in ,

Kawalan Hakcipta di Malaysia Lemah?

Kawalan Hakcipta di Malaysia Lemah?

Selain dari itu, menurut penulis skrip filem Shhh…Dia Datang ini, satu perkara yang menjadi ‘igauan ngeri’ bagi penulis skrip di Malaysia ialah berkaitan isu hakcipta.

Menurutnya, walaupun ada langkah-langkah menentusahkan sesuatu karya milik individu, namun, apabila pihak terbabit menukar watak atau lokasi yang ada di dalam skrip itu pun, maka individu terbabit tidak boleh mengakui karya itu kepunyaannya.

Perkara seperti ini juga mendatangkan kesan negatif kepada kreativiti penulis skrip untuk berkarya. Bagi Martias sendiri, dia mengakui, banyak juga skrip yang dihasilkannya telah ‘diubahsuai’ oleh pihak tertentu.

Bila dibandingkan dengan Hollywood, kes-kes bajakan dilihat satu perbuatan tidak bermaruah. Mereka amay menghargai hasil kreativiti individu, mungkin kerana itu industri mereka dapat berkembang maju dan cukup profesional.

Bagi anak muda yang pernah menjadi ahli dalam panel skrip Finas ini, selepas menawan Nollywood, dia bercita-cita menjejaki kaki ke Sepanyol pula iaitu kerjasama dengan sebuah syarikat produksi di sana untuk menerbitkan sebuah filem berjudul ‘Malaysian Matador.’

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

ADIBAH NOOR, OGY, ZUL HUZAIMY DI SESI RAKAMAN “KECOH PETANG RAYA”

ROLLING LOVE LAKONAN JIRO WANG, TANG YU ZHE, GENIE ZHUO