in , ,

Tema Balik Kampung di LEGOLAND® Malaysia Resort Untuk Beraya

Tetamu Raya ini boleh merasai dan menghargai budaya dan tradisi Melayu Malaysia melalui pertunjukan dan aktiviti kebudayaan di taman yang luar biasa sehingga 21 Mei

LEGOLAND® Malaysia Resort sedia untuk tetamu pulang ke resort pada Hari Raya Aidilfitri ini. Dari 21 April hingga 21 Mei, resort ini akan berubah menjadi sebuah kampung warisan Malaysia di mana tetamu boleh menonton persembahan tradisional dan belajar tentang budaya Melayu melalui aktiviti pilihan.

Balik Kampung To Legoland® Malaysia Resort For Raya

Di Kampung LEGOLAND Malaysia Resort, tetamu boleh berehat di Halaman Desa atau Anjung Seri dengan berpakaian terbaik Raya.

Tetamu yang lebih muda juga boleh memilih untuk memakai rekaan batik dan songket yang terdapat di resort supaya mereka sesuai dengan latar belakang kampung. Menghiburkan keluarga pada Raya ini akan menjadi mudah dengan permainan tradisional seperti Teng Teng, Chapteh, Congkak dan Batu Seremban disediakan di seluruh resort.

Jangan risau – jika anda tidak dapat mengingati peraturan permainan, akan ada Model Warganegara yang boleh membantu menyegarkan ingatan anda.

Balik Kampung To Legoland® Malaysia Resort For Raya
Miniature Kampung Halaman at MINILAND, LEGOLAND Malaysia Resort

“Di LEGOLAND Malaysia Resort, kami percaya bahawa apa yang membezakan kami daripada taman tema lain di rantau ini adalah pengalaman yang kami berikan kepada tetamu yang memanfaatkan kekayaan berbilang kaum, budaya dan seni Malaysia. Kami telah mengeluarkan satu halaman daripada buku Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) dan menggandakan keunikan kami untuk mencipta pengalaman Hari Raya yang tulen. Kami menjemput semua orang yang berminat untuk mengetahui pengaruh dan tradisi Hari Raya yang diamalkan oleh keluarga Melayu semasa perayaan ini untuk menyertai kami di resort sebelum 21 Mei,” kata CS Lim, Pengarah Bahagian di LEGOLAND Malaysia Resort.

“Kempen oleh LEGOLAND Malaysia Resort ini berfungsi sebagai model hebat bagaimana pemain industri boleh memainkan peranan mereka dalam membantu membayangkan semula pelancongan dengan memanfaatkan keunikan budaya kita di Malaysia. Kami memuji LEGOLAND Malaysia Resort atas kreativiti mereka dalam memacu pelancongan ke Malaysia,” kata YB Tuan Raven Kumar a/l Krishnasamy, Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Warisan dan Kebudayaan Negeri Johor.

Balik Kampung To Legoland® Malaysia Resort For Raya

Para tetamu di perayaan Raya akan menemui banyak keajaiban LEGO® sambil mereka mengalami budaya Malaysia melalui muzik, hiburan dan aktiviti yang diilhamkan bersama keluarga dan rakan mereka. Sorotan Perayaan Raya di LEGOLAND Malaysia Resort juga akan merangkumi:

  • Ziarah-menziarah di SEA LIFE Malaysia dan terima sedikit sesuatu yang manis. Sama seperti apabila rakyat Malaysia balik kampung, tetamu boleh pergi dari “Kampung” ke “Kampung” di akuarium untuk mengumpul setem dan menerima hidangan istimewa. Ini direka untuk melambangkan tradisi Raya menziarahi keluarga di rumah mereka dan menerima Duit Raya.
  • MINILAND Aidilfitri Hunt, pemburuan mencari ilmu di mana tetamu boleh mempelajari tentang pelbagai jenis reka bentuk Rumah Kampung di Malaysia. Tetamu yang boleh menamakan kesemua lima jenis Rumah Kampung yang terletak di MINILAND dan mendapati kesemua LEGO Wau Bulan, Ayam dan Bunga Raya boleh memenangi hadiah eksklusif bertemakan LEGOLAND Malaysia.
  • Pada hujung minggu, Aktiviti Raya Istimewa akan membolehkan tetamu belajar tentang bagaimana batik dilukis secara tradisional dan cara menganyam ketupat.
  • Dari pembukaan resort hingga waktu tutup, tetamu akan dihiburkan dengan persembahan tarian Melayu tradisional dan moden.
Balik Kampung To Legoland® Malaysia Resort For Raya
LEGO Rumah Kampung, salah satu daripada lima rumah kampung bersaiz sebenar di MINILAND

Untuk maklumat lanjut mengenai aktiviti Back To Kampung LEGOLAND Malaysia Resort, layari laman web rasmi di SINI atau laman media sosial LEGOLAND Malaysia di Facebook dan Instagram

Balik Kampung To Legoland® Malaysia Resort For Raya

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Farid Kamil Rambut Panjang

Kaitkan Pihak Ketiga, Farid Kamil Mohon Maaf Kepada Diana Danielle & Ibu Mentua

Rizman Ruzaini

Dikritik Netizen Jual Baju Melayu Berharga RM1499, Ini Balas Rizman Ruzaini