in , ,

Isu Putri Ariani ‘Sidai’ Wartawan, Penganjur Konsert Mohon Maaf

Isu Putri Ariani ‘Sidai’ Wartawan & Tidak Profesional, Penganjur Konsert Walker World Tour 2024 Megatix Sdn Bhd Mohon Maaf

Pada sesi bertemu pihak media yang diadakan baru-baru ini di ibu negara, pihak penganjur bagi Konsert Walker World Tour 2024 telah tampil ke hadapan untuk memohon maaf secara terbuka. Permohonan maaf ini berikutan isu yang telah tular di media sosial, yang melibatkan salah seorang artis yang bakal membuat persembahan dalam konsert tersebut, iaitu penyanyi terkenal dari Indonesia, Putri Ariani.

Putri Ariani dikatakan tidak bersikap profesional semasa menghadiri satu sidang media pengumuman konsert yang berlangsung baru-baru ini. Insiden ini telah mencetuskan pelbagai reaksi dan kritikan dari netizen serta pihak media, yang merasa kecewa dengan tindakan beliau. Isu ini mendapat liputan meluas bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di Indonesia, menambahkan lagi kontroversi yang menyelubungi konsert tersebut.

QUOTES - 1

Pengarah Megatix Sdn Bhd, Ridzuan Mohammad yang merupakan penganjur bagi Konsert Walker World Tour 2024 kesal dengan insiden yang berlaku di mana ia di luar kawalan serta pengetahuan pihak beliau. Beliau menjelaskan Megatix telah melantik pihak ketiga untuk menguruskan acara tersebut.

“Untuk makluman rakan media, semasa insiden saya tiada di situasi tersebut kerana keluar seketika bagi meraikan kehadiran tetamu serta tidak sedar akan salah faham yang berlaku antara pihak media dengan Putri Ariani,”

– Ridzuan
MUKA DEPAN INSTAGRAM - 2

Tambah beliau lagi, “Megatix hanya menyedari salah faham tersebut setelah melihat laporan media bahawa Putri Ariani didakwa telah mengabaikan dan tidak mengendahkan kehadiran rakan media. Sejujurnya, kami mahu memperbetulkan tanggapan negatif yang telah dilemparkan terhadap Putri Ariani kerana menyinggung rakan media Malaysia yang telah menunggu beliau hampir dua jam dan juga tidak muncul semula selepas itu.”

Kesan dari isu ini, beberapa media atas talian tempatan mengkritik sikap Putri Ariani terhadap media tempatan yang memberi kesan negatif pada reputasi beliau dan turut menerima kecaman dari netizen. Malah isu yang tular ini juga mendapat perhatian media di Indonesia. Putri Ariani bagaimanapun dalam hantaran di Instagram Story menjelaskan bahawa beliau tidak tahu menahu ada wartawan yang masih menunggu untuk menemubual dan urusan temubual bersama media adalah di bawah pihak pengurusan konsert.

MUKA DEPAN INSTAGRAM - 1

Sehubungan dengan itu, pihak Megatix telah mengenal pasti pihak dan punca insiden tidak diingini itu namun tidak mahu terus memanjangkan isu dan mengeruhkan keadaan dan bersepakat untuk memperbaikinya secara dalaman. Ridzuan mewakili pihak penganjur dengan rasa rendah hati memohon maaf kepada semua rakan media, kesal akan insiden salah faham yang berlaku dalam sidang media sebelum ini dan sedar ia adalah di atas kekhilafans mereka.

MUKA DEPAN INSTAGRAM - 2

Untuk pengetahuan, Putri Ariani ialah penyanyi yang bakal ditampilkan di konsert DJ popular dunia, Alan Walker di Malaysia iaitu konsert Walkerworld Tour 2024 di Surf Beach, Sunway Lagoon, Subang Jaya, Selangor pada 22 Jun 2024. Beliau sebelum ini dikenali selepas menyertai program realiti TV, America’s Got Talent musim ke-18 di mana beliau menerima pujian dan golden buzzer dari juri Simon Cowell selepas membawakan lagu “Sorry Seems to Be the Hardest Word” karya asal Elton John. Penampilan Putri Ariani di konsert Alan Walker pada 22 Jun ini datang dari pilihan artis EDM itu sendiri.

Isu Putri Ariani ‘Sidai’ Wartawan, Penganjur Konsert Walker World Tour Mohon Maaf

Tentang Konsert Walkerworld Tour 2024

Selain Putri Ariani, Alan Walker turut menjemput Robin Packalen dan Sofiloud sebagai undangan khas untuk konsert ini. Tiket untuk Walkerworld Tour Malaysia dijual pada harga RM289 dan RM189, dan boleh dibeli menerusi https://megatix.my/. Sebelum ini, Alan Walker pernah menjadi fenomena dalam dunia muzik menerusi lagu yang berjudul Faded pada Disember 2015. Lagu tersebut telah distrim sebanyak 1.4 bilion kali di laman Spotify dan meraih 3.1 bilion jumlah tontonan di YouTube. Selain itu, lagu Faded turut melayakkan Alan Walker dicalonkan dalam anugerah The BRIT Awards (BRIT) bagi kategori Lagu Terbaik Sepanjang Tahun. Sepanjang karier, Alan Walker telah berjaya membuat persembahan di lebih daripada 650 buah pertunjukan dan festival besar di seluruh negara.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Kasih Iris Leona Pernah Raih RM20,000 Sebagai Pempengaruh Media Sosial

Pelakon, Penyair & Seniman Pyanhabib Meninggal Dunia di Usia 66 Tahun