in ,

Mufti Pandang Serius Kenyataan Sajat Mahu Keluar Islam & Artis Mengaku Bangga Jadi Pondan

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (PMWP) memandang serius kenyataan usahawan Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat yang mendakwa berniat menukar agama setelah berkonflik dengan pihak jabatan agama di sebuah negeri.

Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Luqman Abdullah berkata kenyataan kontroversi itu dilihat memberikan kesan yang mendalam terhadap umat Islam di negara ini.

Beliau berkata segelintir masyarakat mula berasa keliru dengan beranggapan bahawa perbuatan tersebut adalah normal serta tidak menyalahi agama, sekali gus dibimbangi akan membuka pintu-pintu keburukan yang lain.

“Sehubungan itu, pihak PMWP ingin menasihati seluruh umat Islam di negara ini supaya sentiasa memelihara maruah diri masing-masing terutamanya dengan berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan kepada umum,” katanya dalam sebuah kenyataan.

Luqman turut menzahirkan rasa bimbang terhadap pengakuan seorang artis yang mendakwa dirinya merupakan seorang transgender dan tanpa segan silu menzahirkan rasa bangga menjadi seorang pondan.

Sehubungan itu, PMWP mengingatkan umat Islam di negara ini agar menghormati Perlembagaan serta undang-undang khususnya yang berkaitan dengan jenayah syariah.

*Sumber: Astro Awani

Rata-rata menyatakan isu tersebut agak besar dan tidak boleh dibuat main. Dalam pada itu, Syed Mohd Bakri juga turut tampil memberikan nasihat terhadap Nur Sajat. Menurut Syed, dalam isu yang membelengu Sajat beberapa minggu ini, dia tidak boleh menyalahkan sesiapa sebaliknya cuba memperbetulkan diri sendiri.

“Saya rasa Sajat kena salahkan diri sendiri yang semakin hari, semakin hanyut dengan kemewahan yang dimiliki serta dunia khayalan ciptaannya yang telah menipu daya dirinya,” kata Syed yang juga merupakan bekas peserta sebuah rancangan realiti berbentuk dakwah. 

Walaupun menerima pelbagai kecaman terhadap isu terbabit, segelintir warganet tetap mendoakan agar Sajat diberikan hidayah dan petunjuk. 

Menteri Agama Warning Sajat, Mufti Penang Pula Harap Sajat Bertaubat

Memang sesuatu yang amat mengejutkan apabila secara selamba, Nur Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad meluahkan keinginan untuk keluar dari agama.

Video berkenaan menunjukkan Sajat menyatakan dia ada membuat kajian agama lain dan berhasrat menukar agama.

Isu ini amatlah besar dan akhirnya Menteri di Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Agama iaitu Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri tampil memberi kenyataan.

Dr Zulkifli yang juga bekas mufti wilayah telah memberi satu amaran keras kepada mereka yang dengan sengaja atau bergurau serta persendakan mahu tukar agama. Ini memang satu perkara yang dipandang serius.

“Bukan saja saudara Sajat, tapi kepada semua orang. Menyebut kalimah untuk keluar Islam atau tukar agama ni bukanlah satu kalimah yang boleh kita buat gurauan atau main-main.”

“Kita perlu rasa mulia apabila kita menganuti agama Islam dengan syahadah yang kita lafazkan, dan ikrar yang kita telah janji dan kotakan.”

“Perkara ini patut kita pandang serius kerana ianya merupakan antara tunjang kepada agama ini.”

Sementara itu, Mufti Pulau Pinang iaitu Datuk Seri Dr Wan Salim pula menyeru Sajat untuk kembali ke pangkal jalan dan ke fitrah asalnya iaitu seorang lelaki.

“Tanpa panduan akal dan agama, maka seseorang akan terpesong dan boleh memudaratkan diri sendiri serta orang lain.”

“Menyimpang daripada fitrah asal hanya menyukarkan diri sendiri dan tak akan memberi kebahagiaan.”

“Kembali pada fitrah dirinya sebenar sebagai seorang lelaki bukan wanita atau khunsa dan bertaubatlah kepada Allah sementara sempat.”

“Kalau terlalu ikut hati nanti pasti anda akan menyesal dan akan terima akibat. Agama Islam dan umatnya tak rugi apa-apa dari tindakan anda yang tak bijak ini.”

“Sila kasihani diri anda sendiri. Hidup dunia hanya sementara dan kita akan pergi ke alam yang kekal abadi. Sekian sahaja nasihat saya dari seorang tua, semoga bermanfaat untuk Nur Sajat.”

Itulah nasihat mufti Penang kepada Nur Sajat, semoga bertaubatlah wahai Muhammad Sajjad.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Henry Golding | 17

Pawagam Dibuka Mulai Jumaat Ini, Pengusaha Pawagam Tarik Nafas Lega

Sharifah Sakinah | 18

Sharifah Sakinah Selamat Bertunang dengan Michael Hansen, Nikah Serba Ringkas