in

Senarai Pencalonan Festival Filem Malaysia 23

Setelah lama tertangguh, akhirnya pada 24 Oktober 2010 ini Festival Filem Malaysia ke 23 akan berlangsung di Shah Alam Convention Centre. Untuk penonton di rumah, anda boleh menonton siaran langsung di saluran RTM dan Astro PRIMA. Pertama kali dalam sejarah, FFM dibuat di SACC, Shah Alam.

Pada jam 11 pagi tadi, telah berlangsung Sidang Media Pengumuman Top 5 di Dewan Plenary, Shah Alam Convention Centre, Shah Alam.

Filem Magika mendahului senarai pencalonan akhir Festival Filem Malaysia ke 23 dengan 12 pencalonan. Mengekori rapat filem terbitan KRU Studios itu adalah filem arahan Azahari Mohd Zain, Santau dengan 11 pencalonan.

Filem Estet arahan Mamat Khalid pemenang trofi Pengarah Terbaik FFM21 menerusi filem Kala Malam Bulan Mengambang mengekori rapat dengan 8 pencalonan bersama filem Haq. Kedua-dua filem itu belum ditayangkan kepada umum. Diikuti rapat filem Belukar dan Legenda Budak Setan dengan 7 pencalonan, Niyang Rapik dengan 6 pencalonan dan Evolusi KL Drift 2 dengan 5 pencalonan.

Senarai pencalonan akhir Pengarah Terbaik dan Filem Terbaik tidak diumumkan

Mamat Khalid turut dicalonkan dalam kategori Lakon Layar Terbaik dan Cerita Asal Terbaik menerusi filem yang bakal ditayangkan di Tayangan Perdana FFM 23 sempena Majlis Perasmian festival itu yang berlangsung 20 Oktober depan.

Pelakon Shamsul Datuk Yusof mengejutkan hadirin apabila disenaraikan dalam kategori Pelakon Lelaki Terbaik menerusi filem Evolusi KL Drift 2 mengenepikan calon favourite Shaheizy Sam menerusi filem Adnan Sempit. Turut tercalon dalam kategori itu ialah Bront Palare menerusi filem Belukar, Esma Daniel (Santau), Farid Kamil (Legenda Budak Setan) dan Zulhuzaimy (Haq).

Manakala dalam kategori Pelakon Wanita Terbaik, nama pelakon Sharifah Amani yang menampilkan lakonan berkesan menerusi filem Muallaf dan Fazura dalam filem Pisau Cukur turut dipinggirkan. Antara pelakon wanita yang tersenarai dalam kategori tersebut ialah Jasmine Michael menerusi filem Estet, Lisa Surihani (Legenda Budak Setan), Maya Karin (Pisau Cukur), Mislina Mustaffa (Karaoke) dan Putri Mardiana (Santau).

Selain dicalonkan sebagai Pengarah Harapan, filem muzikal Magika turut tercalon dalam kategori Poster Terbaik, Pereka Kostum Terbaik, Lagu Tema Asal Terbaik, Pelakon Kanak-Kanak Terbaik, Penataan Bunyi Terbaik, Penataan Seni Terbaik, Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Ziana Zain), Filem Komedi Terbaik, Skor Muzik Asal Terbaik, Sinematografi Terbaik dan Cerita Asal Terbaik.

Turut mengejutkan apabila pelakon filem Anak Halal, Remy Ishak tercalon dalam kategori Pelakon Harapan Lelaki menerusi filem Evolusi KL Drift 2 walaupun filem itu bukan filem pertamanya. Turut tersenarai dalam kategori itu ialah Kamal Adli menerusi Niyang Rapik, Redza Minhat (Pisau Cukur), Shashi Taran (Estet) dan Sheikh Bolkiah Sheikh Ahmad (Pulau Asmara).

Tersenarai dalam kategori Pengarah Harapan ialah pengarah filem yang berjaya meraih pencalonan yang banyak seperti Magika, Haq dan Belukar iaitu Edry Abdul Halim, Hor Chee Leong dan Jason Chong Chia Shien. Turut tersenarai ialah Rozihan Zain (Hooperz) dan pelakon berpengalaman Farid Kamil (V3:Samseng Jalanan).

Bagi kategori Pelakon Pembantu Lelaki pula, Bront Palare dicalonkan menerusi filem V3:Samseng Jalanan, K.S. Maniam (Estet), Que Haidar (Legenda Budak Setan), Shaheizy Sam (Evolusi KL Drift 2) dan Zul Suphian (Santau).

Manakala bagi kategori Pelakon Pembantu Wanita pula, Lisa Surihani dicalonkan menerusi filem V3: Samseng Jalanan, Norliana Shamsudin (Adnan Sempit), Nur Fazura (Legenda Budak Setan), Raja Farah (Haq) dan Ziana Zain (Magika).

Kembali diperkenalkan di FFM 23 adalah kategori Filem Komedi Terbaik yang menampilkan Adnan Sempit, Kapoww, Magika, My Spy dan Pisau Cukur sebagai calon akhir.

Senarai pencalonan diumumkan Nancie Foo, Urusetia Penjurian FFM 23. Turut hadir ke majlis tersebut ialah Mahyuddin Mustakim, Ketua Pengarah FINAS. Antara selebriti yang hadir ialah Mamat Khalid, Norman Abdul Halim, Iqram Dinzly, Shamsul Datuk Yusof, Sharifah Shahirah, Bront Palare dan ramai lagi. – kredit: Portal GUA

Pelakon Lelaki Terbaik
1. Bront Palarae – Belukar
2. Esma Daniel – Santau
3. Farid Kamil – Lagenda Budak Setan
4. Shamsul Yusof – Evolusi KL Drift 2
5. Zul Huzaimy – Haq

Pelakon Wanita Terbaik
1. Jasmine Micheal – Estet
2. Lisa Surihani – Lagenda Budak Setan
3. Maya Karin – Pisau Cukur
4. Mislina Mustaffa – Karaoke
5. Putri Mardiana – Santau

Lakon Layar Terbaik
1. Ahmad Idham – Niyang Rapik
2. Azahari Zain – Santau
3. Jason Chong – Belukar
4. Jumaatun Azmi – Haq
5. Mamat Khalis – Estet

Cerita Asal Terbaik
1. Ahadiat Akashah – Lagenda Budak Setan
2. Brian Iskandar – Haq
3. Edry Abdul Halim – Magika
4. Mamat Khalid – Estet
5. Uttam Kumar – Pulau Asmara

Sinematografi Terbaik
1. Indra Che Muda – Estet
2. Indra Che Muda – Santau
3. Mohd Noor Kassim – Magika
4. Raja Mukhriz – Niyang Rapik
5. Ramli A. Bakar – Belukar

Penyunting Terbaik
1. Ahmad Mustadha – Niyang Rapik
2. Brian Ng – Santau
3. Brian Ng – V3: Samseng Jalanan
4. Hisham Jupri – Evolusi KL Drift 2
5. Lim Sheu Fen – Belukar

Skor Muzikal Asal Terbaik
1. Brian Ng – Santau
2. Brian Ng – Niyang Rapik
3. Brian Ng – V3: Samseng Jalanan
4. Edry Halim – Magika
5. James Baum – Evolusi KL Drift 2

Filem Animasi Terbaik
1. Atok Poie Pekan – Animagis Sdn Bhd
2. Buas – Charukphong
3. Chellup – Elite Animation
4. Ramadhan Mat Jo – Elite Animation
5. A Day In A Life of Mr. Teddy – Arshad Noor

Filem Pendek Terbaik
1. Hargai Sejarah Anda – Yellow Pictures
2. Srok – Syaabani
3. Sub Rosa – Nadiah Hamzah
4. Projek Genex – Ainotek
5. The Five Rules – UiTM Shah Alam

Poster Terbaik
1. Belukar
2. Estet
3. Magika
4. Pisau Cukur
5. V3: Samseng Jalanan

Pereka Busana Terbaik
1. Haq
2. Jin Notti
3. Magika
4. My Spy
5. Santau

Lagu Tema Asal Terbaik
1. Penyembuh Rindu – Magika
2. Syurga Seketika – Niyang Rapik
3. Menggegar Dunia – My Spy

Pelakon Harapan Lelaki
1. Kamal Adli – Niyang Rapik
2. Redza Minhat – Pisau Cukur
3. Remy Ishak – Evolusi KL Drift 2
4. Shashi Taran – Estet
5. Sheikh Bolkiah – Pulau Asmara

Pelakon Harapan Wanita Terbaik
1. Daphne – Belukar
2. 2 Alam (to be updated)
3. Lagenda Budak Setan
4. Putri Mardiana – Santau
5. Pulau Asmara (to be updated)

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik
1. Bront Palarae – V3: Samseng Jalanan
2. KSManiam – Estet
3. Que Haidar – Lagenda Budak Setan
4. Shaheizy Sam – Evolusi KL Drift 2
5. Zul Huzaimy – Santau

Pelakon Pembantu Wanita
1. Lisa Surihani – V3: Samseng Jalanan
2. Norliana Samsudin – Adnan Sempit
3. Fazura – Lagenda Budak Setan
4. Raja Farah – Haq
4. Ziana Zain – Magika

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sekitar Shout! Awards 2010 Nomination Party

Movie Day Out Filem WALL STREET MONEY NEVER SLEEPS