in ,

Siapa Pemenang Anugerah Seri Angkasa 2010

ANUGERAH SERI ANGKASA 2010: PENGIKTIRAFAN KHAS KEPADA KARYAWAN PENYIARAN TERBAIK NEGARA

Anugerah Seri Angkasa (ASA) merupakan sebuah anugerah berprestij karyawan penyiar tanahair yang diperkenalkan pada tahun 1972, iaitu tiga tahun selepas penggabungan Radio Malaysia dan TV Malaysia kepada Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Daya tarikan utama penganugerahan ketika era tersebut ialah penerbitan drama dan hiburan dengan memperkenalkan beberapa kategori anugerah termasuk drama terbaik, pelakon drama lelaki dan wanita, penulisan skrip, pengacaraan, juruhebah radio serta penerbitan dokumentari terbaik. Kategori lain yang turut diiktiraf adalah bahagian sokongan seperti audio, jurukamera, penyunting visual serta penataan cahaya walaupun ketika era itu penerbitan dibuat dalam hitam putih.

Lisdawati (nominated for Best TV Drama Actress) and Fauzi Nawawi

Lisdawati (nominated for Best TV Drama Actress) and Fauzi Nawawi

Penganugerahan ini diteruskan sehingga era TV warna pada tahun 1978 hingga awal tahun 2000 dan hanya dibuka penyertaannya kepada kakitangan dan penerbitan yang disiarkan menerusi RTM sahaja memandangkan anugerah ini dianjurkan atas inisiatif RTM.

Pada tahun 2004, Anugerah Seri Angkasa buat pertama kalinya membuka penyertaan kepada stesen-stesen swasta dalam usaha mewujudkan persaingan yang lebih sihat di kalangan karyawan industri penyiaran negara. Usaha ini diteruskan lagi pada penganjuran Anugerah Seri Angkasa 2006.

Bagi mengukuhkan lagi hubungan yang akrab serta semangat setiakawan di antara tiga peneraju utama stesen-stesen penyiaran negara masa kini; iaitu Radio Televisyen Malaysia (RTM) selaku stesen penyiaraan kerajaan, Media Prima Berhad (stesen penyiaran swasta) dan ASTRO (stesen penyiaran berbayar), maka Anugerah Seri Angkasa 2010 dianjurkan buat pertama kalinya oleh ketiga-tiga peneraju utama ini dengan kerjasama Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) selaku peneraju induk.

YB Dato’ Seri Utama Dr Rais Yatim launch

Matlamat ASA 2010 ini diadakan sebagai pengiktirafan kerajaan kepada industri penyiaran di Malaysia selain menyuntik semangat para karyawan dan penyiar tempatan agar terus berjuang di persada industri penyiaran dan seni tanahair menerusi acara gilang-gemilang lagi berprestij.

ASA 2010 bakal diadakan selama dua hari berturut-turut iaitu pada 18 Februari 2011 (rakaman) dan 19 Februari 2011 (siaran langsung) bermula jam 8:30 malam dari Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur. Siaran langsung boleh diikuti serentak menerusi TV1 (RTM), TV9 (Media Prima) dan Astro Prima (ASTRO).

Anugerah Seri Angkasa 2010 melibatkan kerjasama stesen-stesen penyiaran kerajaan dan swasta iaitu RTM, ASTRO, TV3, TV9, ntv7, 8TV, HotFm, Suria FM dan Sinar FM.

representative

Dalam penganugerahan ini, karyawan dalam industri penyiaran yang diberi pengiktirafan termasuklah pengarah, penulis skrip, pengacara, pelakon, pelawak, dan ramai lagi. Anugerah ini diadakan bertujuan untuk menggalakkan persaingan yang sihat di kalangan penyiar dan karyawan agar dapat menerbit dan menghasilkan rancangan-rancangan TV dan radio yang lebih kreatif, berkesan dan bermutu untuk menarik lebih ramai penonton dan pendengar.

Membawa tema Dunia Penyiaran: Citra Budaya Malaysia, ASA 2010 berhasrat untuk mengetengahkan saluran radio dan televisyen sebagai saluran utama dalam menggambarkan perkembangan kemajuan warga Malaysia.

Trofi berprestij ASA 2010 yang dinanti-nantikan

Sebanyak 53 Anugerah dipertandingkan kali ini iaitu 34 Anugerah TV, 16 Anugerah Radio dan 3 Anugerah Khas merangkumi Anugerah Khas Juri TV, Anugerah Khas Juri Radio dan Anugerah Tokoh Seri Angkasa. Penerima anugerah bakal membawa pulang trofi dan sijil manakala dua penerima anugerah utama bagi kategori Pengarah Terbaik dan Drama Terbaik akan membawa pulang hadiah istimewa berupa lawatan khas ke Los Angeles.

Rancangan anugerah yang mengiktiraf pelbagai kategori untuk radio dan TV merupakan anugerah paling berprestij dalam bidang penyiaran. Penyertaan yang telah diterima adalah sejumlah 521 pencalonan, iaitu 198 bagi kategori radio dan 323 pencalonan bagi kategori TV.

Pencalonan Anugerah Seri Angkasa 2010 terbuka kepada rancangan-rancangan Radio/TV terbitan RTM, terbitan agensi-agensi di bawah Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, syarikat-syarikat swasta di Malaysia yang telah membekalkan rancangan-rancangan untuk siaran di RTM dan stesen-stesen swasta dalam tempoh 1 Jun 2009 hingga 31 Julai 2010. Kategori pencalonan Anugerah Seri Angkasa 2010 dibahagikan kepada dua kategori iaitu Kategori Televisyen dan Kategori Radio.

Persembahan Francesca Peters sebagai penutup acara pelancaran ASA 2010

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

ADV: Cara Rawatan Pelangsingan ala Salun

Ady Putra & Elly Mazlein Drama Bidadari Dari Raudhah