in , ,

Tak Kering Idea, Faizal Tahir Kini Tampil Dengan Karya Terbaru Berjudul OK!

Figura terkenl Faizal Tahir menjadi antara penyanyi yang terus mengekalkan rekod cemerlang dalam industri muzik tanah air. Tidak hanya sebagai penyanyi semata-mata, tapi juga seorang pencipta lagu dan penerbit muzik yang cukup disegani.

Malah, selepas beberapa karya hasil ciptaannya diangkat sebagai yang terbaik, Faizal atau nama sebenarnya Ahmad Faizal Muhammad Tahir, 45, terus menjadi idola bagi generasi baharu sama ada menerusi bidang nyanyian mahupun dunia penciptaan lagu sejak berkecimpung dalam arena muzik.

Satu kelebihan apabila setiap karya dihasilkan sarat dengan mesej berguna bukan sahaja untuk diri sendiri, malah buat pendengar.

Tak kira apapun genre lagu yang ditampilkan pada setiap karya, Faizal berjaya memikat hati pendengar, sekali gus mencipta fenomena tersendiri.

FAIZAL TAHIR

Terbaharu, Faizal yang popular menerusi lagu Santai muncul menerusi single OK keluaran Faithful Music.

Lagu hasil ciptaan sepenuhnya oleh Faizal dan Ezra Kong ini berniat memupuk semangat dan motivasi di dalam jiwa pendengar dengan menasihatkan agar jangan mudah putus asa dalam perjuangan hidup.

“Dunia ini penuh cabaran ditambah lagi ramai yang cuba menjatuhkan dan menyakiti kita menggunakan kata-kata. Namun tidak perlu kita terbawa emosi untuk membalas. Boleh jawab ‘no comment’ saja. 

“Dalam masa sama, kekal tabah dan teruskan pencarian seperti seorang pendekar berdisiplin yang tak henti-henti memperbaiki dan memperkasakan dirinya,” kata Ezra Kong.

Uniknya lagu OK ini apabila ia mengetengahkan elemen dikir barat di dalam rentak dan produksi moden sekali gus ia kedengaran jauh berbeza daripada kebanyakan karya Faizal sebelum ini.

“Dari awal pembabitan dalam bidang seni lagi saya sentiasa ingin mencuba benda baharu. Bagi saya, versatiliti itu penting. Dalam dunia seni, versatiliti membolehkan anda bereksperimentasi dengan pelbagai aspek kreativiti,” katanya.

Apa yang pasti, eleman muzik dan bunyi yang dipersembahkan dalam lagu OK seakan memberi isyarat yang mana muzik Faizal juga berubah secara perlahan-lahan.

“Ya, saya setuju. Faktor umur dan pengalaman banyak memainkan peranan,” katanya.

Sama seperti kebanyakan lagu sebelum ini antaranya Ragaman dan Santai, bait liriknya sarat dengan mesej berguna dan juga berunsur nasihat. Buktinya, penerimaan peminat terhadap karya sebegitu sangat bagus.

“Alhamdulillah. Itulah tanggungjawab saya sebagai anak seni. Apa yang paling penting adalah peringatan kepada diri sendiri terdahulu.

“Jadi, keunikan single ini juga adalah mesej yang ingin disampaikan. Muzik tetap muzik, kita boleh berikan pelbagai jenis yang sedap didengar, tetapi apa yang penting, mesej yang ingin disampaikan,” katanya.

FAIZAL TAHIR

Selepas lagu OK yang menerapkan eleman dikir barat, Faizal berkata dia masih belum lagi terfikir untuk mengetahkan muzik lain dalam karya lain selepas ini.

“Buat masa ni belum ada terfikir. Tapi jika ada lagu baharu selepas ini pastinya benda yang belum pernah saya buat. Saya ingin terus menerapkan elemen muzik tradisional atau nusantara di dalam lagu-lagu baharu,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Faizal bakal menjayakan konsert solo pertamanya Aku Faizal Tahir Live In Kuala Lumpur yang dibawakan oleh Allianz Malaysia Berhad, pada 2 September ini di Dewan Merdeka, World Trade Centre pukul 8.30 malam.

“Insya-Allah, lagu OK ini akan saya nyanyikan pada konsert nanti. Lagu baharu lain pula tiada. Tapi akan ada lagu lama yang diberi nafas baharu,” katanya.

Lagu OK dilancarkan secara rasmi pada 11 Ogos lalu dan boleh didengar di semua platform muzik digital. Sementara Video Muzik Lirik pula juga boleh ditonton di saluran YouTube Faizal Tahir.

Pautan lirik video:

Pautan platform muzik digital:

https://faithful.lnk.to/OKFT

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Konsert Search Fantasia Bulan Salju Dapat Sambutan Walau Bertembung PRN

Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah SARAWAK

STB Menang Berganda di Anugerah Jenama Terbaik Jenama 2022-2023