in ,

Terjerat Dek Kerana Mulut Manis Dalam Telemovie MANIS-MANIS MULUT

Janji-janji dan mulut manis adalah senjata yang paling bahaya dan licik untuk memperdaya seseorang tidak kira ianya diucapkan oleh seorang wanita mahupun lelaki. Begitulah kisah yang berlaku dalam diri Badrul lakonan Azhar Sulaiman dalam telemovie “Mulut-Mulut Manis”, menemui penonton pada 8 April ini, pukul 10.05 pagi, menerusi slot Panggung Ahad.

Poster Manis-Manis Mulut

Terjerat Dek Kerana Mulut Manis Dalam Telemovie “Manis-Manis Mulut” Di TV1

Tersepit untuk cuba memenuhi tuntutan kedua-dua isterinya yang pada mulanya aman bahagia bermadu namun kemudiannya berubah jadi saling berbalah. Badrul cuba untuk menambah pendapatan keluarga dengan mencari kerja sampingan. Dia sedar pendapatannya sebagai penceramah dan pakar jualan di sebuah syarikat jualan langsung atau MLM bukanlah banyak mana. Justeru dia terpaksa mencari jalan memuaskan hati kedua-dua isterinya. Apatah lagi mereka sering mempertikaikan kelakuan Badrul yang tidak berlaku adil kepada mereka. Badrul mula pening kepala.

Jadi Badrul mula mencari jalan untuk menambah pendapatannya. Dia secara senyap terpaksa memberi ceramah jualan di sebuah syarikat yang menjadi pesaing kepada syarikatnya sekarang. Kehebatan Badrul telah lama diketahui oleh Salim, juga seorang pengusaha syarikat jualan langsung. Jadi, untuk memenuhi kehendak kedua-dua isterinya, Badrul terpaksa berulang alik antara kedua-dua syarikat itu.

Oleh kerana terlalu sibuk dengan tugasan barunya, Badrul sering lewat pulang ke rumah. Masanya kini terlalu terhad untuk dibahagikan antara isterinya dan kerja. Ini menimbulkan kecurigaan di fikiran Rita dan Ima. Mereka telah berpakat untuk mengintip segala pergerakan Badrul bagi memastikan apa yang diberitahunya benar belaka. Kadang-kala Badrul diserang hendap oleh mereka sehingga membuatkan dirinya teramat marah dengan situasi yang dihadapinya.

Di dalam kebingungan ini, Badrul mendapat durian runtuh apabila Salim menawarkan jawatan lembaga pengarah syarikat, gaji tinggi dan mendapat saham syarikat 51% tanpa mengeluarkan modal. Dia begitu gembira lalu terus menerima tawaran itu tanpa berfikir panjang. Setelah menerima tawaran Salim, Badrul mula yakin yang hidupnya kembali indah seperti sebelum ini dengan pendapatannya yang bertambah. Dia mula mencari rumah untuk menempatkan isteri keduanya Ima. Dia berjumpa dengan seorang ejen hartanah bernama Fida. Fida seorang yang cantik, bergaya dan pandai bercakap seperti Badrul juga. Badrul sungguh teruja dan tertarik dengan kecantikan dan keyakinan Fida.

Sejak pertemuan itu, Badrul banyak menghabiskan masa bersama Fida. Badrul mula angau memikirkan Fida. Fida pun melayan segala kerenah Badrul walaupun tahu dia berkemungkinan menjadi isteri ketiga. Badrul ajak Fida berkahwin tetapi sebelum sempat apa-apa berlaku, Rita dan Ima mengetahui rancangan Badrul lalu memulakan perang dan meminta cerai. Kawan Ima, Samy seorang peguam perceraian memberi nasihat kepada Ima supaya harta Badrul dibahagikan sama rata.

Badrul terkejut dengan desakan penceraian dan agihan harta dari isteri-isterinya. Dia tidak mahu hidup susah lagi dan tidak mahu hilang rumah yang baru dibeli melalui Fida. Fida memberi idea untuk meletakkan rumah baru itu di bawah namanya untuk sementara sehingga kemelut ini berakhir dan Badrul bersetuju.

Sesudah Badrul selesai bercerai dengan Rita dan Ima, dia dikejutkan di pejabatnya dengan surat daripada peguam yang menyatakan syarikat Salim sebenarnya menanggung hutang yang banyak. Badrul cuba menghubungi En Salim tapi tidak berjaya. Kini barulah Badrul sedar yang dia telah teraniaya oleh kata-kata manis Salim. Badrul akan diisytiharkan muflis jika tidak dapat membayar hutang syarikat. Sudah jatuh, ditimpa tangga pula.

Lalu bagaimanakah kesudahannya? Dapatkah Badrul mengembalikan kebahagiaan dalam keluarganya atau segalanya sudah jadi sia-sia belaka? Sasksikan kesudahan telemovie ini yang turut menampilkan Acong Sweetchild, Anita Baharom, Atie AF, Fathil Dani, Watie Sadali dan Atty Sulaiman.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

OPPO A71k Kini Boleh Dibeli Dengan Harga RM599

Sinopsis Filem ROH YANG TAK TERLIHAT