Nilai Hidup Masyarakat Melayu Perlu Dicontohi Dalam Pensil

Pensil, filem realiti yang menekankan nilai-nilai positif yang perlu dimiliki oleh seseorang individu untuk mencapai kebahagian di dunai dan di akhirat.

Menurut M.Subash, iaitu pengarah, pelakon, penulis skrip dan pencipta lagu tema filem ini berpendapat, Malaysia akan menjadi sebuah Negara yang lebih disanjungi jika Bangsa Melayu dapat kembali kepada nilai-nilai hidup yang asal. Beliau berpendapat Bangsa India dan Cina juga harus mengaplikasikan nilai-nilai dan norma hidup masyarakat Melayu untuk menghasilkan nilai hidup yang lebih “Malaysia”.

Oleh kerana peratusan penduduk Melayu adalah yang tertinggi di Negara ini, adalah tidak salah untuk bangsa lain mengambil yang positif dari Bangsa Melayu dan belajar hidup ‘majmuk’ -katanya.

Beliau juga merasakan budaya barat tidak perlu diagung-agungkan sehingga boleh mencatatkan cara hidup rakyat Malaysia

Menurut beliau, filem Pensil sedikit sebanyak ingin memaparkan cara hidup Bangsa Malaysia dan sekali gus dapat memberi kesedaran akan keunikan Bangsa Malaysia itu sendiri.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Cuba Teka Beg Transperant Siapa?

Father’s Day Concert Sweet Charity di PWTC