in

Selebriti Sahut Cabaran #CILIPADICHALLENGE

Keinsafan hadir saat menyaksikan mereka merintih. Rasa bersyukur lahir apabila melihat mereka yang hidup serba kekurangan. Namun adakalanya simpati sahaja belum cukup untuk mengubah kehidupan mereka yang mengharapkan bantuan. Mungkin bukan simpati yang dicari tetapi meminta diri mereka difahami.

Untitled

Empati adalah perasaan yang tepat yang cuba diterapkan di dalam cabaran #CiliPadiChallenge. Cabaran itu mengajak orang ramai mengunyah cili padi dan mencabar kenalan mereka. Sekilas cabaran itu nampak mudah, namun disebaliknya ada mesej ringkas yang cuba disampaikan iaitu ‘tak rasa, tak tahu’. Cuba letakkan diri anda pada situasi segelintir golongan yang hidup dalam kesusahan pasti anda terasa peritnya.

Cabaran #CiliPadiChallenge itu diperkenalkan sempena acara #KAMIBERSAMAMU sebuah festival amal yang bakal berlangsung pada Sabtu, 19 Disember, 10.00 pagi hingga 10.00 malam bertempat di Esplanade, Alamanda, Putrajaya.

Malah sejak November lepas, ramai yang mula menyahut cabaran itu sebagai tanda sokongan terhadap kempen #KAMIBERSAMAMU. Festival itu menyasarkan kutipan buat Tabung TV3 Bersamamu agar objektif utamanya untuk membantu insan-isan yang memerlukan di Malaysia dapat diteruskan.

Antara personaliti Media Prima Berhad yang telah pun mencuba cabaran itu adalah Ally Iskandar, Hazrena Kasim, Nisa Aznan, Nurul Fariha Onn, Faizal Ismail, Abu Talib Husin, Fizo Omar, Saiful Nizam, Haziq Hot FM dan ramai lagi.

Manakala artis-artis terkenal tanah air seperti Jaclyn Victor, Zara Zya, Nurul Depp, Umie Aida, Ning Baizura, Hazama, Akim, Shah Iskandar, Black, Nana Mahazan, Sarah Fazny, Jaafar Onn turut menyokong usaha viral video untuk tujuan kesedaran kempen #KAMIBERSAMAMU.

Dalam masa yang sama, masih ramai lagi yang belum menunaikan cabaran itu di kalangan rakan artis. Selain personaliti dan selebriti, orang ramai juga telah mengambil inisiatif untuk cabaran ini. Diramalkan semakin ramai selebriti yang bakal menyahut cabaran itu dari semasa ke semasa.

#KAMIBERSAMAMU bakal menyajikan pelbagai aktiviti seperti gerai jualan, lelongan barangan peribadi selebriti, konsert #KAMIBERSAMAMU, sesi ramah mesra dan aktiviti permainan dan hiburan sambil memberi peluang kepada para pengunjung untuk beramal. Anda juga boleh menyertai beberapa aktiviti di booth mini Selera, Cerekarama, Bananana! yang melibatkan para artis dan chef kesayangan anda yang juga merupakan wajah-wajah di rancangan TV3. Booth Bersamamu juga mempunyai pengisiannya yang tersendiri dan penuh inspirasi untuk kunjungan orang ramai.

Selain mendapat sokongan positif daripada para selebriti, #KAMIBERSAMAMU juga mendapat sokongan padu daripada Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM).

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

TV1 Siar Program Bual Bicara BARAKAH

Senarai Penuh Pencalonan MET10 Awards