in

Senarai Konsert Sepanjang 2016 di Orkestra Filharmonik Malaysia

Dewan Filharmonik PETRONAS (DFP) dan Orkestra Filharmonik Malaysia (atau Malaysian Philharmonic Orchestra – MPO) dengan bangganya melangkah ke musim konsert yang baru pada bulan September ini dengan menjanjikan muzik ekstravaganza melalui persembahan karya-karya agung dan variasi genre muzik oleh artis-artis terkemuka. Musim 2016/17 ini menyaksikan MPO kekal dengan matlamat asal untuk memberi hanya yang terbaik dalam muzik klasikal dan membawa seni ke peringkat yang lebih tinggi.

Ods_9283(Finalcover)_Crop

Orkestra Filharmonik Malaysia Meraikan Kedatangan Musim Konsert 2016/17!

Musim ini, kami dengan bangga mengalu-alukan kehadiran dua Konduktor Residen; Harish Shankar dan Naohisa Furusawa. Dikenali menerusi kepakaran mengendalikan persembahan yang mempersonakan, mereka diharap dapat memberi halatuju artistik dan inspirasi untuk membuka lembaran baru buat MPO.

Musim ini akan dimulai dengan MPO buat pertama kalinya mempersembahkan konsert bertemakan A Musical Journey In Anime dengan muzik ciptaan Joe Hisaishi. Beliau terkenal dengan penciptaan sejumlah 100 skor filem termasuk kolaborasi dengan Studio Ghibli. Saksikan kehebatan konsert ‘fusion’ muzik klasikal Jepun, Barat dan elektronik.

Dsc04216_Resize

Masih segar melalui konsert ‘tribute’ untuk kumpulan Queen pada musim yang lalu, MPO kembali, kali ini untuk kumpulan dari Ireland, U2, pada September 2016. U2 merupakan salah sebuah kumpulan rock yang terkenal yang telah mencatatkan jualan album sebanyak 150 juta keping dan ditempatkan dalam Rock And Roll Hall Of Fame. Brent Havens kembali ke DFP untuk memimpin MPO dalam konsert yanga akan menampilkan vokalis Brody Dolyniuk.

Salah sebuah kumpulan koir terkenal dunia, Choir of Clare College dari Universiti Cambridge, England, akan membuat persembahan debut bulan ini berkolaborasi dengan MPO dan konduktor Graham Ross.
MPO akan bersama-sama meraikan ulangtahun pemergian Shakespeare yang ke 400 tahun pada Oktober 2016 melalui konsert bertemakan If Music Be The Food Of Love: Celebrating Shakespeare, sebuah program yang diinspirasikan dari empat persembahan hebat Shakespeare. MPO juga akan mempersembahkan siri konsert The Brandenburg Concertos pada Mac 2017 yang akan melengkapkan kesemua enam ‘concerto’ ciptaan Bach.

Sebuah lagi program kemuncak musim ini ialah konsert bertemakan Symphonic Pink Floyd juga pada Mac 2017, sebuah lagi sajian yang bakal menyaksikan versatiliti MPO membawakan muzik rock melalui lagu-lagu dari album klasik kumpulan itu seperti Dark Side of the Moon dan The Wall.

Aubrey2

Matthias Goerne_Marcoborggreve

Peminat teater muzikal seharusnya tidak melepaskan peluang menyaksikan konsert bertemakan The Best Of Rodgers & Hammerstein pada Jun 2017 di mana MPO akan mempersembahkan muzik terbaik dari dua tokoh Broadway tersohor yang telah mencipta lagu untuk muzikal antaranya Oklahoma! dan South Pacific.

Musim ini juga bakal menyaksikan persembahan separa-produksi Mozart’s The Magic Flute pada Januari 2017, sebuah opera yang menampilkan muzik yang indah dan diserikan penampilan ramai penyanyi dan kumpulan Kuala Lumpur City Opera Chorus.

Musim ini bakal menyaksikan persembahan pertama MPO bersama artis-artis klasikal terkenal seperti pemain violin Nemanja Radulovic, pemain piano David Fray, pemain flute Andrea Oliva, pemain harp Leonard Jacome, penyanyi soprano Tamara Wilson, penyanyi baritone Matthias Goerne, dan penampilan konduktor Michael Woods, Carl St. Clair and Rossen Milanov.

Dalam pada itu, konduktor-konduktor ternama seperti Vladimir Ashkenazy, Yoel Gamzou, Gerard Salonga, Kolja Blacher, Gabor Takacs-Nagy, Roberto Abbado dan Guillaume Tournaire akan kembali untuk mempersonakan penonton dengan bakat seni unggul mereka. Pemain piano Tengku Irfan dan Stephen Hough juga bakal mempersonakan peminat-peminat muzik piano pada musim kali ini.

Orkestra Filharmonik Remaja Malaysia (Malaysian Philharmonic Youth Orchestra) akan terus mempamerkan kredibiliti dalam beberapa konsert termasuk sebuah persembahan bersama Singapore National Youth Orchestra pada Disember 2016 yang merupakan sebahagian dari Festival Orkestra Remaja (Youth Festival Orchestra).

Siri ‘Specials’ menyenaraikan konsert-konsert menarik yang menampilkan artis-artis tempatan; Hands Percussion (September 2016), kumpulan Akim & The Majistret (Februari 2017) dan konsert istimewa Aubrey Suwito & Friends With The MPO – A Celebration Of 30 Years In Music (Mei 2017) menampilkan vokalis Faizal Tahir, Dayang Nurfaizah, Jaclyn Victor dan Sean Ghazi.

Pemenang Grammy Ladysmith Black Mambazo kembali menggegarkan pentas DFP pada April 2017 setelah membuat persembahan sulung pada tahun 2002. Digelar ‘khazanah nasional Afrika Selatan’, ensembel ini cukup terkenal dengan paduan vokal yang harmoni, tarian yang menarik dan komunikasi pentas yang baik.

Pelancaran pakej konsert untuk pelanggan tetap DFP/MPO dijadualkan pada Sabtu, 30 Julai 2016. Penjualan tiket ‘single’ bermula pada jam 3.00 petang hari yang sama. Untuk menjadi pelanggan tetap kami, anda mesti membeli 5 tiket melalui 4 siri konsert (Classical, Specials, Pops dan Family Fun Day) dan akan mendapat potongan sebanyak 20%.

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Box Office di talian 03-23317007 atau email [email protected] Sila dapatkan brosur musim konsert terbaru ini di Box Office atau layari laman web www.mpo.com.my untuk memuat turun brosur.

Perayaan muzik musim kali ini tidak akan menjadi kenyataan tanpa sokongan Penaung kami, YABhg Tun Dr Siti Hasmah Haji Mohd Ali. ‘Penyumbang Utama’ MPO ialah PETRONAS.

MPO’s 2016/17 Season: Music that Moves You!

Tengku Irfan 2015 2_Resize

Andrea-Oliva

Tamara_Wilson_Publicity7

Nemanja Radulovic

Jaclyn Victor New 2015_Resize

Harish Shankar  Irene Zandel

Faizal Tahir 13653_Resize

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Shukri Yahaya | 15

Shukri Yahaya Lupa Diri Dalam Telemovie MUANAJAT TERHENTI

Peraduan Premiere With Budiey – Filem LIGHTS OUT