in , ,

K-Town ‘Terbangkan’ Gelandangan Ke Korea Perkenal ‘All-You-Can-Eat’

Sempena kedatangan Ramadan, K-Town Korean BBQ (K-Town) meraikan warga gelandangan (homeless) apabila menjadikan mereka pelanggan terawal untuk menikmati hidangan “All-You-Can-Eat”.

Usaha yang dilakukan restoran K-Town ini untuk memberikan pengalaman baharu kepada penghuni Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur (PTGKL), untuk merasai keunikan makanan Korea yang cukup trending ketika ini dimana ia menjadi signature menu di restoran K-Town. 

Pengasasnya, Andy Goh, berkata, ramai yang berkeinginan untuk mencuba makanan Korea namun kerana harganya yang sedikit mahal, membataskan selera mereka. 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal Hidangan All-You-Can-Eat

“Sejujurnya ini bukan program tanggungjawab sosial korporat yang pertama dianjurkan kami. Kami pernah melibatkan pelajar tahfiz sewaktu pembukaan K-Town dimana ketika itu Zizan Razak masih bersama kami. Bagaimanapun membabitkan warga homeless atau gelandangan ini adalah yang pertama. 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal 'All-You-Can-Eat'

“Sempena Ramadan, K-Town memperkenalkan hidangan “All-You-Can-Eat” yang menyediakan 50 variasi menu termasuk 12 jenis minuman dengan harga berpatutan iaitu RM79.00++ pada hari biasa dan RM89.00++ untuk hujung minggu. Sementara kanak-kanak dan warga emas, mereka boleh menikmatinya serendah RM39.00++ 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal 'All-You-Can-Eat'

“Selain hidangan super lazat dan berkualiti, pelanggan akan diberikan layanan VIP, dimana petugas kami akan melayani mereka sepanjang menjamu selera. 

“Matlamat K-Town, bukan sahaja mahu pelanggan merasai kelazatan makanan authentic Korea, malah mencipta momen manis buat mereka yang menjejakkan kaki ke premis kami,” kata anak jati kelahiran Kuala Lumpur yang berusia 34 tahun ini. 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal Hidangan All-You-Can-Eat

Program yang diadakan di K-Town cawangan G-Village, Desa Pandan itu, membabitkan seramai 30 residen PTGKL dan mereka hadir ke premis berkenaan menaiki pengangkutan bas yang disediakan penganjur. 

Ujar Andy Goh lagi, hidangan “All-You-Can-Eat” ini tidak hanya terhad di bulan Ramadan sahaja, sebaliknya boleh dinikmati pada bila-bila masa. 

Merupakan graduan kulinari dari Taylor’s College, bekas pramugara Sistem Penerbangan Singapura ini, menceburi bidang F&B (food and beverage) pada 2014, dimana restoran pertama yang dibukanya adalah Shell Out. 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal Hidangan All-You-Can-Eat

Selepas menjual restoran itu, Andy mengambil langkah berani menerokai peluang baru bersama rakan niaga ketika gelombang ke-2 pandemik Covid-19. 

Pada mulanya Andy bersama rakan-rakan memfokuskan perniagaan atas talian dengan membekalkan daging premium seperti wagyu, memandangkan terikat dengan penjarakan sosial. 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal 'All-You-Can-Eat'

“Kemudian kami mengembangkan idea dengan membuka restoran makanan Korea (K-Town), kerana mendapati ramai yang menggemarinya. Tambahan pula fenomena yang dicetuskan bintang K-Pop dan K-Drama. 

“Melihat ia sebagai satu peluang melebarkan pasaran dalam kalangan pelanggan Melayu, kami mahu K-Town dikenali sebagai restoran Korean berstatus halal. Dimana bekalan yang diambil adalah dari pembekal Melayu. 

“Ramai yang tidak tahu, K-Town adalah sebuah syarikat berstatus pemilikan Bumiputera,” katanya. 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal Hidangan All-You-Can-Eat

Dalam tempoh setahun beroperasi, K-Town sudah pun mempunyai tiga cawangan. Selain G- Village Desa Pandan, pelanggan juga boleh mengunjungi ke outlet Bukit Jelutong Shah Alam dan Holiday Villa, Johor Bahru. 

Punya perancangan untuk menembusi pasaran Indonesia, Andy Goh berharap dapat membuka lebih banyak cawangan agar dapat mencipta peluang pekerjaan khususnya bagi mereka yang kehilangan kerja gara-gara pandemik Covid-19. 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal 'All-You-Can-Eat'

“Malaysia masih dalam fasa pemulihan ekonomi. Kami sangat yakin jika banyak cawangan dibuka, pelbagai peluang pekerjaan dapat dicipta. Secara tidak langsung menjadi solusi kepada kadar pengangguran yang tinggi. 

K-Town 'Terbangkan' Gelandangan Ke Korea Perkenal 'All-You-Can-Eat'

“Komuniti gelandangan misalnya mampu mengubah nasib mereka ke arah kehidupan yang lebih baik. 

“Bukan setakat pekerjaan, mereka yang menyertai kami berupaya membina perniagaan sendiri. Dimana kami menawarkan syer kepada pekerja setia kami yang berhasrat memiliki cawangan K-Town sendiri,” katanya. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Media Prima Lancar Kempen Seindah Kasih Sempena Ramadan Tahun Ini

Johan Akademi Qurra

Tahniah! Tilmiz Fahmi Dinobatkan Johan Akademi Qurra’ Musim Pertama