in , , ,

Netflix Bakal Siar Dokumentari K-pop Pertama Berjudul BLACKPINK: LIGHT UP THE SKY

Netflix mengumumkan dokumentari K-pop pertama mereka, BLACKPINK: Light Up the Sky, yang memaparkan perjalanan karier sekumpulan gadis bintang empat Korea Selatan, BLACKPINK yang telah mencipta satu fenomena global yang memecah rekod.

Diarahkan oleh Caroline Suh, yang pernah menjadi pengarah sebuah dokumentari Netflix Salt Fat Acid Heat, dan dihasilkan oleh RadicalMedia, filem ini merangkumi wawancara dan temubual eksklusif dengan diselitkan rakaman anggota BLACKPINK iaitu Jisoo, Jennie, Rosé dan Lisa yang belum pernah dilihat sebelumnya, dari hari pertama mereka melangkah ke global sensasi sehinggalah kejayaan yang mereka kecapi dan populariti yang mereka ada sekarang.

Tidak dinafikan, kebangkitan kumpulan itu dalam industri muzik dunia terlalu luar biasa fenomenanya. Diperkenal pada 2016, pencapaian kumpulan dianggotai Jisoo, Jennie, Rose dan Lisa itu juga sangat membanggakan.

Penonton akan melihat proses rakaman album sulung dari kumpulan paling top ini, yang menggambarkan tahap semangat mereka yang tinggi untuk menjadi sebuah kumpulan idola K-pop, dan mempamerkan bakat luar biasa setiap ahli yang apabila digabungkan, menghasilkan DNA BLACKPINK yang unik.

Blackpink_ Light Up The Sky

Bagaimanapun, menerusi dokumentari terbabit, banyak sedutan yang tidak pernah dilihat bakal didedahkan. Ia termasuk kehidupan seharian mereka di lokasi kediaman selain peristiwa sebenar yang berlaku sewaktu mereka berada di belakang pentas.

“Fenomena K-pop telah melanda dunia dan BLACKPINK boleh dikatakan menjadi kumpulan gadis yang paling dikenali dan paling terkenal di dunia.”

– Adam Del Deo, Ciri Dokumentari VP.

Filem ini berakhir dengan persembahan Coachella 2019 yang bersejarah, di mana BLACKPINK adalah kumpulan gadis K-pop pertama yang mengambil pentas Coachella. Sangat wow, peminat BLACKPINK kenalah tonton.

Menurut Naib Presiden Dokumentari Rencana Netflix, Adam Del Deo, kumpulan itu semestinya paling layak dipilih untuk projek sulung terbabit disebabkan fenomena yang dicetuskan sebagai kumpulan wanita paling berpengaruh saat ini.

“Hubungan pengarah Caroline Suh dengan Jisoo, Jennie, Rosé, dan Lisa menawarkan momen berharga dan kejujuran yang dipamerkan ​​menjadikan penonton akan merasa cukup dekat dengan bintang kesayangan mereka.

Paparan kehidupan yang sebenar serta dedikasi dan persiapan yang cukup memenatkan bagi setiap anggota meletakkan dalam setiap lagu hit, sejarah -membuat persembahan dan lawatan arena habis terjual.

Kami gembira dapat menyampaikan kisah mereka kepada peminat mereka di seluruh dunia. “

– Naib Presiden Dokumentari Rencana Netflix, Adam Del Deo

“Kami tidak sabar untuk berkongsi kisah peribadi kami dengan Blinks di seluruh dunia melalui Netflix!”

“Kami berharap filem ini akan memberikan kegembiraan dan cahaya kepada penonton, dan mereka akan menikmati melihat perjalanan kami bersama di layar sejak empat tahun terakhir.”

– BLACKPINK

Dokumentari Netflix diarahkan oleh Caroline Suh, dihasilkan oleh Cara Mones dan eksekutif yang dihasilkan oleh Jon Kamen, David Sirulnick dan Zara Duffy di RadicalMedia.

Pengarah Caroline adalah pembikin filem dokumentari terkenal yang banyak menghasilkan projek untuk filem, TV dan komersial. Selain Netflix, hasil kerjanya turut ditayangkan di CNN Films, Sundance Channel, PBS, Epix, A & E, History Channel dan lain-lain.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Mira Filzah Nikah | 16

Ucapan Terbaik Dari Ibu Mira Filzah Tentang Erti Rumahtangga Yang Sempurna

Tim Cook | 17

Dibina Atas Permukaan Air, Apple Store Marina Bay Sands Bakal Dibuka 10 September