in , ,

Malam Pembukaan AIFFA 2023 Bawa Ekstravaganza Sinematik di Sarawak

Pesta & Anugerah Filem Antarabangsa ASEAN atau AIFFA 2023 Bakal Memaparkan Pawagam Asean Terbaik Selama Penganjuran Tiga Hari di Sarawak

Hari ini, tanggal 2 Ogos telah berlangsung Malam Pembukaan Festival & Anugerah Filem Antarabangsa ASEAN (AIFFA) di Old Courthouse Kuching, Sarawak dengan penuh kemeriahan serta simbolik.

AIFFA kembali lagi dengan membawa segala kegemilangannya ke bumi Sarawak yang cukup mempesonakan, untuk edisi keenamnya yang dinanti-nantikan oleh semua penggiat filem seluruh ASEAN.

Berlatarkan landskap yang mempesonakan dan warisan budaya yang kaya, AIFFA 2023 berjanji untuk menjadi ekstravaganza sinematik yang tidak dapat dilupakan yang meraikan pembikin filem dan filem terbaik dari seluruh rantau ASEAN.

AIFFA 2023 Menjanjikan Ekstravaganza Sinematik Terbaik di Sarawak

Terkenal dengan komitmennya untuk memupuk pertukaran budaya dan mengiktiraf pencapaian sinematik yang cemerlang di rantau ini, AIFFA berdiri sebagai mercu suar yang bersinar bagi pawagam ASEAN. Festival tiga hari itu terus memainkan peranan penting dalam mempromosikan kepelbagaian dan bakat pembikin filem ASEAN, dan edisi tahun ini tidak terkecuali.

MALAM PEMBUKAAN AIFFA 2023

AIFFA, yang diiktiraf sebagai salah satu festival filem paling terkemuka di rantau ini, berdedikasi untuk meraikan kepelbagaian, bakat dan kreativiti pembikin filem ASEAN. AIFFA 2023 sangat teruja untuk memperkenalkan calon-calon untuk anugerah tahun ini, yang ditetapkan untuk memikat peminat pawagam dan orang dalam industri.

Di antara 120 penyertaan, panel juri AIFFA 2023 telah memilih dengan teliti senarai 34 filem cemerlang yang mewakili pencapaian sinematik terbaik rantau ini.

Bercakap mengenai filem yang disenarai pendek, Pengarah Festival AIFFA, Livan Tajang, menyatakan semangatnya, berkata, semua filem yang disenarai pendek menunjukkan kecemerlangan dan kekayaan penceritaan dalam industri filem ASEAN. Keupayaan filem-filem ini untuk meneroka tema kompleks dengan nuansa dan keaslian sedemikian adalah bukti bakat dan dedikasi yang luar biasa semua pengarah dan pasukan mereka.

MALAM PEMBUKAAN AIFFA 2023

Livan turut melahirkan rasa terujanya untuk menganjurkan AIFFA 2023 di Sarawak, dengan menyatakan,

“Keindahan dan kekayaan budaya Sarawak yang mempesonakan menjadikannya suasana yang sempurna untuk AIFFA 2023 untuk edisi keenam sejak 2013. Kami sangat teruja untuk mengalu-alukan pembikin filem dan peminat pawagam ke perayaan unik ini.
Pawagam ASEAN. Festival ini terus berkembang, dan kami berharap dapat menyaksikan bakat dan kreativiti yang besar yang dipamerkan daripada pembikin filem di seluruh rantau ini.”

– Livan Tajang
MALAM PEMBUKAAN AIFFA 2023

Tetamu Kehormat di Malam Pembukaan AIFFA 2023, YB Dato Sri Haji Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, dalam ucapannya berkata bahawa AIFFA 2023 akan menjadi acara besar, mengalu-alukan pelbagai pembikin filem, profesional industri, dan peminat pawagam dari seluruh pelusuk ASEAN dan seterusnya.

MALAM PEMBUKAAN AIFFA 2023

“Acara itu berlangsung di bandar raya Kuching, Sarawak yang menawan, terkenal dengan hutan hujan yang subur, tradisi yang meriah, dan layanan mesra.
Lokasi unik ini menyediakan pentas untuk pengalaman mengasyikkan yang meraikan bukan sahaja pawagam yang cemerlang tetapi juga permaidani budaya yang kaya di rantau ASEAN terutamanya sempena sambutan ulang tahun ke-60 Sarawak”.

– YB Dato Sri Haji Abdul Karim Rahman Hamzah
MALAM PEMBUKAAN AIFFA 2023

AIFFA 2023 akan menganjurkan tayangan filem percuma selama tiga hari bagi filem-filem yang disenarai pendek di Bangunan Mahkamah Lama yang ikonik dan juga akan menyertakan pelbagai acara menarik lain, termasuk perbincangan panel yang dianjurkan untuk 300 perwakilan dan orang ramai yang berminat dalam perniagaan filem.

MALAM PEMBUKAAN AIFFA 2023

AIFFA Biztalk dan kelas induk lakonan dua hari menawarkan peluang rangkaian, menyediakan platform untuk bertukar idea, menjalin kerjasama dan meneroka kemungkinan baharu dalam industri. Pameran dan ceramah filem merangkumi topik yang terdiri daripada penstriman kandungan, penulisan skrip, pembiayaan filem kepada wanita dalam industri kreatif juga akan diadakan dalam tempoh tiga hari.

Apabila jangkaan semakin meningkat untuk dua hari akan datang, peminat filem dan profesional industri sama-sama menantikan Majlis Anugerah AIFFA 2023 yang akan berlangsung pada 4 Ogos di Hotel Pullman. Di samping mengiktiraf pencapaian cemerlang dalam pelbagai kategori, majlis itu juga akan menobatkan pemenang anugerah “Filem Terbaik” berprestij, Anugerah “Inspirasi ASEAN” dan Anugerah “Pencapaian Sepanjang Hayat”.

MALAM PEMBUKAAN AIFFA 2023

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

AIFFA

Setelah Empat Tahun Selepas Pandemik, 10 Negara ASEAN Bersaing di AIFFA 2023

AIFFA

Setelah Ditapis Oleh Juri, Ini Senarai Pencalonan Akhir di AIFFA 2023