in ,

Sekitar Majlis Penghargaan Drama 7 Hari Mencintaiku

Baru-baru ini, hampir 5 juta penonton telah ‘dijangkiti wabak demam’ drama 7 Hari Mencintaiku. Bagi meraikan kejayaan drama bersiri terbaik TV3 tahun 2016, sebuah sesi beramah mesra bersama barisan pelakon telah dianjurkan khas buat 10 orang pemenang bertuah peraduan media sosial.

Sesi ramah mesra yang berlangsung di The Terrace Restaurant, The Royale Bintang, The Curve ini juga merupakan sebuah malam penghargaan kepada semua pihak yang berjaya menjadikan drama ini sebagai sebuah fenomena hebat di Malaysia. Antara barisan pelakon yang akan memeriahkan lagi acara ini ialah Shukri Yahaya, Siti Saleha, Syazwan Zulkifli, Wan Sharmila, adik Mohd. Arif Abdullah, Liza Abdullah, Jaja Illiyes DFKL, Faye Kusairi dan Rosnah Johari.

Drama bersiri 28 episod arahan Jamal Khan dan terbitan Pena Creative Pictures Sdn. Bhd. ini telah menjadi ‘kegilaan’ orang ramai sejak disiarkan pada 7 November 2016 menerusi slot Akasia, setiap hari Isnin hingga Khamis pada pukul 6.58 petang.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Penjenamaan dan Rancangan TV3 & TV9, Puan Siti Nurlisia Mohd. Nadzri, “Kami amat berbangga dengan kejayaan yang dicapai melalui drama ini. Alhamdulillah, Rating drama ‘7 Hari Mencintaiku’ berjaya mendahului rekod rating tertinggi bagi drama-drama lain yang pernah bersiaran di TV3 sebelum ini seperti ‘Nur Kasih’ dan juga ‘Love You Mr. Arrogant’.

Rating terkumpul untuk semua episod drama ini berjumlah 12 juta penonton dan rating untuk satu jam siaran dari pukul 6.58 malam sehingga 8 malam pada episod akhir telah mencecah 5 juta penonton. Selain berjaya memecahkan rekod rating drama TV3, ‘7 Hari Mencintaiku’ juga telah berjaya menusuk jiwa orang ramai dengan babak-babak yang mengharukan sehingga menjadi tular di laman media sosial.

Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua peminat yang tidak pernah berhenti untuk memberi sokongan kepada drama bersiri ini. Insya-Allah kami akan terus menyajikan drama-drama bersiri yang menarik dan berkualiti tinggi untuk penonton-penonton setia drama TV3.”

‘7 Hari Mencintaiku’ juga telah menjadi topik perbualan yang hangat di laman sosial Twitter setiap kali bersiaran di kaca televisyen apabila berjaya memonopoli takhta trending nombor satu di Malaysia dengan kata kunci #7HariMencintaiku.

Lebih menarik lagi, bukan watak Mia dan Khuzairi sahaja yang berjaya menjadi tumpuan orang ramai. Salah satu babak drama yang amat menyedihkan sehingga berjaya menjadi trending di laman sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram adalah apabila watak Buntat (lakonan adik Mohd Ariff) meninggal dunia ketika dia cuba untuk menyelamatkan Mia daripada dipukul oleh Khalil (Engku Haris). Tambahan lagi, watak Pak Samad (Aman Graseka) juga hangat diperkatakan sehingga menjadi idola kegilaan ramai wanita.

7 Hari Mencintaiku ini mengisahkan Khuzairi (Shukri Yahaya) yang menikahi Mia (Siti Saleha) dalam keadaan terpaksa apabila tunangnya, Khalil (Engku Haris) menghilangkan diri pada hari pernikahan. Bermulalah kehidupan baharu Mia bersama Khuzairi di kampung. Mia tidak senang dengan kehidupan di kampung kerana dia menganggap tempat itu tidak sepadan dengan statusnya. Malahan, Mia juga melakukan pelbagai perkara supaya diceraikan oleh Khuzairi.

Khuzairi seorang yang penyabar dan mencuba sedaya upaya untuk memikat hati Mia. Sayangnya cinta seorang suami tidak mampu menandingi ego isterinya itu. Hubungan mereka selalu pasang surut sehinggalah pada suatu hari, Mia sanggup bertindak untuk meninggalkan suami dan anak kecilnya. Khuzairi terkilan dengan kedegilan Mia yang enggan menyusukan anaknya itu walaupun telah dipujuk.

Tiadanya Khuzairi di sisinya, barulah Mia sedar bahawa sebenarnya dia juga menyayangi Khuzairi. Mia akui dengan kesilapannya dahulu dan memohon maaf dengan Khuzairi. Mia juga merayu agar diberikan peluang kedua untuk membuktikan cintanya kepada Khuzairi dan anak mereka dalam tempoh tujuh hari.

Untuk mendapatkan maklumat dan perkembangan terkini, penonton boleh melayari laman sesawang TV3 di www.tv3.com.my serta laman sosial Facebook, Instagram & Twitter TV3Malaysia.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

WANITA TERAKHIR Fattah Amin Trending di Youtube Malaysia

Hazama Selamat Nikah Dengan Genervie Kam