bertandang memang ramai dan di situlah makna ‘open house’ yang sebenar pada saya tanpa perlu mengadakan satu hari khas untuk tujuan itu,” katanya.

Tambahnya lagi, dia akan peruntukkan RM1,000 untuk kanak-kanak kerana baginya selain menjadi satu budaya di musim perayaan, pembahagian duit raya adalah sebagai satu sedekah.

“Kena ingat duit raya hanya untuk kanak-kanak. Orang dewasa dikecualikan ya,” katanya berseloroh.

Bagaimanapun kata Remy, sehingga kini dia belum membuat apa-apa persiapan termasuk membeli pakaian raya kerana lebih selesa melakukannya pada saat-saat akhir untuk mendapatkan lebih mood menyambut raya.

Berkongsi sisi kerjaya seninya pula, Remy bersyukur kerana pada Hari Raya nanti banyak karyanya akan ditayangkan di televisyen antaranya ‘Tercipta Untukku’, ‘Bila Artis Balik Beraya’ dan ‘Rumi & Jawi’.

Sumber: Mstar Online

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Pelakon Aziz Singah Meninggal Dunia

Serina Kunci Mulut Isu Keretakan Rumah Tangga