in , ,

Tiga Filem Multimedia Film Productions Raih 17 Pencalonan di FFM32

Tiga filem terbitan Multimedia Film Productions iaitu Air Force The Movie: Selagi Bernyawa, Rasuk dan Tiga Janda Melawan Dunia telah dicalonkan ke Festival Filem Malaysia ke-32 (FFM32).

Filem Air Force The Movie: Selagi Bernyawa arahan Zulkarnain Azhar dan Frank See ialah filem kedua yang meraih pencalonan tertinggi dengan 13 kategori. Antara kategori pencalonan filem ketenteraan tersebut adalah Pengarah Terbaik, Cerita Asal Terbaik, Pelakon Lelaki Terbaik, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik dan Pelakon Wanita Terbaik.

Filem seram Rasuk pula tercalon untuk dua kategori iaitu Pelakon Lelaki Harapan dan Tatarias Terbaik. Manakala filem Tiga Janda Melawan Dunia menerima dua pencalonan untuk kategori Pengarah Harapan dan Rekaan Busana.

Berikut senarai penuh kategori yang dipertandingkan:

Air Force The Movie Selagi Bernyawa Poster

Air Force The Movie: Selagi Bernyawa 

1) Kesan Khas Visual Terbaik

2) Lagu Tema Terbaik

3) Pelakon Lelaki Terbaik (Dato’ Adi Putra)

4) Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Nas-T)

5) Pelakon Wanita Terbaik (Sara Ali)

6) Penataan Bunyi Terbaik

7) Penyunting Terbaik

8) Rekaan Busana Terbaik

9) Sinematografi Terbaik 

10) Skor Muzik Asal Terbaik

11) Tatarias Terbaik 

12) Pengarah Terbaik (Zulkarnain Azhar & Frank See)

13) Cerita Asal Terbaik

Rasuk Poster

Rasuk 

1) Pelakon Lelaki Harapan (Abbas Mahmood)

2) Tatarias Terbaik 

Tiga Janda Melawan Dunia 

1) Pengarah Harapan (Hyrul Anuar) 

2) Rekaan Busana

Tiga Janda Melawan Dunia Poster

Mengulas mengenai pencalonan tersebut, Produser Eksekutif Multimedia Film Productions, Keoh Chee Ang berkata, tiga filem tersebut berada dalam kelompok Lima Terbaik adalah satu penghormatan kepada pihak syarikat. 

“Kami gembira dengan pencalonan tiga filem terbitan syarikat ini untuk anugerah berprestij ini dan menganggapnya sebagai ganjaran kepada kami semua. Terima kasih kepada barisan juri dan FFM, pencalonan ini amat bermakna buat kami,” katanya.

FFM32 bakal berlangsung di Encore, Melaka pada 2 Disember ini dan akan bersiaran secara langsung di TV2 pada jam 9.00 malam. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

TRAVEL

Ini Senarai Makanan Enak Yang Rakyat Malaysia Paling Suka Makan!

Melly Goeslaw

Melly Goeslaw Ziarah Pusara P. Ramlee, Saloma Sebaik Tiba di Malaysia