in

#TerobekRaya Uji tahap Kreativiti Pelakon

Astro First Eksklusif (saluran 480), saluran yang didedikasikan khas untuk filem-filem televisyen (FTV) tempatan terbaik sekali lagi membawakan sebuah lagi naskhah hebat untuk tontonan semua. Kali ini, giliran pelawak dan penyampai radio popular tanah air, Johan, mempersembahkan buah tangan beliau, istimewa untuk peminat di luar sana.

Bertindak sebagai Penerbit Eksekutif kepada #TerobekRaya, ini merupakan FTV pertama yang beliau hasilkan dan menaruh kepercayaan sepenuhnya kepada sutradara hebat, Johari @ Jo Yusof untuk menyarung jersi Pengarah.

#TerobekRaya Uji tahap Kreativiti Pelakon

Johan pertaruhkan genre komedi sebagai latar belakang filem televisyen (FTV) sulung miliknya

#TerobekRaya yang berdurasi 90 minit ini tampil dengan genre komedi dan hiburan ringan sesuai untuk tontonan seisi keluarga. Johan hadir sebagai watak utama, ‘Saadon’, dan dipasangkan dengan isteri beliau sendiri, Ozlynn, yang memegang watak sebagai ‘Timah’. Saadon dan Timah akan membawa penonton menyusuri kembali perjalanan memori mereka sejak dari hari pertama perkenalan sehinggalah usia tua menjengah.

Sentuhan kreatif terserlah apabila karakter Saadon dan Timah ini akan turut dilakonkan oleh rakan-rakan artis yang lain dalam setiap satu segmen yang ditampilkan. Satu-satunya perkara yang akan melambangkan karakter tersebut adalah Saadon apabila seseorang pelakon itu berambut afro (pelakon lelaki) manakala bertahi lalat besar di tepi telinga kanan bagi menggambarkan watak Timah (pelakon wanita). Setiap segmen akan menyaksikan penampilan pelakon yang berbeza-beza. Bayangkan watak-watak ini dilakonkan oleh barisan pelakon hebat seperti Beto Kusyairi, Zizan Nin, Sherry Al Hadad, Marsha Milan, Azhan Rani, Tauke Jambu, Kazar Saisi, Achey Bochey, Riz Amin dan Ani Mayuni. Pastinya menarik bukan?

#TerobekRaya ini akan mengimbas kembali kenangan berpuasa, menyambut hari raya, pikat-memikat, amalan bertandang dan meminang serta banyak lagi yang dilalui masyarakat di zaman dahulu, lebih kepada era 70’an sehingga 90’an. Pastinya ia akan mengimbau kembali kenangan di kala kita kecil sehingga membuatkan kita tersenyum sendirian.

Mengulas mengenai FTV sulung beliau, Johan berkata, “Saya sangat teruja dengan penghasilan #TerobekRaya ini, terutamanya apabila dapat bekerjasama dengan sahabat-sahabat rapat saya sendiri seperti Beto Kusyairi, Zizan Nin, Sherry Al Hadad, Azhan Rani, Kazar Saisi dan ramai lagi. Dalam pada itu, kehadiran isteri, Ozlynn, dalam menjayakan naskhah ini turut membuktikan lagi sokongan beliau kepada saya untuk terus berkembang dalam industri seni ini.

Uji tahap Kreativiti pelakon untuk berlakon dengan spontan tanpa bantuan skrip yang menyeluruh

Istimewanya lagi apabila #TerobekRaya ini dihasilkan dalam genre komedi, yang merupakan ‘dunia’ saya sejak dari dahulu sehinggalah selepas 10 tahun berada dalam industri ini. Saya bermula sebagai pelawak dan peminat kenal saya sebagai seorang pelawak, dan penting untuk saya jadi diri saya dalam FTV ini agar peminat terus terhibur dengan kehadiran saya dalam naskhah ini. Tambah menarik apabila teman-teman rapat turut bersetuju untuk tampil dalam karakter komedi dan mereka cukup ‘sporting’ dan bersahaja menjayakannya.

#TerobekRaya ini amat dekat dengan hati dan jiwa saya. Ia dihasilkan tanpa skrip yang komprehensif bertujuan untuk menguji tahap kreativiti setiap pelakon yang terlibat. Saya dan Ozlynn yang turut bertindak sebagai Penerbit Eksekutif hanya merumuskan idea asal dan memberi gambaran akan plot atau jalan penceritaan sesebuah segmen yang bakal melalui proses penggambaran.

Semua pelakon perlu mengaktifkan daya kreativiti masing-masing dengan melontarkan skrip yang dirasakan bersesuaian pada ketika itu. Dengan tunjuk ajar saudara Jo Yusof selaku sutradara, setiap babak lakonan yang ditampilkan berjaya diimprovisasikan sepenuhnya oleh para pelakon. Syabas saya ucapkan kepada semua yang terlibat di bahagian hadapan dan belakang lensa kamera kerana berjaya menzahirkan sebuah produk akhir seperti yang saya harapkan”.

Ditanya mengenai produk terbaru Astro First Eksklusif ini, Penolong Naib Presiden Kanan Astro First & Astro Best, Sharmin Parameswaran berkata, “Saluran Astro First Eksklusif sentiasa menampilkan filem-filem TV terhebat khas untuk tontonan peminat dari masa ke semasa. Kami pentingkan kepelbagaian dan unsur-unsur unik dalam sesebuah karya, justeru judul-judul yang kami bawakan di saluran premium ini perlu hadir dalam genre yang berbeza, sama ada seram, aksi, drama, romantik mahupun komedi.

#TerobekRaya ini dilihat cukup unik kerana format yang ditampilkan adalah begitu berani iaitu lakonan tanpa skrip penuh dan persembahan spontan oleh para pelakon untuk setiap babak yang dilakonkan. Bayangkan ada yang menahan ketawa ketika berlakon, berpantun dan berpuisi dengan bait-bait rangkap yang tidak menentu, ekspresi muka yang pelbagai dan macam-macam lagi.

Terbukti bahawa saudara Jo Yusof selaku Pengarah berjaya mengawal situasi dengan baik dan membenarkan pelakon bereksperimen dengan daya kreativiti masing-masing. Saya yakin, peminat-peminat Johan akan terhibur dengan FTV yang dihasilkan ini. Genre komedi memiliki kelompok audiens yang besar, merentasi setiap peringkat umur. Justeru, saya yakin, #TerobekRaya ini merupakan sebuah naskhah hiburan ringan yang cukup sesuai untuk sajian seisi keluarga kerana ia akan membuatkan anda tidak kering gusi”.

Untuk menghidupkan lagi suasana dan ambien Melayu klasik, keseluruhan sesi penggambaran yang berlangsung selama tujuh hari telah diadakan di sebuah pusat pelancongan terkemuka di Melaka yang dikenali dengan nama ‘Perkampungan Pahlawan Laksamana Hang Tuah’ di Kampung Duyung. Terletak di kawasan seluas 40 hektar, perkampungan tersebut dipilih kerana memiliki identiti budaya yang tinggi, seni bina yang hebat dan elemen tradisi Melayu lama yang diyakini mampu membawa kita kembali ke suasana zaman dahulu.

Jangan lupa saksikan ‘#TerobekRaya’ di Astro First Eksklusif, saluran 480 mulai 24 Ogos 2017. Dengan hanya RM 15.90 (termasuk GST) untuk sebuah filem, penonton boleh menyaksikan filem ini berulang kali dalam tempoh 48 jam dari waktu pembelian. #TerobekRaya juga boleh didapati di platform digital, ‘on demand’.

#TerobekRaya Uji tahap Kreativiti Pelakon

#TerobekRaya Uji tahap Kreativiti Pelakon

#TerobekRaya Uji tahap Kreativiti Pelakon

#TerobekRaya Uji tahap Kreativiti Pelakon

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

TR Fire Grill Brings the Heat to Malaysia with First International Location

Nah! Tiga Sebab Kenapa Budiey Tertarik Dengan Kereta TIGUAN VOLKSWAGEN