in ,

Sekarang Bukan Masa Untuk Beli iPhone 12, Ini Sebab Utama Kenapa Tak Perlu Beli

Pada awal bulan ini, Apple telah melancarkan empat model iPhone 12 terbaharu, dan dengan kedatangan siri telefon yang unggul terbaru ini sudah pasti akan membuatkan penurunan harga yang tidak dapat dielakkan dari model iPhone yang sebelumnya.

Ini bermakna jika anda selalu ingin membeli iPhone 11, penantian akhirnya akan terbayar sekarang dengan potongan besar. Berapa jurang perbezaaan harganya tu korang kena tengok dekat laman sesawang Apple.

Walau bagaimanapun, jika anda lebih tergoda dengan model iPhone 12 generasi 5G, maka anda lebih baik menunggu sedikit lebih lama. Ini kerana kebanyakan telefon bimbit melihat penurunan harga yang ketara beberapa minggu selepas dilancarkan.

Berdasarkan pada penjejakan harga sebelumnya menunjukkan bahawa dengan iPhone – seperti telefon utama lain juga – memang ada logiknya untuk menunggu beberapa minggu sebelum membeli model yang baru dikeluarkan. Korang kena sabar sedikit masa sahaja lagi. Masa berlalu begitu pantas kan? Kalau korang tak dapat sabar, baik beli pada hari pertama dilancarkan.

iPhone-12-Pro-prices

Menurut perkhidmatan menonton harga Eropah, Idealo, harga model iPhone baru turun rata-rata 8% dalam dua bulan pertama selepas dilancarkan. Selepas empat bulan, penurunan purata adalah 14%.

Ini bermaksud penjimatan sekitar AS $ 150 (RM624) pada iPhone 11 Pro Max 6.5 inci yang paling mahal, yang bermula pada AS $ 1.099 (RM4,569).

Walau bagaimanapun, jangan berharap dapat melihat potongan besar sebelum Januari, dan iPhone baru dijangka hampir mendekati harga penuh pada minggu-minggu pertama setelah dilancarkan antara 23 Oktober dan 13 Nov.

Sudah tentu, anda akan membelanjakan lebih sedikit lagi jika anda membeli pendahulunya dari mana-mana model sejurus selepas versi baru dilancarkan, yang datang setahun sekali untuk kebanyakan jenama telefon pintar. iPhone yang dikeluarkan setahun lalu berharga 24% lebih rendah secara purata, menurut angka Idealo.

Apple iPhone 12 & 12 Mini Dilancarkan dengan Harga Bermula Dari RM3399

Walau bagaimanapun, pakar bersetuju bahawa anda tidak seharusnya menaik taraf iPhone anda hanya untuk mendapatkan 5G. Pada tahun 2020, lebih dari setahun setelah 5G menjadi ciri utama dalam telefon premium, mendapati isyarat masih sukar di kebanyakan bandar.

Namun syarikat penerbangan di seluruh dunia dijangka akan memperluas liputannya dalam beberapa bulan dan tahun-tahun mendatang, dan iPhone 11 berpotensi untuk ditinggalkan apabila isyarat tiba di dekat anda.

Walaupun liputan keluasan penggunaan 5G hanya berlaku di kebanyakan negara, jika anda sudah mencari telefon pintar, maka anda harus mempertimbangkan telefon 5G, terutamanya jika anda memerlukan telefon pintar yang baru.

Leave a Reply

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Yahoo! Groups & Yahoo! Messenger (YM) Sudah Tiada, Ini Luahan Hati Netizen

Aliff Syukri Tertekan & Rasa Sedih Sebab Tak Dapat Bercuti & Shopping di Luar Negara