in , ,

Sinopsis Filem KABALI Lakonan Radhika Apte

Seorang gangster di Chennai, Kabaliswaran, cuba menyelamatkan dan melindungi buruh-buruh India yang bekerja keras untuk terus hidup di negara-negara Asia Tenggara.

Kisah menarik ini bakal mengisi ruang santai hujung minggu anda sekeluarga yang meluangkan masa menyaksikan tayangan filem Tamil bertajuk “Kabali”disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) mengisi slot Spice of India di TV2 pada 29 November ini, pukul 9.30 malam.  

Kisahnya tentang Kabaleeswaran “Kabali” (Rajinikanth) dibebaskan setelahnya menghabiskan 25 tahun penjara atas tuduhan pembunuhan palsu. Kejadian itu berlaku di sebuah kuil tempatan yang mengorbankan banyak orang termasuk isterinya, Kumudha (Radhika Apte). Dia segera menemui Loga (Mime Gopi), seorang pengedar dadah.

Loga menghina Kabali, mengatakan bahawa Kumudha pasti dijual menjadi pelacur sekiranya Kumudha masih hidup. Kabali hilang sabar lalu melanggar Loga dan pada masa sama Kabali percaya bahawa kemungkinan besar Kumudha masih hidup. Selepas itu Kabali selamat dari cubaan pembunuhan oleh Kumaran (Kalaiyarasan) yang ayahnya, Tamilmaaran (Charles Vinoth) dibunuh oleh Kabali ketika Kumaran masih kecil.

Keesokan harinya, sebuah organisasi dari Free Life Foundation School yang merupakan sekolah yang dibuka oleh rakan Ameer (John Vijay). Kabali hadir untuk mereformasi anak-anak yang terlibat dalam kegiatan jenayah. Kabali adalah anak didik Tamilnesan (Nassar).

Tamilnesan dibunuh oleh Veera (Kishore) yang juga merupakan sebahagian daripada geng Tamilnesan. Selepas kematian Tamilnesan, Kabali menjadi ketua kumpulan Tamilnesan. Tetapi Vera memanipulasi Tamilmaaran dengan memberitahunya bahawa dia harus menjadi ketua kumpulan itu, bukan Kabali.

Tamilmaaran kemudian memerangkap Kabali dan Kumudha yang sedang hamil bertujuan menghancurkan kebahagiaan mereka. Semasa pertarungan, Kabali diserang dengan kejam dan Kumudha ditembak.

Kabali kemudian membunuh Tamilmaaran kerana pengkhianatannya di hadapan Kumaran yang ketika itu masih muda dan dia segera ditangkap atas tuduhan palsu. Setelah mendengar ucapan Kabali, Kumaran menyedari kesalahannya dan meminta maaf kepada Kabali. Kumaran memberitahu Kabali bahawa Velu (R. Amarendran) adalah orang suruhan Veera yang hadir dalam pembunuhan di kuil.

Kabali pergi ke Thailand untuk bertemu Velu. Ketika bertemu Velu, Kabali mendapat tahu bahawa anak perempuannya masih hidup. Ketika dia dihadapkan oleh Yogi (Dhansika) seorang pembunuh upahan yang diupah oleh Veera dan Tony (Winston Tao) yang merupakan ketua 43 geng di Kuala Lumpur untuk membunuh Kabali.

Namun Yogi membunuh orang yang mengiringinya dan menyatakan kepada Kabali bahawa dia adalah anak perempuannya yang dibesarkan oleh Velu. Yogi juga memberitahu Kabali bahawa Kumudha masih hidup dan tinggal bersama keluarga Perancis di Puducherry.

Kabali dan Yogi pergi menemui Puducherry. Kabali dan Yogi bertemu Kumudha dan menghabiskan masa bersama. Suatu ketika mereka diserang oleh seorang lelaki yang dihantar oleh Tony. Namun, Kabali dan Yogi melawan mereka dan melarikan diri dengan Kumudha. Kabali dan keluarganya kembali ke Kuala Lumpur.

Kabali dimaklumkan bahawa Ameer cedera parah dalam kejadian kemalangan kereta oleh Tony. Jeeva (Dinesh), anak buahnya dibunuh dengan kejam oleh Tony setelah enggan bergabung dengan Gang 43. Di samping itu, Gang 43 telah menghancurkan sekolah yayasan kehidupan bebas dan kini menguasai Kuala Lumpur dengan menyingkirkan geng-geng yang berani menentangnya.

Mendengar ini, Kabali memutuskan untuk membalas dendam terhadap Veera dan Tony. Kabali dan keluarganya menghadiri majlis ulang tahun ke-100 Ang Lee di Kuala Lumpur. Namun aakah percubaannya untuk menghapuskan Veera dan Tony berjaya? 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gosip Berita Panas Hiasan | 18

Rakan Dituduh Bunuh Siti Nur Surya Tidak Dibenar Ikat Jamin

Aqasha | 19

Sinopsis Drama Bersiri BERI SEDIKIT WAKTU Lakonan Zara Zya & Aqasha