in , ,

Samsung Dedahkan Visi ‘AI for All’ di CES 2024, Teknologi Masa Depan

Samsung menggariskan strategi untuk menggunakan teknologi AI untuk menjadikan pengalaman peranti yang disambungkan lebih selamat, lebih inklusif dan lebih cekap tenaga.

Samsung Electronics Co., Ltd. hari ini berkongsi visinya tentang cara teknologi kecerdasan buatan (AI) akan membolehkan orang ramai mengalami peranti mereka dengan lebih intuitif dan mudah berbanding sebelum ini. Membentangkan idea ini pada sidang akhbar di CES® 2024, Samsung bekerjasama dengan rakan kongsi utama untuk menggariskan teknologi di sebalik visi ini dan cara produk dan perkhidmatan baharu menggunakan keupayaan AI untuk menjadikan kehidupan lebih mudah.

Jong-Hee (JH) Han, Naib Pengerusi, Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Bahagian Peranti eXperience (DX) Samsung, membuka sidang akhbar dengan menerangkan bagaimana AI akan membolehkan teknologi yang disambungkan untuk meningkatkan kehidupan harian orang ramai sambil sentiasa kekal tidak mengganggu dan “di latar belakang. ” Strategi yang digariskan oleh beliau dan orang lain memfokuskan pada peranan AI dalam mempertingkatkan pengalaman berkaitan yang mudah dan berguna. Sepanjang sidang akhbar itu, Samsung mempersembahkan beberapa produk dan perkhidmatan yang membantu mencapai matlamat ini.

“Dengan kemunculan kecerdasan buatan, pengalaman yang lebih bijak dan lebih baik akan mentakrifkan semula cara kita hidup,” kata Han. “Portfolio luas peranti berkuasa Samsung, bersama-sama dengan usaha usaha sama terbuka, akan membantu membawa AI dan sambungan hiper kepada semua.”

Samsung Dedahkan Visi 'AI for All' di CES 2024, Teknologi Masa Depan

Produk Paparan Visual Didayakan AI dan Perkakas Digital Membawa Pengalaman Baharu ke Rumah

Semasa sidang akhbar CES, Jonathan Gabrio, Ketua Pusat Pengalaman Terhubung di Samsung Electronics America, menggariskan cara teknologi AI mengubah cara produk Paparan Visual dan Perkakas Digital digunakan. Sebagai contoh, Samsung Neo QLED 8K QN900D mempunyai Pemproses AI terbina dalam, NQ8 AI Gen 3, dilengkapi dengan rangkaian neural AI 8 kali lebih besar dan NPU dua kali lebih pantas daripada pendahulunya. Terima kasih kepada pemproses NQ8 AI Gen3, Samsung Neo QLED 8K secara automatik meningkatkan kandungan resolusi rendah untuk memberikan pengguna pengalaman menonton berkualiti sehingga 8K dan menajamkan imej bergerak pantas melalui AI Motion Enhancer Pro. Samsung Neo QLED 8K juga menampilkan Active Voice Amplifier Pro, yang menganalisis bunyi dan bunyi latar belakang oleh AI untuk mengoptimumkan pengalaman mendengar TV anda supaya anda boleh menikmati pelbagai kandungan seolah-olah anda berada di barisan hadapan stadium atau panggung wayang. Samsung Neo QLED 8K turut menampilkan Tizen OS Home, yang menawarkan apl, perkhidmatan, kandungan diperibadikan dan pengesyoran perkhidmatan terkini untuk meningkatkan pengalaman hiburan anda.

Bagi penonton yang mempunyai keperluan berbeza, Samsung turut menyediakan ciri kebolehcapaian yang inovatif. Ciri bahasa isyarat dalam Samsung Neo QLED boleh dikawal dengan mudah dengan gerak isyarat untuk orang cacat pendengaran, dan ciri Sari Kata Audio menukarkan sari kata teks kepada perkataan yang dituturkan dalam masa nyata bagi mereka yang kurang penglihatan.

Tambahan pula, Samsung memperkenalkan The Premiere 8K baharu, projektor yang menampilkan bukan sahaja paparan 150 inci, tetapi juga transmisi 8K tanpa wayar pertama di dunia untuk projektor. Dengan The Premiere 8K, pengguna akan dapat menikmati pengalaman menonton berskala penuh seperti pawagam dalam keselesaan rumah mereka sendiri.

Bagi bunyi, Samsung turut memperkenalkan Music Frame, pembesar suara dengan penutup yang boleh disesuaikan yang disepadukan dengan lancar ke dalam rumah pengguna. Melalui Q-Symphony, Music Frame disegerakkan dengan TV Samsung dan bar bunyi, membawakan bunyi bes dan bunyi sekeliling dwi-woofer terbina dalam ke rumah dengan usaha yang minimum.

Samsung juga telah membuat peningkatan besar kepada Ballie, robot AI bergulir yang mula diperkenalkan pada CES 2020. Ballie kini telah berkembang menjadi rakan AI anda yang mampu berinteraksi dengan peranti pintar lain untuk menyediakan perkhidmatan tersuai seperti mengurus tugas yang menyusahkan atau menayangkan imej dan video di dinding supaya pengguna boleh melihat maklumat penting untuk kehidupan harian mereka seperti cuaca atau kandungan lain yang berkaitan di mana sahaja mereka berada.

Untuk meningkatkan pengalaman dapur dan makanan, Samsung memperkenalkan Peti Sejuk 4-Door Flex™ yang Dipesan Lebih dahulu dengan AI Family Hub™+ . Peti sejuk ini mempunyai skrin 32-inci yang menampilkan AI Vision Inside baharu, yang menggunakan kamera dalaman untuk mengecam sehingga 33 bahan makanan berbeza yang dimasukkan ke dalam dan dikeluarkan dari peti sejuk dan mencadangkan resipi menggunakan bahan tersebut. Pengguna juga boleh menetapkan “penggunaan mengikut tarikh” pada Peti Sejuk Bespoke 4-Door Flex™ dengan skrin AI Family Hub™ untuk item makanan, yang kemudiannya membenarkan peti sejuk menghantar pemberitahuan apabila tarikh yang ditetapkan semakin hampir. Dengan membantu menjimatkan wang dengan mudah dengan mengurangkan sisa makanan, ciri AI ini membolehkan gaya hidup yang lebih mementingkan alam sekitar. Rangkaian Anyplace Induction membawa kesambungan AI selangkah lebih jauh, kerana resipi yang disimpan pada Samsung Food boleh dikongsi ke paparan 7-inci tempat memasak supaya pengguna boleh mengikutinya dengan mudah semasa memasak.

Samsung Dedahkan Visi 'AI for All' di CES 2024, Teknologi Masa Depan

Teknologi AI Samsung juga meluas ke peralatan di luar dapur. Kombo Dobi AI Dipesan Lebih dahulu.

Mesin basuh dan pengering in-One — menampilkan Hab AI, iaitu paparan LCD 7-inci yang bertindak sebagai pusat kawalan intuitif untuk menguruskan dobi, membolehkan pengguna menikmati pengalaman mencuci dan mengeringkan yang mudah. Ia memperibadikan pencucian dan pengeringan dengan mengingati tabiat pengguna dan menggunakan pembelajaran mesin untuk mencadangkan kitaran. Sementara itu, pembersih robot vakum dan mop Samsung yang akan datang, Bespoke Jet Bot Combo™, menggunakan teknologi AI untuk memberikan pengalaman pembersihan yang lebih mudah dan berkesan. Dengan AI Object Recognition yang dinaik taraf daripada barisan pembersih robot sebelumnya, ia akan dapat membezakan lebih banyak objek, serta mengesan kotoran dan ruang. Bespoke Jet Bot Combo™ juga mengenali jenis lantai yang ditemuinya — bersama dengan panjang permaidani — dan melaraskan tetapannya dengan sewajarnya.

Menghubungkan Pengguna dan Peranti yang Lebih Baik melalui Perisikan Ruang

Jaeyeon Jung, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua SmartThings, menyerlahkan cara baharu yang menarik di mana teknologi AI memberi kesan kepada hubungan antara pengguna dan peranti mereka, termasuk visi Samsung untuk SmartThings: Semakin banyak peranti Samsung digunakan pelanggan, semakin pintar peranti tersebut dan lebih baik mereka dapat memahami dan menyokong kehidupan seharian.

AI Spatial ialah kunci untuk membolehkan visi ini, dengan membantu peranti memahami ruang kediaman dan rutin pengguna, sekali gus membolehkan lebih banyak pengalaman pengurusan rumah yang diperibadikan. SmartThings menggunakan LiDAR pada peranti yang disambungkan seperti vakum robot untuk mencipta pelan lantai digital supaya pengguna boleh menyemak status dan lokasi semua peranti mereka dengan mudah. Dan pada bulan Mac, SmartThings akan melancarkan Paparan Peta 3D yang dipertingkatkan untuk pengalaman yang lebih terperinci pada telefon pintar dan TV Samsung. Tambahan pula, kod QR yang ringkas akan membolehkan pengguna menambah keluarga dan rakan pada ekosistem SmartThings mereka, supaya setiap ahli isi rumah boleh membuat rutin mereka sendiri.

Menggunakan penderia pintar dan AI, SmartThings akan dapat mengesan keadaan luar biasa, seperti terjatuh, dan menghantar makluman kepada keluarga dan penjaga yang ditetapkan. Selain itu, terima kasih kepada Galaxy SmartTag2, pengguna boleh menjejaki aktiviti haiwan peliharaan mereka dan menyimpan maklumat pengenalan secara digital dengan melampirkan tag pada kolar atau abah-abah.

Perkara lain yang dibincangkan oleh EVP Jung ialah bagaimana pembantu suara Bixby membenarkan rumah pintar menjadi lebih dinamik dengan keupayaan AI yang dipertingkatkan. Bixby kini boleh menghalakan arahan secara automatik ke peranti yang paling sesuai berdasarkan pemahaman lokasi dan aktiviti pengguna. Teknologi utama seperti Multi Device Wakeup digabungkan dengan protokol komunikasi yang dikongsi, membolehkan Bixby mendengar arahan dengan semua peranti dalam bilik tetapi kemudian hanya melakukan tindakan yang diminta pada peranti yang paling berkaitan. Jadi, jika pengguna berada di dapur menonton video resipi di Family Hub™ mereka, dan mereka boleh memanggil, “Hei, Bixby! Bermain muzik!” Pada ketika itu, muzik akan dimainkan daripada pembesar suara pintar pengguna, tetapi video resipi akan terus dimainkan pada Family Hub™, tanpa gangguan.

TV, dengan perkhidmatan Samsung Daily+, akan semakin menjadi hab pusat untuk kebanyakan fungsi rumah pintar ini, sambil turut memberikan akses kepada pelbagai perkhidmatan tambahan. Ini termasuk panggilan video melalui ConnecTime, perkhidmatan perundingan veterinar video dan Penjejak Latihan — melalui mana data senaman boleh dipindahkan ke jam tangan pintar Samsung. Samsung juga mengumumkan perkhidmatan Samsung Now+ baharu, yang memaparkan maklumat berguna tentang rumah pengguna, seperti cuaca atau suapan kamera keselamatan langsung daripada sistem keselamatan rumah tanpa TV dihidupkan. Seperti halnya ciri SmartThings, pengguna juga boleh mengakses maklumat ini melalui arahan suara.

Samsung Dedahkan Visi 'AI for All' di CES 2024, Teknologi Masa Depan

Merapatkan Rumah dan Kereta Dengan Keupayaan Rumah-ke-Kereta

Samsung turut mengumumkan perkembangan dalam industri automotif, bermula dengan perkongsian dengan Hyundai Motor Group. Samsung dan Hyundai telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU), yang diumumkan menjelang CES 2024. Di bawah perjanjian itu, pengguna akan mempunyai akses kepada perkhidmatan Rumah-ke-Kereta dan Kereta-ke-Rumah, ihsan daripada sambungan SmartThings. Haeyoung Kwon, Ketua Pusat Pembangunan Infotainment dan Sub-Bahagian Pelaksanaan SDV di Hyundai Motor Group, menyampaikan ucapan mengenai perkongsian itu.

“Menggunakan kenderaan yang ditakrifkan perisian Hyundai Motor Group, SmartThings kini akan berfungsi dengan kenderaan Hyundai, Kia dan Genesis melalui aplikasinya,” kata Kwon. “Kami semua di Hyundai Motor Group menghargai perkongsian kami dengan Samsung, dan kami teruja dengan ciri baharu yang kami bawa kepada kenderaan anda melalui sambungan yang lebih pintar.”

Melalui SmartThings, pengguna akan dapat menggunakan arahan suara untuk melaksanakan fungsi dari jauh dalam kereta mereka, seperti memanaskannya terlebih dahulu atau membuka dan menutup tingkap. Kesambungan SmartThings juga berlaku sebaliknya, dengan pengguna dapat mengawal fungsi rumah dari kenderaan mereka. Pengguna akan dapat membuka dan menutup pintu garaj secara automatik berdasarkan lokasi kereta, serta mengawal tempera rumah ture. Semua tindakan ini boleh dilakukan melalui arahan suara.

Selain itu, Samsung telah memperdalam lagi perkongsian yang telah lama terjalin dengan HARMAN untuk meningkatkan pengalaman pengguna memandu. Michelle Gattuso, Naib Presiden Pengurusan Produk di HARMAN, membincangkan bagaimana kedua-dua syarikat membina teknologi baharu untuk meningkatkan pengalaman pemanduan.

“Kepimpinan Samsung dalam teknologi pengguna — bersama kepakaran automotif HARMAN — telah membuka pintu kepada pengalaman mengubah permainan seperti HARMAN Ready Care, Ready Vision dan Ready Display,” kata Gattuso. “Tetapi kini, kerja yang kami lakukan dengan Samsung semakin bersepadu. Samsung dan HARMAN sedang berusaha untuk membawa pengalaman yang lebih berkesan kepada keseluruhan ekosistem dalam kabin.”

Penjagaan Sedia HARMAN, yang memfokuskan pada keselamatan pemandu, melaksanakan teknik rangkaian saraf pembelajaran mendalam untuk memantau pergerakan pemandu dan kewaspadaan kognitif, serta boleh memberikan peringatan dan makluman yang diperibadikan. Selain itu, Ready Care kini boleh mengenal pasti sama ada penumpang adalah dewasa atau kanak-kanak, dan melaraskan tetapan penggunaan beg udara dengan sewajarnya.

Tambahan pula, Ready Vision membawa paparan intuitif terus ke cermin depan — ihsan realiti tambahan — dalam barisan penglihatan pemandu, tepat apabila mereka memerlukannya. Sebagai contoh, pemandu mempunyai akses kepada peta yang mengemas kini mengikut laluan dalam masa nyata, serta cadangan untuk laluan terpantas atau tempat berhenti untuk minum kopi. Satu lagi produk HARMAN, Ready Upgrade, membolehkan pembuat kereta mengemas kini perkakasan dan perisian kenderaan mereka dengan kerap. Ini memastikan kenderaan sentiasa relevan, moden dan cekap lebih lama.

Samsung Memfokuskan pada Keselamatan dan Privasi Merentas Peranti

Pada masa hadapan peranti yang didayakan AI dan saling berkait rapat ini, Samsung menyedari bahawa keselamatan dan privasi adalah yang terpenting. Shin Baik dari Pasukan Keselamatan Mobile eXperience membincangkan penyelesaian keselamatan syarikat sebagai asas untuk era hyper-connected.

Satu penyelesaian sedemikian ialah Samsung Knox Matrix, yang kini menyediakan penyulitan hujung ke hujung merentas banyak telefon pintar Samsung Galaxy dan TV pintar. Teknologi ini akan membolehkan peranti memantau antara satu sama lain untuk mengenal pasti dan mengasingkan ancaman keselamatan. Knox Vault, yang membantu memastikan data pengguna selamat pada beberapa peranti Samsung yang paling popular, telah dikembangkan untuk meliputi lebih banyak peranti yang disambungkan oleh SmartThings, seperti TV Samsung Neo QLED 8K. Selain itu, perkongsian Samsung dengan syarikat teknologi utama membolehkan pengguna mengalami keselamatan dan privasi dengan cara yang disesuaikan dengan keperluan khusus mereka.

Samsung Membuat Langkah dalam Bahan Bertanggungjawab, Pengurusan Tenaga dan Kebolehcapaian

Sementara itu, Inhee Chung, Naib Presiden Pusat Kelestarian Korporat Samsung, menekankan rancangan Samsung untuk ekonomi yang lebih bulat. Sebagai sebahagian daripada rancangan ini, Samsung semakin menggabungkan bahan kitar semula ke dalam produknya — termasuk plastik kitar semula yang diperoleh daripada jaring ikan yang dibuang dalam peranti Galaxy. Selain itu, program Diperbaharui Semula Diperakui syarikat — tersedia di A.S. dan negara Eropah terpilih — menawarkan telefon diperbaharui dengan harga berpatutan, manakala Galaxy Upcycling membolehkan pengguna menggunakan semula atau menggunakan semula telefon lama mereka dengan cara yang kreatif. Syarikat itu merancang untuk meningkatkan kitar semula dan kitar semula juga.

Mengenai cara teknologi Samsung menyumbang kepada usaha kemampanan, syarikat itu menggunakan AI untuk menjadikan penggunaan produknya lebih cekap tenaga melalui ciri seperti Mod Tenaga AI SmartThings, yang secara automatik mengoptimumkan penggunaan tenaga untuk membantu pengguna menjimatkan elektrik. Ciri-ciri ini merupakan satu lagi contoh bagaimana teknologi AI bukan sahaja akan memudahkan kehidupan, tetapi juga membolehkan pengguna hidup dengan cara yang lebih bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan ekonomi.

Terima kasih kepada kerjasama baharu dengan Tesla, SmartThings Energy menjadi lebih berguna di dalam dan di luar rumah. Kerjasama itu telah menyepadukan SmartThings Energy dengan produk Tesla, termasuk kenderaan elektrik (EV), bateri rumah Powerwall, Solar Inverter dan penyelesaian pengecasan EV Penyambung Dinding. Faedah lain ialah pengguna SmartThings Energy boleh memanfaatkan fungsi Powerwall “Storm Watch” apl Tesla, yang menandakan cuaca buruk melalui SmartThings bukan sahaja pada apl Tesla, tetapi juga pada TV Samsung dan telefon mudah alih yang disambungkan oleh pengguna. SmartThings juga boleh membantu pengguna bersedia untuk gangguan bekalan elektrik dengan mengaktifkan Mod Tenaga AI untuk memanjangkan masa penggunaan tenaga sandaran yang disimpan dalam Tesla Powerwalls mereka.

Samsung menambah ciri baharu untuk meningkatkan kebolehcapaian peranti, seperti peralatan digital yang bertindak balas kepada gerak isyarat bebas tangan. Selain itu, peranti mudah alih menyediakan kapsyen yang dijana secara automatik semasa panggilan, dan TV serta paparan menawarkan ciri teks ke pertuturan baharu yang didayakan AI yang menukar sari kata kepada audio pertuturan. Untuk membantu mereka yang kurang penglihatan, Relumino Together ialah mod tontonan baharu pada TV Samsung yang membolehkan pengguna dari semua kebolehan menonton TV bersama-sama, dengan atau tanpa pelarasan visual. Kini, semua orang boleh menikmati rumah hiburan bersama pada masa yang sama.

Untuk maklumat lanjut, sila layari: https://www.samsung.com/my/

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Enam Artis Pelukis Muda Yang Akan Mencuri Perhatian Anda

Antonim Himpun Kisah Suka & Duka Sepanjang 17 Tahun Hael Husaini