in , ,

Ramalan Kamera Depan Yang Dinaik Taraf 24 Megapiksel Untuk iPhone 17

Dengar khabar angin mengatakan, akan ada peningkatan dalam resolusi kepada 24 megapiksel, naik daripada 12 megapiksel dalam model telefon semasa (dan barisan iPhone 16 yang akan datang).

Walaupun iPhone 16 memang tak akan dilancarkan sehingga akhir tahun ini, khabar angin tidak menunggu dan penganalisis Ming-Chi Kuo hari ini melaporkan bahawa spesifikasi kamera hadapan adalah salah satu peningkatan yang dijangka tiba dengan barisan iPhone 17 tahun depan.

Dalam catatan blog, Kuo berkata pengeluar Genius ialah pembekal lensa utama untuk kamera hadapan iPhone, dan ia boleh mengharapkan untuk melihat peningkatan hasil daripada modul kamera hadapan iPhone 17 spesifikasi yang lebih tinggi. 

Ini dilaporkan akan termasuk peningkatan dalam resolusi kepada 24 megapiksel, naik daripada 12 megapiksel dalam model telefon semasa (dan barisan iPhone 16 yang akan datang).

Sebagai tambahan kepada rangsangan dalam resolusi, lapisan kanta juga akan bertambah baik dalam kualiti. Kuo berkata spesifikasi iPhone 17 akan menuntut reka bentuk kanta enam elemen, meningkat daripada kanta lima elemen dalam iPhone 15 dan 16.

Kos keseluruhan komponen kamera hadapan akan lebih daripada dua kali ganda, menurut anggaran Kuo. Ini mempunyai peningkatan yang ketara untuk keuntungan Genius pembekal.

Mengukuhkan khabar angin sebelum ini, iPhone 16 juga akan mendapat penderia kamera ultra lebar 48 megapiksel yang dinaik taraf. Ini dijangka berkelakuan sama seperti penderia kamera utama 48 megapiksel dalam model iPhone semasa, di mana fotografi pengiraan mencontohi maklumat mentah 48 megapiksel untuk menghasilkan imej output akhir 12 atau 24 megapiksel.

Kuo berkata Genius juga merupakan salah satu pembekal untuk kanta periskop dalam iPhone 16. Kamera zum 5x 12 megapiksel akan disertakan pada kedua-dua model Pro dan Pro Max iPhone 16 tahun ini, meningkatkan permintaan keseluruhan untuk komponen tersebut.

Genius juga merupakan pembekal eksklusif kanta pancake yang digunakan dalam Apple Vision Pro. Pembekal sedang menghantar dalam kuantiti besar-besaran sedia untuk pelancaran pengguna yang akan datang, yang dijangka pada bulan Februari atau Mac. Setakat ini, Apple hanya menjanjikan pelancaran pada awal tahun ini.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ibu Azian Mazwan Sapuan Meninggal Dunia Akibat Komplikasi Penyakit

CANON

Canon Bekerjasama dengan Tourism Perak untuk Kempen Tahun Melawat Perak 2024