in , ,

Pengalaman Budiey Guna Samsung Galaxy S24 Plus Selepas Satu Bulan

Setelah satu bulan menggunakan Samsung Galaxy S24 Plus, Budiey memiliki beberapa pengalaman positif yang ingin Budiey kongsikan kepada semua pembaca!

Budiey boleh katakan, pengalaman menggunakan Samsung Galaxy S24 Plus setelah satu bulan sangat memuaskan hati. Telefon pintar ini memenuhi banyak keperluan Budiey dalam memudah dan mempercepatkan hal kerja sebagai content creator kerana ciri kamera, reka bentuk, dan ciri serta specs tambahan yang sangat berguna.

Meskipun Samsung Galaxy S24 baru dilancarkan pada bulan Januari, Budiey kira sudah menjadi pertimbangan untuk para pengulas menjadi salah satu telefon pintar Android terbaik pada tahun 2024. Rasanya tiada telefon pintar lain dapat menandinginya lagi setakat ini.

(L-R) Liew Kian Meng (Vice President and Head of Mobile eXperience Business, Samsung Malaysia Electronics), Denny Kim (President, Samsung Malaysia Electronics), Kevin Kim (Business Director of Mobile eXperience Business, Samsung Malaysia Electronics)

Telefon pintar ini memiliki ciri yang lengkap dan siap untuk masa depan. Meskipun Budiey memberikan gelaran “Terbaik Secara Keseluruhan” untuk model Ultra, yang menawarkan ciri terbaru dan terbaik dari Samsung Galaxy, tahun ini saya harus berfikir dua kali.

Ini kerana Galaxy S24 plus sudah cukup cemerlang dari segi memudahkan kerja! Ya, kalau anda kekurangan bajet untuk membeli versi Ultra, apa kata korang hanya menjjmatkan wang saku dengan hanya membeli S24 plus sahaja! Ya, dah cukup baik dah!

Kerana dengan harga RM1600 lebih rendah daripada saudaranya yang ultra-premium tu, Galaxy S24 Plus ternyata lebih kemas daripada sebelumnya, dengan ciri Galaxy AI yang serupa dan peningkatan pada kawasan penting seperti ketahanan bateri dan kualiti paparan.

Wow! Samsung Galaxy S24+ Dah Ada Teknologi AI, Ini Pandang Pertama Budiey

Budiey telah menggunakan model Galaxy S24 plus selama sebulan. Dari pagi hingga malam, saya menggunakan telefon seperti biasa dengan penekanan pada ciri-ciri baru yang paling berguna. Saya juga mengambil lebih banyak foto dan video daripada biasanya untuk melihat adakah perbezaan yang ketara dari model S23 tahun lalu, walaupun spesifikasi kameranya pada dasarnya sama sahaja.

Sudah tentu, ujian juga melibatkan ciri Galaxy AI baru, seperti menjalankan Live Translate dan Text Call dengan rakan dan keluarga yang bercakap dalam beberapa bahasa lain seperti Bahasa Cina dan Korea, memperbaiki gambar dengan Generative Edit, dan meneroka cara praktikal lain di mana telefon baru ini dapat meningkatkan kehidupan kita.

Setelah menggunakan selama sebulan, ini dia kelebihan Utama Samsung Galaxy S24 plus:

Reka Bentuk

Reka bentuk yang lebih kemas dan terasa lebih elegan: Baik telefon Galaxy S24 standard mahupun Plus tahun ini kelihatan sangat mirip dengan iPhone 15, dengan tepi yang rata, bingkai yang simetri, dan paparan kunci OneUI baru yang sentiasa aktif yang terasa seperti iOS 17. Bahkan, pita antena di sisi telefon hampir sama.

ULASAN SAMSUNG S24

Kecerahan Skrin

Kecerahan 2,600 nit sebahagian besar bagus: Salah satu peningkatan yang lebih signifikan pada siri Galaxy S24 plus adalah paparan 2,600 nit, ciri yang dapat dimanfaatkan baik oleh pengguna biasa maupun pengguna berat. Baik semasa Budiey berjalan-jalan di jalan-jalan sekitar Kuala Lumpur atau menguji kamera telefon di luar ruangan, saya tidak pernah merasa harus mengecilkan mata untuk melihat atau merasa bahwa pengaturan kecerahan adaptif dimatikan. Telefon ini juga dapat diredupkan dengan baik, saya melihat penggeser panel cepat berubah dari terang yang terlihat menjadi sangat gelap.

Ulasan Samsung Galaxy S24+, Apa Korang Boleh Buat Dengan Galaxy AI?

Kamera Yang Handal

Sistem kamera yang handal: Jika saya harus menggambarkan sistem kamera Samsung Galaxy S24 plus dengan satu kata, itu adalah “handal.” Susunan kamera triple pada kedua model standard dan Plus hampir sama dengan siri S23 tahun lalu, yang berarti Anda masih mendapatkan kamera utama 50MP yang fantastik, telefoto 10MP 3x, dan ultra-wide 12MP. Namun, Galaxy S24 kini menggunakan ProVisual Engine baru yang, menurut Samsung, membantu telefon lebih baik dalam membezakan subjek dari latar belakang, mereproduksi warna, dan mengurangkan gegaran dan kabur dalam foto.

Keselamatan

Tujuh tahun kemas kini sistem operasi dan keselamatan: Ini adalah perkara besar, kerana tidak hanya Samsung menyamai komitmen Google terhadap kemas kini sistem operasi Android dan keselamatan, tetapi juga melakukannya semasa menggunakan sistem on a chip (SoC) dari pihak ketiga, iaitu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Ini bermakna, Samsung harus bekerja sama dengan Qualcomm untuk memenuhi tujuh tahun sokongan perisian perangkatnya, sesuatu yang belum pernah dilakukan sebelumnya.

Siri Samsung Galaxy S24

Ciri Galaxy AI yang praktikal

Sesuatu yang besar dengan telefon S24 baru adalah ciri Galaxy AI on-device dan berbasis cloud dari Samsung, yang menggunakan model Gemini dan Imagen 2 dari Google. Ada beberapa alat yang terintegrasi dengan lancar di perkhidmatan popular seperti Pesan, Galeri, dan Telefon, jadi berikut adalah senarai tier saya dari yang terbaik, dari yang berguna hingga yang hanya menyenangkan untuk digunakan.

  • Circle to Search: Menjawab pertanyaan tentang apa yang ada di layar Anda tidak pernah semudah ini sebab ada ciri Circle to Search. Misalnya, ketika Budiey mencari baju baru, Circle to Search menampilkan opsi yang lebih murah untuk produk yang sama dalam waktu kurang dari 10 saat sahaja.
  • Ciri terjemahan: Budiey berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, jadi saya sangat tertarik ketika Samsung pertama kali memperkenalkan ciri terjemahan baru ini. Meskipun alat seperti Live Translate, Keyboard Translation, dan Interpreter berfungsi dengan sangat baik untuk saya, ada saat-saat ketika kata-kata boleh salah diinterpretasikan atau diabaikan oleh AI. Namun, apa yang AI lakukan dengan baik adalah mengucapkan pesan terjemahan dengan cara yang terdengar secara natural.
galaxy s24 ultra_use case visual_circle to search_2p_rgb_231215 MY (1)

Penutup

Secara kesimpulannya, selepas satu bulan menggunakan Samsung Galaxy S24 Plus, Budiey dapat perhatikan dengan jelas bahawa telefon ini telah melebihi harapan saya dengan cemerlang sekali. Dari prestasi prosessor yang pantas hingga kualiti kamera yang menakjubkan, serta reka bentuk yang elegan dan ergonomik, Galaxy S24 Plus telah memberikan pengalaman pengguna yang hebat.

Tidak hanya itu, ciri tambahan yang berguna dan sokongan pelanggan yang baik dari Samsung turut menambah nilai positif kepada pengalaman Budiey. Dengan demikian, saya dengan yakin merekomendasikan Samsung Galaxy S24 Plus kepada sesiapa yang mencari telefon pintar berkualiti tinggi dan berbagai ciri.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Bakal Bergelar Ahli Politik, Once Mekel Pastikan Konsert Trio Terhebat Sukses

Meiska Adinda Mensajikan Lagu Dursila Untuk OST Drama Malang Si Puteri