in ,

Tentang Filem Berdasarkan Kisah Benar GOLD Lakonan Jack Tan, Farid Kamil

Astro Shaw & Act 2 Pictures Mempersembahkan Sebuah Produksi Sebuah Filem Berdasarkan Kisah Benar Berjudul GOLD lakonan Jack Tan, Farid Kamil, Yasmin Hani, Wan Raja, Fabian Loo, Freddie Ng, Lynn Lim & Daniel Cheah!

Penerbit Astro Shaw bersama Act 2 Pictures bakal menampilkan sebuah filem baru bertajuk GOLD, berdasarkan kisah benar atlet badminton paralimpik negara, Cheah Liek Hou. Ia diarahkan oleh pengarah pecah panggung Adrian Teh dan membariskan pelakon hebat tanah air seperti Jack Tan, Farid Kamil, Fabian Loo, Wan Raja dan Yasmin Hani.

Jack Tan sebagai Cheah Liek Hou:

Walaupun mengalami masalah yang tidak diingini dengan brachial plexus palsy dan kekurangan sokongan keluarga, Cheah Liek Hou tabah menghadapi cabaran dan muncul sebagai pasukan yang tidak dapat dihalang di gelanggang badminton, merangkul sebelas Kejohanan Dunia yang luar biasa. Permainannya yang meletup ditandai dengan semangat yang tidak berbelah bahagi dan ketangkasan yang luar biasa, menjadikannya raja sejati sukan itu. Dia menurunkan dua puluh kilogram berat untuk kemunculannya semula ke Paralimpik, bukti komitmen dan keazamannya, akhirnya merangkul pingat emas yang diidamkan dalam satu gerakan.

Filem Gold

Farid Kamil sebagai Rashid Sidek:

Berasal daripada keturunan pemain badminton yang mahir, Rashid Sidek melambangkan royalti di gelanggang dengan permainan yang elegan dan tepat, membuatkan lawannya terkial-kial dengan pukulan strategik dan tidak dijangkanya. Impian zaman kanak-kanaknya untuk merangkul pingat emas Olimpik untuk Malaysia hampir tergelincir akibat kecederaan sejurus sebelum perlawanan besar, detik yang terus menjadi peringatan pedih tentang beratnya jangkaan. Dengan hati yang masih berhasrat untuk memenuhi impiannya, Rashid beralih kepada melatih dan mencungkil bakat muda badminton untuk negaranya.

Freddie Ng sebagai Bapa Liek Hou:

Daddy Cheah sentiasa muda dan berhati hangat, seorang suami dan bapa yang setia yang menyayangi keluarganya di atas segala-galanya. Dia memupuk minat anaknya dan menjalin persahabatan rapat dengan Liek Hou, secara rahsia melatih dan menyokongnya dalam sukan badmintonnya.

Lynn Lim sebagai Ibu Liek Hou:

Seorang tokoh yang gigih dan gigih di tempat kerja dan di rumah, Mamma Cheah telah mengharungi pelbagai cabaran dalam hidupnya, menyebabkan harapannya yang tinggi terhadap kerjaya masa depan anak-anaknya, seperti bidang perubatan atau undang-undang. Walaupun sikapnya yang tegas, dia sangat menyayangi keluarganya, dan hatinya terharu dengan ketabahan Liek Hou yang tidak berbelah bahagi dan semangat tegas. Dia datang untuk menyokong sepenuhnya impiannya dan mendoakan yang terbaik dalam usahanya untuk mendapatkan emas.

Daniel Cheah sebagai Ah Fat:

Rakan baik Liek Hou zaman kanak-kanak, Ah Fei ialah individu yang setia dan patuh yang kemudiannya menjadi penyelia di sebuah syarikat teknologi. Dia mengambil peranan merekrut Liek Hou ke dalam jabatannya. Sifat Ah Fei yang berterus-terang dan berterus-terang menjadikan dia seorang individu yang mudah dibaca, sentiasa menahan emosinya di lengan bajunya, dan kecintaannya terhadap makanan terkenal.

Fabian Loo sebagai Guan Teng:

Seorang individu yang sangat berdaya saing yang cenderung untuk terlalu menganalisis situasi, Guan Teng sering menimbang nisbah kos-manfaat usahanya apabila menangani sebarang tugas. Apabila dia mengetahui tentang kecacatan Liek Hou, dia pada mulanya percaya bahawa Liek Hou tidak sepatutnya terus bermain badminton, dan walaupun selepas menyaksikan kemenangan Kejohanan Dunia kesebelas rakannya, Guan Teng bergelut untuk menghargai nilai ketabahan. Hanya selepas Liek Hou memperoleh pingat emas Paralimpik, Guan Teng akhirnya memahami perbezaan antara dirinya dan rakannya.

Wan Raja sebagai Misbun Sidek:

Anak sulung dalam keluarga, Misbun merupakan seorang individu yang matang, boleh diharap dan amanah serta sangat menjaga adik-adiknya terutama Rashid yang berbakat besar. Dia menawarkan sokongan yang tidak berbelah bahagi, menemani Rashid ke setiap perlawanan dan memberikan analisis yang bernas untuk memperkukuh permainan adiknya.

Filem Gold

Tajuk

GOLD

Genre

Drama Sukan 

Dipersembahkan oleh

Astro Shaw & Act 2 Pictures

Penerbit Eksekutif

Raja Jastina Raja Arshad

Adrian Teh

Penerbit Penyelia

Kyle Goonting

Penerbit Bersekutu

Nabil Abdulaziz

Luqman Sheikh Ghazali

May Woo

Syarikat Produksi

Act 2 Pictures

Penerbit

Adrian Teh

Pengarah

Adrian Teh

INFO FILEM

Bahasa

Melayu; Cina

Jumlah Hari Penggambaran

31 hari 

Lokasi Penggambaran

Klang Valley

BARISAN PELAKON

Jack Tan sbg Cheah Liek Hou

Farid Kamil sbg Rashid Sidek

Yasmin Hani sbg Rashid Sidek’s Wife

Wan Raja sbg Misbun Sidek

Fabian Loo sbg Guan Teng

Freddie Ng sbg Liek Hou’s Father

Lynn Lim sbg Liek Hou’s Mother

Daniel Cheah sbg Ah Fat

TENAGA PRODUKSI  

Pengarah : Adrian Teh

Skrip: Wall Fish

Lakon Layar: Wall Fish; Adrian Teh

Pengarah Fotografi: Yong Choon Lin

Penyunting: Lee Pai Seang

Pereka Busana: Wing Shum

Penata Tatarias: Ho Chee Siang

Penerbit Penyelaras: Guinevere Loh

Filem Gold

SINOPSIS FILEM GOLD

Cheah Liek Hou merupakan seorang pemain badminton yang luar biasa dengan rekod tidak terkalahkan hasil daripada kemahiran yang sangat tinggi. Namun, semasa puncak kariernya, beliau didapati menghidapi kebas saraf brakial. Tanpa semangat berputus asa, Liek Hou terus berjuang dan menyertai kejohanan badminton kurang upaya dan berjaya memenangi kejuaraan dunia dengan semangat atlet yang tinggi. Namun, kehilangan ayah yang menjadi tonggak utama sokongan beliau sepanjang hidup telah menjadi satu dugaan besar buatnya. Beliau terpaksa menghadapi cabaran hidup dengan penuh keberanian.

Apabila Sukan Paralimpik mengumumkan badminton merupakan antara sukan yang akan dipertandingkan di Tokyo, Liek Hou bangkit semula dengan bantuan Rashid Sidek, seorang pemain badminton legenda yang menjadi jurulatihnya. Dibimbing oleh Rashid Sidek, Liek Hou berjaya menurunkan berat badan sebanyak 20 kilogram dan mengatasi pelbagai halangan untuk memenangi Sukan Paralimpik, akhirnya mencipta sejarah penting bagi negara Malaysia dengan memenangi pingat emas.

Filem Gold

QUOTES EXECUTIVE PRODUCER

Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Perniagaan Melayu Nusantara merangkap Penerbit Eksekutif, Raja Jastina Raja Arshad berkata, “Astro Shaw komited dalam menghasilkan filem berkualiti sekali gus memperkasakan industri filem tempatan ke peringkat global. Kali ini kami akan menampilkan kisah berlatarkan kesukanan yang berdasarkan daripada kisah benar pemenang pingat emas Sukan Paralimpik Tokyo 2020, Cheah Liek Hou dan rasa amat teruja untuk mempersembahkannya kelak. Kami percaya semangat kecekalan dan kejayaan membanggakan Cheah Liek Hou harus diangkat dan dijadikan inspirasi seluruh masyarakat.”

Filem Gold

Penerbit dan Pengarah Gold Adrian Teh menyatakan, “Selepas menghasilkan filem-filem aksi, saya turut tertarik untuk menghasilkan naskhah dalam genre sukan dan drama patriotik. Seperti filem Paskal The Movie dan Malbatt: Misi Bakara, filem Gold juga membawakan elemen-elemen yang boleh membangkitkan kebanggaan Malaysia. Filem ini masih lagi dalam sesi penggambaran dan kami tidak sabar untuk menayangkannya nanti.”

Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Perniagaan Melayu Nusantara merangkap Penerbit Eksekutif, Raja Jastina Raja Arshad berkata, “Astro Shaw komited dalam menghasilkan filem berkualiti sekali gus memperkasakan industri filem tempatan ke peringkat global. Kali ini kami akan menampilkan kisah berlatarkan kesukanan yang berdasarkan daripada kisah benar Pemenang pingat emas Sukan Paralimpik Tokyo 2020, Cheah Liek Hou dan rasa amat teruja untuk mempersembahkannya kelak. Kami percaya semangat kecekalan dan kejayaan membanggakan Cheah Liek Hou harus diangkat dan dijadikan inspirasi seluruh masyarakat.”

Filem Gold

Penerbit dan Pengarah Gold Adrian Teh menyatakan, “Selepas menghasilkan filem-filem aksi, saya turut tertarik untuk menghasilkan naskhah dalam genre sukan, drama, patriotik. Seperti filem Paskal The Movie dan Malbatt: Misi Bakara, filem Gold juga turut membawakan elemen-elemen yang  boleh membangkitkan kebanggaan Malaysia. Filem ini masih lagi dalam sesi penggambaran dan kami tidak sabar untuk mempersembahkan kepada penonton nanti.”

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Afiq Muiz

Pachara Dedah Terpaksa Keluar Bekerja, Afiq Muiz Hanya Main Game di Rumah

Beto Kusyairi Pelakon | 12

Netizen Memuji Kualiti Iklan Baju Melayu Bulan Bintang Lakonan Beto Kusyairy