in

Pelan Tindakan Pembangunan Industri Muzik 2011

PELAN TINDAKAN

Kuala Lumpur (Khamis, 16hb Disember 2010) – Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) hari ini memperkenalkan Pelan Pelan Tindakan Pembangunan Industri Muzik bagi tujuan mengembalikan keceriaan dan keunggulan kepada industri muzik tempatan.

Norman Abdul Halim, Pengerusi baru RIM untuk tempoh 2010-2012, mengumumkan pelan tersebut, yang mempunyai beberapa komponen, seperti berikut:

“Berdasarkan kajian/ramalan pihak PriceWaterhouseCoopers, pada tahun 2011 perbelanjaan digital ke atas produk akan melebihi perbelanjaan ke atas produk fizikal dan akan menjadi 70 peratus daripada jumlah perbelanjaan untuk rakaman muzik pada tahun 2014 (RM110 juta).

Tambahan kepada perkhidmatan-perkhidmatan baru, kemajuan dalam penyebaran jalurlebar (‘broadband penetration’), perkembangan dalam peluang mendapat internet berkelajuan tinggi (‘high speed internet access’) serta peningkatan dalam penyebaran telephone bijak (‘smartphone’) akan mempengaruhi perbelanjaan untuk produk muzik digital.

Perbelanjaan untuk produk muzik digital di Malaysia juga akan dibantu oleh pindaan kepada Akta Hakcipta (Liabiliti Pembekal Internet dan Peraturan Amaran 3 Kali/’ISP Liability and 3 Strikes Rule’) yang telah dikemukakan di Parlimen semalam.

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK (AIM)
Kami telah menganjurkan Anugerah Industri Muzik, lebih dikenali sebagai Anugerah AIM sejak 17 tahun yang lalu. Dihakimi oleh panel juri professional, AIM memberi penghormatan kepada bakat-bakat tempatan dan memberi pengiktirafan yang sepatutnya kepada para artis, penerbit dan semua yang terlibat di dalam pengeluaran rakaman muzik setiap tahun.

Mengimbas kembali 17 Anugerah AIM yang lepas, kami telah mengalami masa yang baik dan buruk serta kritikan dan juga puji-pujian. Walaupun dengan adanya forum AIM untuk berbincang dan bertukar-tukar pendapat serta buah fikiran, yang mana membawa kepada peluang untuk memperbaiki kualiti Anugerah AIM, kami sedar bahawa Anugerah AIM belum memenuhi secukupnya keperluan perubahan masa.

Oleh yang demikian, Majlis RIM telah mengambil langkah berani untuk menunda pementasan AIM 2011 agar ia boleh dikemaskinikan dan jenamanya boleh diperbaharui supaya masih relevan kepada penonton Malaysia.

Berkaitan dengan ini, kami dengan sukacitanya ingin mengumumkan ASTRO sebagai Penyiar rasmi baru AIM dan AIM 2011 akan diadakan dalam bulan Oktober/November 2011. Tempoh kelayakan pencalonan adalah selama satu setengah tahun (iaitu dari 1 Januari 2010 sehingga 30 Jun 2011) bagi memastikan ahli-ahli RIM yang menerbitkan album-album baru sepanjang tahun 2010 akan berkesempatan untuk menyerahkan album-album mereka untuk pencalonan. Ini akan disusuli dengan tempoh kelayakan Julai-Jun.

Perkara-perkara lain yang juga akan dikemaskini dan dijadikan lebih telus adalah kriteria bagi penghakiman dan pemilihan hos, pengacara dan penyanyi yang akan membuat persembahan di AIM, yang mana kami berharap mampu menarik minat nama-nama antarabangsa.

Bermula tahun 2012, RIM akan menganjurkan AIM dalam bahasa Inggeris, Cina dan Tamil bagi memenuhi keperluan segmen-segmen pasaran yang lain menurut bahasa di Malaysia.

PERSEMBAHAN CARTA
Kami bercadang untuk menghidupkan semula Persembahan Carta RIM (‘RIM Chart Show’) yang amat dikenali pada tahun 80an/90an tetapi di dalam format baru untuk mengiktiraf jualan muzik digital berlandaskan jualan mingguan 20 lagu digital terlaris (‘weekly Top 20 Digital Sales’) di Malaysia’ dan dibahagikan kepada 4 program yang berlangsung selama 30 minit mengikut 4 segmen pasaran:

Melayu – termasuk artis Malaysia dan Indonesia; Inggeris- termasuk artis “urban” tempatan dan antarabangsa; Cina – termasuk artis tempatan dan negara-negara Cina; dan India – termasuk artis tempatan dan juga dari India.

Persembahan Carta ini akan disertakan dengan temuramah bersama artis, video muzik dan juga liputan pertunjukan-pertunjukan. Ianya juga akan menyiarkan ID kandungan digital (‘digital content ID’) bagi 20 lagu-lagu terlaris dan juga lagu-lagu baru di dalam segmen-segmen pasaran berbeza. Kami merancang untuk memulakan Persembahan Carta yang pertama di dalam segmen Melayu pada bulan April tahun hadapan.

PERSEMBAHAN PAMERAN SIRI SAYA CINTA MUSIC
Berkaitan dengan Persembahan Carta ini, terdapat juga persembahan music secara langsung (“live music showcases”) seperti “Pujaan 10 Nescafe” dari masa dahulu, yang mana akan mempamerkan bakat 20 artis terlaris daripada Persembahan Carta RIM dan juga artis-artis yang mempunyai lagu baru. Ini akan memberikan peluang kepada peminat-peminat menyaksikan artis-artis kesayangan mereka membuat pertunjukan secara langsung dan juga berinteraksi bersama mereka.

Kami berharap siri persembahan ini akan mendapat liputan secara langsung serta memberi peluang kepada penonton melawat gerai-gerai para penaja dan juga ahli-ahli syarikat rakaman kami.

FORUMUZIK
RIM juga berharap untuk menganjurkan Forum tahunan yang akan mengupayakan ahli- ahli RIM dan rakan kongsi industri muzik yang lain seperti penyiar, rakan kongsi pengedaran digital dan penaja untuk melibatkan diri dalam perbincangan di atas pentas/platform intelektual dan menggalakkan bakat baru dan sedia-ada untuk membolehkan mereka mencapai peringkat yang lebih tinggi di dalam karier muzik mereka dan akhirnya meningkatkan tahap industri muzik Malaysia.

Forum ini akan menampilkan tokoh tempatan, serantau dan antarabangsa yang terkemuka di dalam industri media dan hiburan.

PROGRAM TAHUNAN 2011-2012
Untuk tahun 2011, kami akan mengadakan Persembahan Carta bulanan bermula dari bulan April diikuti oleh Persembahan Pameran Muzik (‘Music Showcase’) setiap bulan untuk 3 bulan dari bulan Mei dan AIM pada bulan October/November

Untuk tahun 2012 pula, kami akan mengadakan Persembahan Carta setiap bulan, AIM Tamil pada bulan March, Forumuzik pada bulan April, Persembahan Pameran Muzik dari bulan Mei hingga Julai, AIM Cina pada bulan Mei, AIM Inggeris pada bulan Julai sebelum AIM Melayu pada bulan October/November.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, utusan daripada pihak industry muzik dipandang suram: kita berbincang tentang kejatuhan penjualan produk fizikal, jualan digital yang tidak seimbang, tahap cetakrompak yang tinggi dan kekurangan sokongan daripada rakan industri muzik.

Saya sukacita mengumumkan bahawa sudah terdapat tanda-tanda perubahan positif. Usaha-usaha RIM untuk membantu industri muzik kelihatan berjaya dengan peningkatan jualan digital dan pendapatan persembahan walaupun terdapat penurunan dari segi jualan fizikal. Pada tahun 2011, kami berharap untuk melihat industri muzik lebih mantap dan bertenaga.

Seperti yang anda lihat, ini merupakan satu permulaan di dekad baru untuk industri muzik dengan banyak acara menarik dan program dibariskan. Kami amat berharap untuk sokongan anda semua untuk membantu membangunkan bakat tempatan kami di mana saya percaya daripada banyak daripada mereka boleh mencapai pengiktirafan antarabangsa.”

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Mohamad Azizulhakim Juara Detik Bersama Handycam

Drama Bersiri Popular Korea He’s Beautiful di 8TV