in ,

Maya Karin Luah Rasa Simpati Nasib Rakyat Palestin

Aktres Maya Karin berharap agar negara-negara Islam di seluruh dunia bergabung dan melakukan sesuatu bagi menghentikan serangan udara yang dilakukan tentera Israel di wilayah Gaza, Palestin.

Maya atau nama sebenarnya Maya Karin Roelcke, 35, berkata, walaupun dia tahu ramai yang begitu prihatin terhadap kejadian tersebut tetapi dengan hanya berdoa atau mengumpul dana untuk disumbangkan kepada mangsa-mangsa perang sahaja tidak mencukupi.

“Saya antara sebahagian daripada masyarakat lain yang sangat geram dengan tindakan Israel. Benar, kita marah, simpati berdoa dan mengumpul dana sahaja. Tetapi adakah itu mencukupi?

“Adakah ia dapat menghentikan peperangan itu? Sampai bila kita hanya mahu berdoa sahaja? Kalau betul umat Islam di dunia ini mahukan perubahan, kita harus melakukan sesuatu.

“Kumpul seluruh umat Islam di negara ini dan bertindaklah,” katanya kepada mStar Online.

Tambah Maya, dia sedih apabila melihat banyak negara Islam yang tidak mampu berbuat apa-apa untuk cuba membantu masyarakat Palestin.

Sehingga kini, puluhan rakyat Palestin terkorban gara-gara serangan tentera Israel dalam Operasi Perlindungan Sempadan di Semenanjung Gaza sejak awal Ramadan lalu.

Tentera Israel melancarkan serangan roket bertubi-tubi ke Gaza yang turut mengakibatkan ratusan penduduk yang lain cedera.

Sementara itu, Maya berkata, serangan yang berlaku di Gaza turut membuatkan dia tidak tenang kerana memikirkan nasib penduduk di negara itu.

“Bayangkan, saya nyaris menaikkan status di Twitter mahu mengatakan kebahagiaan saya dirampas gara-gara isu serangan tentera Israel itu.

“Dalam pada mahu menyambut kemenangan Jerman yang berjaya menewaskan Brazil sebanyak 7-1, tiba-tiba saya melihat pula banyak gambar mangsa serangan di Gaza yang dimuatnaik di laman sosial membuatkan saya hampir-hampir menangis,” ujarnya.

Sumber: Mstar Online

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

USHER Make Triumphant Return To MTV & VMA Stage

Astro Siar 115 Program Terbaik Sempena Aidilfitri