in ,

Lima Dokumentari Terbaik National Geographic Yang Korang Wajib Tonton!

Dunia manusia dan haiwan saling berhubung dan melengkapi antara satu sama lain. Ternyata kenyataan ini direalisasikan dalam dokumentari-dokumentari menarik yang disediakan Radio Televisyen Malaysia seminggu berturut-turut mengisi slot Special On 1, Pukul 7.00 Malam di TV1.

Saksikan tayangan dokumentari-dokumenatri terbaik National Geographic bermula tayangan Big Baboon House –Uprising (24 Februari), Man- Eater Of The Congo (25 Februari), Fish Frenzy (26 Februari), Ultimate Animal Countdown (Sex) (27 Februari) dan Second From Disaster – Black Hawk Down (28 Februari).

Menerusi doku Big Baboon House –Uprising, penonton di bawa ke sebuah tempat di Pringle Bay, Afrika Selatan yang dilanda masalah serangan sekumpulan besar babun yang memecah masuk ke dalam rumah dan menggeledah untuk mendapatkan makanan. Bagi mengatasi masalah ini, sepasukan saintis melancarkan satu eksperimen dengan menempatkan babun-babun tersebut dalam sebuah rumah besar untuk mengkaji tingkah laku babun yang jarang dilihat.

Lima Dokumentari Terbaik National Geographic

Saksikan aksi dan babak-babak mencemaskan dalam Man-Eater Of The Congo memaparkan kemalangan yang menggegarkan dunia sukan berkayak bila seorang ahli sukan kayak terkenal Hendri Coetzee telah diserang oleh buaya besar. Ketika itu kayakers Amerika Ben Stookesberry dan Chris Korbulic yang berada di tempat kejadian hanya mampu menyaksikan kejadian tersebut.

Kini, kedua-dua mangsa yang terselamat kembali ke tempat kejadian tragedi itu, dengan harapan untuk mengesan dan menangkap pemangsa berbahaya. Bergabung tenaga dengan pasukan pakar-pakar buaya, termasuk penangkap buaya Australia Matt Wright, mereka berperang dengan pertempuran air yang tinggi dan cuaca yang tidak menentu ketika mencari tanda-tanda buaya.

Lima Dokumentari Terbaik National Geographic

Peminat aktiviti memancing usah ketinggalan menyaksikan doku Fish Frenzy yang memaparkan Jose Wejebe seorang penjelajah dan kawannya pergi ke Mexico untuk mencari pelbagai jenis ikan yang jarang-jarang ditemui.

Liar, berbahaya atau hanya janggal, jantina haiwan adalah lebih daripada hanya membuat bayi. Nat Geo WILD dalam episod Ultimate Animal Countdown (Sex) menghimpunkan 10 jenis haiwan di dunia kerap mengadakan aktivit mengawan. Konsep Immaculate bukan mitos, satu haiwan di senarai ini sebenarnya boleh melahirkan tanpa rakan kongsi. Istilah kanibal mendapat makna baru apabila ia datang kepada kenyataan haiwan betina boleh makan haiwan jantan ketika proses mengawan. Dan apabila suhu meningkat, ular jantan keluar dari hibernasi selama lapan bulan dengan satu perkara dalam fikiran mereka: seks.

Second From Disaster – Black Hawk Down arahan Gareth Johnson pula berkongsi saat-saat mencemaskan ketika berlaku bencana yang mendedahkan bagaimana misi AS di Somalia dengan cepat bertukar dari serbuan untuk mencari dan menyelamat 18 tentera Amerika yang disahkan mati dan 73 lagi yang tercedera.

Saksikan lima dokumentari menarik ini hanya di TV1.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Shah Rukh Khan Ditemubual MAS di KLIA

Drama Bersiri Diari 3G Lakonan Yaya Maembong