in , , ,

Telemovie Haruskah Ada Rindu Lakonan Zahiril Adzim & Shiera Ayob

Cinta Zahiril Adzim dan Shiera Ayob Terhalang Dalam Telemovie Haruskah Ada Rindu Di TV2

Realitinya di luar lokasi cinta dua pelakon Zahiril Adzim dan pasangannya Shera Ayob mendapat restu keluarga hingga berjaya disatukan sebagai suami isteri. Namun bagaimanakah kesudahan cinta mereka yang mendapat tentangan hebat keluarga apabila keluarga Shera mengetahui hakikat bahawa Zahiril adalah anak Orang Asli peribumi? Dapatkah keduanya terus bersama hingga ke akhirnya dalam melayari ikatan cinta?

Plot menarik ini melatari telemovie yang bakal disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) mengisi slot yang menghidangkan drama terbaik, Citra bertajuk Haruskah Ada Rindu pada 20 Mac ini, jam 10.00 malam di TV2 yang turut menyaksikan lakonan mantap Fara Fauzana, Bell Ngasri, Mislina Mustaffa, Rosli Rahman dan Mahmud Ali Bashah.

Telemovie Haruskah Ada Rindu

Ia berkongsi memaparkan kisah Susana, anak kepada pasangan Mansor dan isterinya Rohaya, usahawan yang sedang meningkat dalam perniagaannya. Susana merupakan pelajar tahun akhir di universiti menjalankan hubungan istimewa dengan Malik, satu-satunya kaum peribumi (Asli) yang berjaya menduduki pusat pengajian tinggi. Malik menjadi idola kanak-kanak dan menjadi harapan ke segenap masyarakat kampungnya ,Malik menjadi pelopor kejayaan bagi yang lain.

Susana disindir dan diejek oleh teman-teman seuniversiti dengannya. Ada juga di antara mereka menyangka Susana sudah terkena ubat guna-guna Malik. Keberkesanan ubat sihir yang begitu sinonim dengan kaum Orang Asli. Tetapi cinta yang kebal, mengampuhkan segala tomahan.

Ibu bapa Malik, Hussin dan ibunya Timah, minoriti Asli yang sudah lama menganut Islam begitu khuatir cinta yang terpaut akan terhalang kerana status dan harga diri kaum peribumi yang sering kali dipandang rendah oleh segenap pelusuk masyarakat. Sebelum diri dan masyarakatnya terhina Hussin dengan Timah, merancang mengahwinkan Malik dengan Ipah, anak kepada Epok. Besarlah harapan Epok untuk menerima menantu yang hebat.

Tetapi Ipah begitu hampa. Tidak sanggup berpisah dengan kekasih hatinya, Acuk. Dalam ura-ura itu membuatkan Ipah dengan Acuk sering saja bertelagah hingga membangkitkan perasaan benci terhadap Malik dengan Susana. Tanggapan ibu bapanya seolah sebuah kebenaran buat Malik apabila beliau terasa terhina ketika ibu bapa Susana begitu terkejut dan meminta antara mereka memikirkan soal perkahwinan mereka semasak-masaknya.

Malik kesal kerana menyangkal tanggapan ibu bapanya dan dengan akurnya Malik sudi menerima Ipah. Semenjak itu, Malik tidak lagi berhubung dengan Susana dan tidak sudi menerima kunjungan Susana.Tindakan Malik itu membuatkan Susana begitu hiba dan hilang semangat dalam kehidupan. Begitu juga dengan diri Malik yang terpaksa berpura-pura bahagia, melayani perasaan rindunya terhadap Susana.

Di ambang perkahwinan Ipah dengan Malik membuatkan Acuk tidak keruan. Acuk bersedia merampas kembali Ipah dari Malik walaupun terpaksa bermandikan darah. Malik begitu terkejut kerana tidak tahu kisah cinta mereka, membuat keputusan membatalkan perkahwinannya. Bersenjatakan parang dia mengugut Malik memulangkan Ipahnya.Malik yang tidak tahu menahu hubungan acuk dan Ipah, hampir ditetak Acuk.

Mujur Ipah muncul pada saat genting dan meleraikan keduanya. Malik memarahi Ipah kerana merahsiakan hubungannya dengan Acuk. Tahu betapa peritnya tidak dapat bersama dengan orang yang disayangi, Malik amat memahami perasaan keduanya. Dia menasihati Ipah agar kekal bersama Acuk. Demi kebahagian Ipah, Malik sedar dia perlu mengundurkan diri. Acuk bertemu keluarga Ipah dan menyatakan hasrat melamar Ipah.

Kesungguhan Acuk akhirnya membuahkan hasil apabila keluarga Ipah menerimanya. Ipah akhirnya bahagia bersama Acuk. Malik hakikatnya masih tidak dapat melupakan Susana, gadis yang amat dicintainya.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Rangga Grup SMASH di RoadTour Malaysia

MOJO Gabungkan Aweera, Edry, Johar & Denny