in

Saksikan Majalah 3 Kisah 3 Buah Negara Menjelang Syawal

Tonton MAJALAH 3 pada 12 SEPT 2009 ini~

1 Syawal dijangka jatuh pada 2009, dan umat Isl am tidak kira di mana di mukabumi ini akan meny am but Aidil Fitri. Minggu ini Majalah 3, memaparkan kisah di tiga buah negara, menjelang Syawal dengan cara tersendiri.

LOKASI PERTAMA, BEIJING , CHINA

Pengacara Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zin dan Penerbit M azlin Nordin bertandang ke Beijing, China di mana terdapat kira-kira 300 ribu umat Isl am pelbagai kaum menetap di ibukota yang mempunyai kepadatan penduduk lebih 17 juta orang.

Selain melawat Masjid Niu Jie, masjid tertua di Beijing, krew M3 ke Masjid Na Dou Ya, antara masjid yang sering dilawati pengunjung dr Malaysia.Kunjungan kali ini juga  mendekati satu keluarga Uighur-Turk, menjalani kehidupan harian sepanjang R am adan dan menjelang Syawal. Turut dipaparkan beberapa rakyat Malaysia yang bertugas di Beijing .

LOKASI KEDUA, SIEM REAP, KEMBOJA

Meny am but R am adan dal am kesederhanaan…Itu yang dapat diungkapkan mengenai komuniti Isl am di Siem Reap, Kemboja. Komuniti Isl am di kawasan yang pernah dijajah kuasa rejim Khmer Rouge lebih 20 tahun itu bagaikan hari-hari biasa dal am meraikan bulan yang penuh rahmat.

Biarpun hanya tinggal seminggu lagi ketibaan Syawal, tiada persiapan meriah yang dilakukan seperti di Malaysia . Selepas diisytihar am an pada 1998, masyarakat Isl am di kemboja masih lagi di belenggu dengan kekurangan dan kedaifan.

Nurul Fariha Onn berpuasa di perk am pungan Steng Themai, Siem Reap dengan sebahagian penduduk Isl am di sana .

LOKASI KETIGA, MEDAN , INDONESIA

Mungkin r am ai yang tidak mengetahui tentang kewujudan K am pung Perlis di Medan , Indonesia . Sejarah terbinanya k am pung itu bermula daripada masyarakat dari Kuala Perlis yang merantau ke sana sejak sebelum kemerdekaan negara itu.

Uniknya, sehingga kini sebahagian daripada mereka masih bertutur dal am loghat utara seperti dari Pulau Pinang, Kedah dan Perlis. Wartawan Majalah 3, Mohd K am al Zakry Zainal , singgah ke K am pung Perlis, Sumatera Utara, Indonesia melihat suasana s am butan menjelang Syawal.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Lagu Raya Terbaru Raihan + Hujan Salam Aidilfitri Ayahanda Dan Bonda

Konsert Lelaki Ini Anuar Zain di Hari Raya Ini