in

Jom Berpesta Bunga di Floria Putrajaya 2013

Kalau anda perasan, banyak juga lagu-lagu kita yang menggunakan perkataan bunga sebagai judul. Ada lagu bunga Matahari, ada lagu Bunga Tanjung. Macam-macam lagi. Tak pun,  jenis dan nama bunga juga ada dalam lirik. Tak kurang ada yang menamakan nama anak mereka dengan nama bunga. Contohnya, nama anak Loque Monoloque yang berinspirasikan bunga seperti nama ibunya. Kalau nak kira, di Malaysia kita sahaja, memang ada banyak bunga. Budiey pun kadang-kadang keliru untuk kenal bunga ni. Pendek kata, bunga ada di mana-mana, di rumah, di sekolah, di event dan di mana-mana sahaja.

floria putrajaya 2013

Bercakap pasal bunga ni, Budiey teringat satu acara festival iaitu Festival Bunga & Taman Putrajaya yang diadakan tak lama je lagi. Untuk tahun 2013, festival ini dinamakan Floria Putrajaya 2013 di mana akan berpestalah pengunjung dengan macam-macam jenis bunga bermula dari 22 Jun 2013 ini selama 9 hari berturut-turut.

Untuk info pembaca, Floria Putrajaya 2013 akan diadakan di Pesisiran Tasik, Presint 2, Putrajaya. Dikhabarkan festival ini akan dihiasi dengan 5,000 pokok bunga Orkid dari pelbagai jenis spesis yang disusun dan dihias dalam bentuk taman dan gubahan.

[pullquote align=”right”]Budiey juga akan berada di sana semasa pelancaran festival ini nanti. Jom sama-sama kita meriahkan acara ini. Jom![/pullquote]

Bertemakan Bunga Orkid – Khazanah Tropika (Orchid – Tropical Treasure), Floria Putrajaya 2013 juga akan mempamerkan lebih dari 200 spesies, kultivar dan hybrid pokok bunga orkid, sebahagiannya yang jarang dapat dilihat. Orkid merupakan salah satu tanaman hiasan yang amat popular di Malaysia kerana faktor kesesuaian iklim yang panas dan lembap sepanjang tahun. Ia juga menjadi pilihan di kalangan penggemar flora di negara ini kerana saiz, struktur dan warna bunga yang pelbagai.

Dianjurkan oleh Perbadanan Putrajaya (PPj) dan disokong oleh Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP), FLORIA Putrajaya kali ini dijangka dapat mencapai sasaran lebih dari sejuta pengunjung dengan mendekati orang ramai menerusi media sosial dan Instagram di samping media lain yang sedia ada. Justeru itu, pelbagai peluang disediakan untuk membolehkan pengguna internet memenangi hadiah menarik menerusi Pertandingan Fotografi, Pertandingan Slogan dan Pertandingan Blog Menarik (Best Blog Contest) yang menggunapakai media sosial.

Ketika ditemui semasa Majlis Soft Launch Floria Putrajaya 2013 pada 30 Mei 2013, YB. Datuk Seri Utama Tengku Adnan Bin Tengku Mansor, Menteri Wilayah Persekutuan berkata,

“Di negara maju seperti Belanda contohnya, jualan dan eksport bunga-bungaan menjadi satu sumber pendapatan utama kepada negara mereka. Dengan usaha yang bersungguh-sungguh dan pilihan bidang usaha yang sesuai dengan permintaan pasaran, kita juga mampu melakukannya. Justeru itu, adalah dicadangkan supaya program dan aktiviti yang berteraskan landskap dan perkebunan (gardening) diadakan secara berjadual sepanjang tahun supaya masyarakat tempatan dan para pelawat akan dapat melihat, mempelajari dan mengamalkan teknik-teknik perkebunan, penanaman dan penjagaan tanaman bunga dan hiasan yang betul di kediaman masing-masing. Acara berjadual seperti ‘garden centre’, ‘agro-bazaar’, ‘master gardener’ dan sebagainya adalah sangat-sangat digalakkan dan perlu melibatkan para penduduk dan masyarakat di Putrajaya.”

Floria Putrajaya 2013 akan menampilkan 23 peserta antarabangsa dari 18 buah negara terdiri daripada pereka taman (garden designers), penggubah bunga (florist) dan Persatuan Orkid Antarabangsa (International Orchid Society/Association).

Mereka akan mempamerkan taman dalaman (indoor garden displays), taman luaran (outdoor garden displays) dan taman orkid (indoor orchid garden displays) dari Afrika Selatan, Australia, Chile, China, Filipina, Hong Kong, Itali, Jepun, Jerman, Kanada, Korea, Myanmar, New Zealand, Singapura, Taiwan, Thailand, United Kingdom dan Vietnam. Di samping itu, kreativiti dan kepakaran pereka taman landskap tempatan serta antarabangsa akan ditonjolkan menerusi lebih dari 80 Taman Pameran Luar yang turut disertai oleh agensi-agensi kerajaan, korporat, swasta, persatuan, penanam, universiti, sekolah menengah dan rendah.

Pengunjung juga dapat melihat kreativiti 5 Arkitek Landskap dari Institute of Landscape Architects Malaysia (ILAM) yang akan merekabentuk taman pameran dalam kategori Taman Pereka (Designer Gardens). Selain itu, sebanyak 9 persatuan dan penanam bunga akan menampilkan produk bunga seperti Bunga Orkid, Heliconia, Ros, Bonsai, Bunga Semusim, Bunga Temperate, Daun Berwarna, Bunga Raya dan Bunga Kertas di taman-taman pameran mereka.

Tarikan lain di Floria 2013 adalah Pameran Koleksi Bunga Orkid yang dinamakan sempena nama Orang Kenamaan, Pertandingan Bunga Orkid dengan pelbagai spesies, rupa bentuk dan keharuman Bunga Orkid, Taman Di Raja, Taman Inovasi, Taman Jamuan Teh dan Longest Landscaped Vertical Wall.

Sementara itu, komponen-komponen lain yang sinonim dengan Floria Putrajaya masih dikekalkan seperti Bazar Jualan Bunga, Laman Seni, Jualan Kraf dan Cenderamata, perkhidmatan urutan serta jualan makanan dan minuman. Lebih dari 200 aktiviti dan program harian akan dijalankan sepanjang Floria Putrajaya 2013 termasuk ceramah dan bengkel perkebunan, demonstrasi gubahan bunga, hiburan, pertandingan fotografi dan lukisan cat air, penghasilan kraftangan dan bermacam-macam lagi.

Floria Putrajaya merupakan pameran bunga dan taman berbentuk festival yang dianjurkan oleh PPj semenjak tahun 2007. Ia dijadikan acara tahunan semenjak tahun 2009 kerana mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari para pengunjung. Festival ini mempamerkan produk-produk komersial dari industri hortikultur dan landskap, pertunjukan taman, demonstrasi oleh pereka taman dan pertunjukan bunga-bungaan dari dalam dan luar negara di mana kesemua tarikan ini akan dipersembahkan di dalam suasana taman.

Floria Putrajaya 2013 akan dibuka kepada lawatan umum mulai 22 Jun 2013 hingga 30 Jun 2013 dari 9:00 pagi – 10:00 malam (Isnin hingga Khamis) dan dari pukul 9:00 pagi hingga 12:00 tengah malam (Jumaat hingga Ahad). Masuk adalah PERCUMA.

Untuk maklumat lanjut, sila layari: laman web ini

LIKE Facebook: Perbadanan Putrajaya

Sila follow hashtag #FloriaPutrajaya2013 di Twitter, Facebook dan Instagram atau keek untuk lihat kemaskini dari pengunjung.

Floria-Putrajaya-2013

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ceria Popstar Terapkan Elemen Kerohanian

Friends Turn Rivals in Only Because It’s You on ONE