in

SATRIA NEO BARU LEBIH POWER!

Pada 17 Mac lalu, Budiey telah pergi ke Proton Edar Sdn Bhd (Layari: www.proton-edar.com.my) yang terletak di Centre of Excellence Complex, KM 33.8 Westbound Shah Alam Expressway, Subang Jaya, Selangor untuk mencuba kereta Satria Neo CPS 1.6L.

Kira yang ni adalah model paling baru yang dikeluarkan oleh Proton. Ianya dilancarkan pada 13 Februari 2009 oleh Proton di APAC Subang. Apa yang buat Budiey teruja sangat nak cuba, selepas membaca ulasan dan melihat gambar kereta Satria Neo CPS yang lebih trendy di dada majalah.Ramai kata, kereta ni best! Jadi, apa salahnya, sebelum kita beli, kita cuba dulu pegang stereng dan mencuba serta melihat dengan mata kepala sendiri seterusnya merasai kehebatan Satria Neo.

3373988835 0Eab910F18 O | 4

Sesampai aje di Centre of Excellence Complex pada jam 3 petang, Budiey terus menghubungi pegawai pemasaran bertugas iaitu Roslina untuk mengambil kunci kereta. Sebelum menyerahkan kunci, Roslina memberikan sekeping borang untuk diisi.

3373989053 14059Bb8E2 O | 5

Menatap dengan mata kasar, Satria Neo CPS mempunyai body kit yang lebih sporty dan stylish. Serius, body kit dia memang lawa. Boleh tahan, beb!

Struktur bentuk Satria Neo lebih mengancam berbanding model lain. Trendy adalah perkataan yang paling sesuai. Sebab ianya melambangkan jiwa muda yang sporty habis! Body kereta ini direka bentuk semula untuk menjadikannya lebih solid daripada model sebelumnya.

3374806002 Bc7146A499 O | 6

Perbezaan Satria Neo CPS baru dengan yang lama ialah paling ketara sekali Satria Neo tentu sekali mempunyai ‘campro cps engine’ dan reka bentuk dalaman dan luarannya dipertingkatkan.

Untuk  1.6 liter Campro Cps Engine, ianya menggunakan Cam Profile Switching Technology (CAMPRO) dan VIM (Variable Intake Manifold Technology). Dengan menggunakan dua teknologi ini, anda akan merasai performance paling tinggi dan ianya menjimatkan penggunaan minyak.

Anda boleh pilih dua warna iaitu Tranquility Black (Metallic) dan Solid White (Solid). Dua-dua nampak mengancam. Smart!

Berikut ciri-ciri Proton Satria Neo CPS:
Transmisson 4 speed auto/5 speed manual
Engine Campro CPS 4 cylinder, DOHC 16V
Max power 125 hp / (93 kW) / 6500 rpm
Max torque 150 Nm / 4500 rpm
DIMENSION & WEIGHT
Overall L x W x H (mm) 3898 x 1745 x 1434
Wheelbase(mm) 2440
Track, front/rear (mm) 1467 / 1483
Overhang, front/rear (mm) 826 / 632
Kerb weight (kg) 1212 / 1227

Senarai Harga:
Proton Satria Neo CPS (white) – Manual – RM 57313
Proton Satria Neo CPS (black) – Manual – RM 57763
Proton Satria Neo CPS (white) – Auto – RM 60313
Proton Satria Neo CPS (black) – Auto – RM 60763

3373989801 F50C1Be1A5 O | 7

Apa yang paling Budiey suka ialah lampu di bahagian depan dan belakangnya sangat cool! Cantik jugak reka bentuknya. Kalau kita tengok kereta ini dari tepi pun, kita akan tahu, memang Satria Neo lain dari yang lain.

Reka bentuk luaran kereta ini memang gempak. Suka tengok bumper depan dan belakangnya. Ianya direka untuk menampakkan lebih sporty dan sekaligus menjadikan kereta ini lebih aerodynamic untuk kestabilan di jalan raya. Spoiler dia pun mengancam!

3374807722 68Df11980B O | 8

Apa yang berbeza ialah ekzosnya diletak kat tengah-tengah. Tidak seperti kereta lain yang diletakkan di bahagian tepi. Nampak cool dan unik!

3374809320 B43F814660 O | 9

Okay, untuk rekaan dalaman pula, memang sporty habis! Reka bentuknya lebih aggresif.

3374809196 0C8924Dc72 O | 10

Cermin sisi sebelah kiri

3374805834 Ef5B30E9B3 O | 11

Lihatlah tayar Satria Neo baru ni… wheel archnya gempak jugak! Sport rim, beb! Sekarang ni kan memang trend orang pakai sport rim warna gelap dan gold.

Ianya dirapikan lagi dengan 16 inch Pearl Brown Coloured alloy dengan satu set tayar Continental CSC-1. Cantikkan?

Semasa mencuba kereta Satria Neo CPS di jalan raya, saya rasa sangat teruja sebab memang ketara sekali dapat rasa enjinnya sangat pick up! Memang laju dan kita pun rasa selesa. Pergh! Tak boleh cakap la, sangat best! Kalau ada duit, memang time tu gak rasa nak gi beli!

3374809652 E694597876 O | 12

Tempat duduk pula dibaluti dengan set merah dan hitam diperbuat daripada leather yang sememangnya nampak matching dengan kehendak pelanggan. Gabungan warna yang memang kita suka.

Kereta ini boleh dijadikan satu motivasi untuk memilikinya. Harganya berbaloi dengan performance dan reka bentuknya yang begitu digemari ramai.

Ini antara gambar-gambar yang sempat Budiey ambil:

3374806798 9Df37F82E7 O | 13

Stereng yang nampak luxurious!

3374808340 66F5497F7C O | 14

Dashboard yang trendy! Ada stail lah!

3374806958 3Eb4D6B7Ec O | 15
Menawan!

3374807580 C086C8B6B9 O | 16

Tempat duduk bahagian hadapan. Selesa!

3374807418 F12E37220E O | 17

Pintu kereta belah tepi kanan Merah hitam! Cukup Elegan!

3374808120 31C9Ed4349 O | 18

Tempat simpan barang di bahagian belakang pun luas.

3373991925 A83F99858E O | 19
Tempat duduk bahagian belakang.

3374808834 30232281C3 O | 20

Wow… gearnya macam kepala ular tedung?

3373992567 Ca9Da16B66 O | 21
Audio yang mantap habis! Power!

3373992687 06E3618F69 O | 22

Dilengkapkan dengan dual airbags dan ABS yang

Untuk pandu uji, anda bolehlah menghubungi Proton Edar Sdn Bhd atau pergi sendiri ke cawangan Proton Edar yang berdekatan. Jom pandu uji Kereta Satria Neo CPS sekarang!

Layari: http://www.proton.com atau www.proton-edar.com.my

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Trailer Film Power Kids

Profile Keena Protege Awie