in , ,

Kenali YHB Sleepsalot, Penyanyi Rap Muda Yang Bakal Menyinar

Di kalangan ribuan bakat baharu serantau, sebutir bintang mula menyinar dari kejauhan. Menggunakan gelaran YHB Sleepsalot, anak kelahiran Singapura ini nampaknya bakal menggegar dunia muzik masa kini.

Dilahirkan pada 30 Ogos 2001, YHB mengakui bahawa permulaannya ke dalam dunia seni bertitik-tolak dari obsesinya terhadap bintang remaja popular, Justin Bieber dan lagu hit beliau ‘Baby’ semasa umurnya 12 tahun. Sejak itu dirinya kerap mengimpikan untuk menjadi seorang penghibur.

Ketika membesar, dia didedahkan dengan muzik persembahan ikon-ikon nyanyian tersohor dunia seperti bintang legenda Elvis Presley, Raja Pop Michael Jackson serta nama-nama lain termasuk Drake, Travis Scott dan juga kumpulan One Direction.  

Pengaruh muzik aneka warna ini telah menyemarakkan lagi cintanya terhadap dunia muzik.

Kenali Yhb Sleepsalot

Lantas sepanjang persekolahan menengahnya, dia mula mencipta lagu di dalam fikirannya dan akhirnya merakam sebuah lagu semasa berumur 17 tahun.

“Mencipta lagu tidak susah buat saya. Ia seperti minda pra-sedar saya yang mengambil alih dan saya hanya perlu menterjemahkan idea tersebut ke dalam lagu. Saya dapat cetusan ilham sedikit demi sedikit dan pada bila-bila waktu di mana sahaja. Jadi saya akan masukkan semua itu ke dalam nota saya dan saat idea tergendala seketika saya hanya perlu merujuk semula catatan saya dan kemudian ia menjadi seperti sebuah pintu penuh ilham,” kata YHB.

Tanpa disangka sedutan rakaman ringkas itu bakal mengubah kehidupannya kala ia mencuri perhatian dua bintang hip hop ternama iaitu ALYPH dan juga SonaOne melalui kuasa media sosial.

Pertemuan itu telah merealisasikan impiannya saat Def Jam Asia Tenggara memberikannya peluang dan menjadikannya salah seorang artis rakaman mereka.

Sejak itu, YHB tidak pernah menoleh ke belakang dan terus bersemangat untuk membuat perubahan dalam dunia muzik pop serta hip hop.

Kenali Yhb Sleepsalot

Mampu berbahasa Melayu dan Inggeris dengan lancar telah memberikannya kelebihan dalam menyampaikan muziknya kepada segmen pendengar yang lebih luas. Masa lapangnya yang dihabiskan dengan melukis, menonton siri drama bertema, dan bermain bola sepak juga menyumbang kepada keutuhan aliran seni di dalam dirinya.

Menyimpan hasrat untuk membawa seninya ke luar tanah dari pulau Singapura, YHB Sleepsalot nampaknya mempunyai semua kelengkapan yang diperlukan untuk bertarung di gelanggang seni persembahan.

Dianugerahkan dengan paras rupa yang kacak di samping suara yang merdu berserta bakat mencipta lagu dan lirik dengan baik, dunia pasti akan mengenali kehebatannya tidak lama lagi.

Kenali Yhb Sleepsalot

TENTANG YHB SLEEPSALOT

Penyanyi rap YHB Sleepsalot dikenali kerana kelainan suaranya dan konten media sosial yang unik. Didorong oleh minatnya untuk muzik dari usia muda, YHB Sleepsalot mula menulis lagu pada usia 13 tahun dan mula menghasilkan muzik original ketika berusia 16 tahun, menggunakan rentak yang dia temui di YouTube sambil belajar sendiri tentang produksi muzik. Segala penat lelahnya terbayar apabila lagunya “Karabujan” mendapat perhatian ikon Hip Hop di rantau ini, Sonaone dan ALYPH. Kemudian muncul “Terminal” dan “Blow Up”, yang meletakkan artis bebas ini pada ketika itu dalam senarai New Era Spotify: Senarai Lagu Hip Hop Asia.

Rapper muda ini pernah beraksi untuk persembahan pembukaan bagi artis terkemuka rantau ini antaranya MK K-Clique, Kidd Santhe, Tuju K-Clique.  Suaranya yang unik ditambah dengan diskografi yang versatile mendatangkan hasil apabila Def Jam South East Asia, Universal Music Singapura menawarkannya kontrak rakaman pada tahun 2020.

Kenali Yhb Sleepsalot

Lirik YHB Sleepsalot – Jatuh Boi ft Sona One

Written by YHB Sleepsalot, Sona One

Produced by RIIDEM & Flightsch

Lyrics (with English translation)

Apa guna lu nak borak kalau tkleh bikin sampai barang habis?

(What’s the point of you complaining if nothing is being done?)

Ada yang naik, ada yang da jatuh dari puncak manis

(There’s some who has rose up, some who has fallen from the very sweet peak)

Aku bangun takkan jatuh boy amaran ku

(When I wake up I don’t ever fall, that’s my warning)

Tak nak cari hidup cara bayang hantu

(I don’t want to live life as a shadow of a ghost)

Dia kata pandai kepala otak

(They claim to be smart, so show me)

Gua tak masuk campur dengan barang cam tu

(I don’t get involved with that kind of energy)

Tumpang lalu, flow ku gempak bumi  

(Excuse me, my flow is like an earthquake)

Itu shutdown, impian bussdown

(That’s a shutdown, dreaming of a bussdown)

Malam buta masih trapping dalam studio

(Late nights, i’m still trapping in the studio)

Hidup suka test, gua buat cam senonoh

(Life loves to test me, I live through it anyhow)

Gentle punya cakap jangan langgar salah force, yeah

(Gently speaking, don’t mess with the wrong force, yeah)

Petak gucci kain kafan ada sauce, yeah 

(Gucci logos, on my coffin there’s the sauce, yeah)

Mungkin aku lagi menarik  

(Maybe, i’m more exciting)

Jatuh boy aku bangon balik

(Fall boy, but I still stand back up)

Gua tak suka pandang kat cermin

Malas layan mamat tu

(I don’t like looking in the mirror, can’t be bothered with that guy)

And when they holla atcha man

Gua buat cam gua tak tahu

(And when they holla atcha man,

I leave them hanging)

Diorang nak check in the bank 

Gua ada check on my shoes

(They want checks in the bank,

I got checks on my shoes)

Sekarang gua orang lama

But barang semua baru

(Now I’m old news, but all my shit new)

Dah berapa lama, kali ku dah naik turun?

Rollercoaster pun dah boring

(For so long, I’ve seen ups and downs, rollercoasters now bore me)

Kalau gagal, takkan post up dekat story

(If I fail, I won’t post it on my stories)

Semua ku dah lihat, dari sini ke akhirat

(I’ve seen it all, from here til hereafter)

Apa guna lu nak borak kalau tkleh bikin sampai barang habis?

(What’s the point of you complaining if nothing is being done?)

Ada yang naik, ada yang da jatuh dari puncak manis

(There’s some who has rose up, some who has fallen from the very sweet peak)

Aku bangun takkan jatuh boy amaran ku

(When I wake up I don’t ever fall, that’s my warning)

Tak nak cari hidup cara bayang hantu

(I don’t want to live life as a shadow of a ghost)

Dia kata pandai kepala otak

(They claim to be smart, so show me)

Gua tak masuk campur dengan barang cam tu

(I don’t get involved with that kind of energy)

Aku bangun takkan jatuh boy amaran ku

(When I wake up I don’t ever fall, that’s my warning)

Tak nak cari hidup cara bayang hantu

(I don’t want to live life as a shadow of a ghost)

Dia kata pandai kepala otak

(They claim to be smart, so show me)

Gua tak masuk campur dengan barang cam tu

(I don’t get involved with that kind of energy)

Jatuh, jatuh, cam tu

(Fall, just like that)

Jatuh, jatuh, cam tu

(Fall, just like that)

Jatuh, jatuh, cam tu

(Fall, just like that)

Jatuh, jatuh, cam tu

(Fall, just like that)

TENTANG DEF JAM RECORDINGS SOUTH EAST ASIA

Def Jam telah tiba di Asia Tenggara secara rasmi. Hip hop telah wujud di Asia Tenggara sejak beberapa dekad, dan mengubah alur budayanya bersesuaian dengan konteks tempatan, namun syarikat rakaman gah ini adalah pemacu dan pembimbing yang diperlukan untuk membawa budaya ini ke aras yang lebih tinggi. Hip Hop Asia kini satu fenomena global dan sudah tiba masanya untuk kita  turut sama beraksi.

Def Jam Asia Tenggara meliputi Malaysia, Indonesia, Thailand, Philippines, Vietnam dan Singapura, dengan senarai artis seperti Joe Flizzow (MY), SonaOne (MY), Abubakarxli (MY), Yonnyboii (MY), SYA (MY), DABOYWAY (TH), Ziggarice (TH), A. Nayaka (ID), Rayi Putra (ID), MukaRakat (ID), Ben Utomo (ID), VVS Collective (PH), ALYPH (SG), ABANGSAPAU (SG), Yung Raja (SG), dan Fariz Jabba (SG).

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Aisha Retno | 18

Aisha Retno Ungkap Rintihan Menanti Jawapan Cinta Dalam NUKILANKU

Aina Abdul 2021 | 19

Aina Abdul Bakal Muncul Dalam Simply K-Pop CON-TOUR Siaran Arirang TV dari Korea Selatan