in ,

Siapakah Orang Pertama Yang Mencetuskan Idea Kempen Bendera Putih?

Dalam dunia yang penuh dengan ujian ini, kita tak perlu malu untuk meminta pertolongan. Ayuh kibarkan bendera putih untuk mengelakkan diri kita kelaparan.

Timbalan Ketua Wanita Amanah Kelantan Nik Faizah Nik Othman dipercayai orang pertama yang mencetuskan idea kempen #BenderaPutih bagi membantu golongan memerlukan ketika pandemik. Bagaimanapun, berdepan dakwaan mahu menjadikannya sebagai propaganda politik bagi memburukkan kerajaan, dia tidak nampak lojik terhadap dakwaan itu.

Dia yang mesra dengan panggilan Jah berkata penggunaan warna bendera putih bersifat universal dan tidak melambangkan mana-mana parti.

“Satu dunia tahu warna putih ini lambang SOS, isyarat kesusahan. Kalau nak politikkan, baik suruh bubuh warna oren,” katanya, membandingkan dengan warna korporat Amanah.

“Lagipun, bukan suruh semua orang angkat bendera putih. Orang miskin yang terdesak sahaja angkat”.

Heliza

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor adalah antara pemimpin PAS yang menolak kempen #BenderaPutih (bendera putih), dan meminta penduduk negeri untuk meminta pertolongan melalui saluran rasmi.

Mengulas perkara itu, Jah berkata rakyat biasa mungkin tidak sependapat dengan Sanusi.

“Walaupun menteri besar Kedah menolak kempen #BenderaPutih ini, ramai penduduk Kedah yang menyambut baik kempen ini kerana rakyat sudah terdesak, mereka tidak pedulikan kecaman dan tomahan,” katanya.

Sementara itu, mengulas sambutannya kini, Jah berkata dia tidak menyangka perkara itu.

“Alhamdulillah syukur. Kempen ini memang bermanfaat dan memudahkan urusan bantuan oleh semua pihak. Bantuan tepat kepada sasaran.

“Kita akan berjaya harungi fasa satu, dua dan tiga (rancangan pemulihan negara) dengan berjaya.

Malah, lebih manis lagi, katanya, anggota parlimen tidak kira daripada pihak kerajaan atau pembangkang sama-sama turun memberi bantuan.

Berikut Reaksi Dari Netizan

“Warna putih adalah warna yg biasa dan mudah didapati dalam setiap rumah kaya atau miskin. Kain Sarung bantal, telekung, cadar, lembet, tiko, langsir, kain ngelap, tuala good morning, singlet pagoda, pioh lembit vellfire. Bagi memudahkan mendapat bantuan dan perhatian dari jiran terutama kali nye.”

Cara-Cara Membuat Bendera Putih

“Salam sejahtera semuanya, disini saya cuba sampaikan cara-cara untuk membuat bendera putih bagi meminta pertolongan makanan/sokongan emosi/kewangan menggunakan barang yang ada dirumah anda.

“Barang yang anda perlukan – Plastik putih/T Shirt putih, batang penyapu, gunting, dan getah sahaja.”

“Harap dapat membantu kalian serba sedikit insyaallah, semoga Allah memeluk kalian dengan kemas, selalu.”

“Jangan melakukan sebarang tindakan yang mampu mengguris hati ahli keluarga kalian ya? Kita cuba lagi”.

“BENDERA PUTIH BUKAN TANDA MENGALAH.”

“BENDERA PUTIH BUKAN TANDA LEMAH.”

“Jangan takut, jangan malu.”

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Haniff Hamzah | 17

Astro Radio Mengaktifkan KAMI CARE HELPLINE Untuk Membantu Rakyat Malaysia

Mia Ahmad | 18

Anak Lambat Bercakap Sebab Gajet, Mia Ahmad Akui Salah Sendiri