in ,

Penuhi Ghairah & Teruja Anda dengan Kembara di Australia Barat

Berseronoklah dalam landskap Australia Barat yang menakjubkan, nikmati pemandangannya yang menakjubkan dan alami pelbagai pengembaraan yang unik!

Jika anda ingin menerokai salah satu tempat terpencil di dunia, mendedahkan hidupan liar dan alam semula jadi yang jarang ditemui di darat dan di laut, berehat di pantai yang bersih dan belajar tentang sejarah purba daripada komuniti orang asli di tanah itu semuanya di satu tempat – maka sudah tiba masanya untuk membuat jalan anda turun ke Australia Barat.

Salah satu negeri terbesar di dunia, Australia Barat terletak di hemisfera selatan yang terkenal dengan iklimnya yang pelbagai, kelimpahan flora dan fauna serta sejarah yang kaya. Hanya 5 jam penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Perth (Borloo), pengunjung boleh menjangkakan untuk terpikat oleh tanah besar Australia Barat dan pantai pulau, di mana dalam domainnya terdapat permata tersembunyi yang menakjubkan yang termasuk dalam Warisan Dunia UNESCO.

Rakyat Malaysia yang ingin melancong ke Australia Barat akan gembira dengan zon waktu yang sama yang dikongsi oleh rantau ini dengan kami, dan memanfaatkan ini sebagai peluang untuk menerokai fenomena alam semula jadi yang paling menakjubkan dan landskap megah tanpa jetlag.
Bersedia untuk merancang perjalanan yang tidak dapat dilupakan ke Australia Barat dengan pengalaman unik yang mesti dilakukan ini:

Warisan Semula Jadi Australia Barat

Daripada hutan yang menjulang tinggi di Barat Daya Australia Barat ke gaung purba Kimberly, melangkah ke dunia ekosistem dan landskap yang pelbagai dengan taman nasional dan serantau Australia Barat.

The Pinnacles, Nambung National Park. Photo Credit- Tourism Western Australia
The Pinnacles, Taman Negara Nambung. Kredit foto: Tourism Western Australia

Terletak hanya di utara Perth (Boorloo), Taman Negara Yanchep ialah tempat yang ideal untuk mengalami persekitaran Australia yang sebenar dan warisan yang kaya. Daripada mengalami budaya Orang Asli hingga berjalan di sepanjang denai taman, anda pasti akan terpesona dengan biodiversiti menakjubkan yang terdapat di utara Dataran Pantai Swan. Di taman, anda akan bersemuka dengan hidupan liar asli seperti kanggaru dan koala, sambil anda meneroka sistem gua yang indah di Crystal Cave di mana pelbagai aktiviti dan pengembaraan menanti anda.

Dari sana, teruskan ke utara selama satu setengah jam ke Taman Negara Nambung – rumah kepada padang pasir Pinnacle yang terkenal, untuk menyaksikan salah satu tarikan semula jadi yang unik di Australia Barat – di mana beribu-ribu tiang batu kapur yang besar timbul dari pasir kuning yang beralih. Taman ini sememangnya satu perjalanan pemandangan, kerana pemandangannya yang menakjubkan juga dikaitkan dengan bunga liar berwarna-warni yang mekar penuh antara Ogos dan Oktober, dan pantai berpasir putih sesuai untuk mereka yang ingin berenang atau snorkeling. Jika anda menyimpan aktiviti air untuk hari lain, anda boleh pergi ke Teluk Hangover untuk berehat berkelah yang santai.

Syurga Indah di Esperance

Yellow Verticordia Wildflowers On Springdale Road. Photo Credit- Tourism Western Australia
Bunga liar verticordia kuning di Jalan Springdale. Kredit foto: Tourism Western Australia

Dikenali sebagai senarai baldi pencinta alam, Esperance (Kepa Kurl) akan menawan hati anda dengan pantai berpasir putih, perairan biru biru yang mempesonakan dengan formasi batuan dramatik dan pulau-pulau yang belum disentuh di Kepulauan Recherche, yang merupakan sekumpulan hampir 100 pulau yang tidak disentuh dengan panggilan mesra. ‘Bay of Isles’.

Saksikan dunia berlalu sambil anda berehat di Lucky Bay, ditemani oleh kanggaru berjemur di bawah matahari dan bermalas-malasan di pantai; atau menyelam ke dalam perairan yang menarik di ‘batu berlubang’ Pantai Twilight – formasi batu dengan tebing granit bulat yang terletak di perairan biru bersih di pinggir pantai.

Sebagai alternatif, ambil pemanduan selama 45 minit dari Esperance ke Taman Negara Cape Le Grand untuk menukar pemandangan dan sebaik sahaja anda berada di sana, berseronoklah dengan pantai berceranggah dan purba yang dipenuhi dengan singkapan granit besar dan kolam air tawar yang meminta untuk berenang cepat.

Terletak di pantai selatan Golden Outback Australia, Esperance mempunyai begitu banyak tawaran dan merupakan salah satu landskap kepelbagaian biologi rantau ini yang menjangkau sehingga 2,000 kilometer.

Jika anda mengembara sepanjang September hingga November, atau dikenali sebagai musim bunga liar, anda akan disambut dengan pengembaraan technicolor yang dipenuhi dengan bunga liar asli Australia Barat.

Memburu 14 spesies orkid labah-labah yang jarang ditemui di Yilliminning Rock – kawasan tumpuan bersejarah yang menawarkan pemandangan panoramik yang mengagumkan ke kawasan belukar dan tanah ladang di sekelilingnya – atau kunjungi kawasan hutan asli di Taman Negara Frank Hann untuk berjemur di udara berbau madu. Ini sememangnya peluang yang tidak boleh dilepaskan.

Air Terbiru Alam Semula Jadi di Ningaloo Reef

Permata berkilauan Australia Barat, Ningaloo Reef (Nyinggulu) diiktiraf sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO untuk biodiversitinya yang luas. Boleh diakses melalui penerbangan singkat dari Perth (Borloo), atau pemanduan sejauh 1,200 km, syurga biru biru yang luas ini merupakan rumah kepada salah satu terumbu pinggir terbesar di dunia dan sistem terumbu dekat pantai terpanjang.

Exmouth Dive _ Whalesharks, Ningaloo. Photo Credit- Tourism Western Australia
Selam Exmouth & Whalesharks, Ningaloo. Kredit foto: Tourism Western Australia

Rantau ini membentang sehingga 300 km panjang dari bandar Carnarvon, Coral Bay dan Exmouth, menempatkan kepelbagaian besar spesies marin dan lebih 300 jenis karang yang disenaraikan di bawah Pusat Warisan Dunia UNESCO. Fakta menarik – Ningaloo juga dianggap sebagai salah satu syurga lautan hebat terakhir di dunia.

Jangan lepaskan peluang untuk menyelam ke dalam air biru dan berenang bersama jerung paus sambil anda menerokai 500 spesies ikan (malah ada yang membesar sehingga 40 kaki panjang!), pari manta dan penyu.

Jika anda ingin menerokai dunia bawah air tetapi ingin kekal di atas perairan laut, terdapat banyak lawatan bot kaca bawah yang menampilkan kapal separa tenggelam supaya anda boleh menikmati pemandangan terumbu berwarna-warni dan hidupan liar akuatik yang menakjubkan.

Mengembara melalui Sejarah Australia Barat bersama Orang Asli

Orang Whadjuk Nyoongar diiktiraf sebagai pemilik tradisional Australia Barat selama lebih 60,000 tahun dan Perth (Borloo) menawarkan pelbagai pengalaman Orang Asli – daripada galeri seni Orang Asli, tapak perkhemahan yang dikendalikan Orang Asli hinggalah lawatan berpandu Orang Asli – ambil peluang ini untuk melihat dan belajar tentang Australia Barat melalui perspektif lain.

Oolin Sunday Island Cultural Tours, Dampier Peninsula. Photo Credit- Tourism Western Australia
Lawatan Kebudayaan Pulau Ahad Oolin, Semenanjung Dampier. Kredit foto: Tourism Western Australia

Sama ada anda membuat keputusan untuk terbang ke Broome dari Perth (Borloo) atau menyewa kereta untuk pengembaraan jalan sehari, pergi ke Semenanjung Dampier di barat laut Australia Barat dan mendalami salah satu budaya hidup tertua di dunia di Australia yang paling terpencil dan menakjubkan kawasan yang indah.

Semasa anda berada di sana, ikuti lawatan berpandu Orang Asli untuk menemui tradisi purba dan pelajari tentang hubungan mendalam mereka dengan daratan, perairan dan langit. Bangun dengan korus burung asli yang berwarna-warni dan tidur di bawah kanopi bintang semasa anda berundur ke semenanjung yang menakjubkan ini.

Anda juga boleh mengambil bahagian dalam inisiatif Berkhemah dengan Penjaga, program pertama di Australia yang membangunkan tapak perkhemahan berkualiti tinggi di tanah Orang Asli yang dikendalikan oleh komuniti Orang Asli.

Pada masa ini terdapat enam lokasi di bawah program ini: Imintji, Mimbi, Violet Valley, Doon Doon Roadhouse dan Djarindjin (di Kimberley) dan Peedamulla (di Pilbara). Hanya tempah penginapan di tapak perkhemahan yang anda inginkan dan anda akan dapat tinggal dan beramah mesra dengan komuniti Orang Asli di sana.

Eleven Mile Beach, Along The Great Ocean Drive. Photo Credit- Tourism Western Australia

Pedalaman Paling Cemerlang di Australia Barat

Dengan kawasan daratan yang merangkumi lebih daripada 90% wilayah, terdapat banyak taman negara yang dilindungi, hutan negeri dan taman laut di Australia Barat. Sehingga 2023, negeri ini menempatkan 112 taman negara – satu pencapaian yang tidak mudah dikalahkan.

Banjaran Bungle Bungle ialah Pedalaman yang terkenal di negeri ini yang terletak di Taman Negara Purnululu yang tersenarai dalam Warisan Dunia, iaitu penerbangan dua setengah jam dari Perth (Borloo).

Tanah ini adalah rumah kepada orang Asli Australia selama lebih 20,000 tahun dan terbentuk daripada batu pasir lembut yang berusia lebih daripada 350 juta tahun. Nikmati lawatan berpandu sendiri ke taman dan belajar daripada orang Djaru dan Gija sambil anda menikmati pemandangan yang menakjubkan.

Cathedral Gorge, Purnululu National Park. Photo Credit- Tourism Western Australia
Cathedral Gorge, Taman Negara Purnululu. Kredit foto: Tourism Western Australia

Ia juga merupakan destinasi yang terkenal untuk pengembara memandu sendiri yang memandu Lebuh Raya Besar Utara. Jika anda ingin melakukan pengembaraan yang menarik, naiki pacuan empat roda dan mulakan perjalanan jalan raya selama dua hari dari Perth (Borloo) sambil anda melangkah ke mercu tanda paling unik di dunia.

Sebaik sahaja anda tiba, sediakan perkhemahan di salah satu tapak perkhemahan taman dan menawan hati anda dengan pemandangan indah langit yang berkelip-kelip di atas.

Daripada senarai panjang pantai yang memenangi anugerah, Pedalaman lama purba, ke tapak warisan dunia, wilayah Australia Barat yang luas akan dengan mudah memenuhi keinginan anda untuk melancong dan tempat pengembaraan. Dengan begitu banyak untuk dilihat dan banyak lagi untuk ditemui, seseorang tidak boleh benar-benar kehabisan pengalaman ajaib yang ditawarkan oleh Australia Barat.

Untuk butiran lanjut dan inspirasi destinasi untuk ekspedisi menarik anda, pergi ke laman web Tourism Western Australia di https://www.westernaustralia.com.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Andra The Backbone | 8

Andra & The Backbone Bakal Bikin Konsert ‘Sempurna di Kuala Lumpur’ 

Siti Nurhaliza 1 | 9

Siti Nurhaliza Risau Terkenang Keadaan Anak Angkat di Palestin